Eenvoudige tips voor natuurlijke bestrijding - November 2021

Laat je kippen loslopen!

Kippen zijn ongelooflijke weldoeners! Ze verorberen niet alleen ons keukenafval in ruil voor eitjes, ze kunnen ook veel larven en rupsen (die in de grond overwinteren) oppikken en opeten. In de boomgaard vinden kippen overwinterende poppen van fruitmot, pruimenmot en kersenvlieglarven. De groentetuin is een vindplaats van aardrupsen en larven van coloradokevers. Ook kleine naaktslakken en kleine rupsen van de buxusmot worden door kippen gesmaakt! Dus laat je kippetjes maar werken, heel de winter lang!

Nu is het ideale moment om kippen los te laten lopen in je tuin gezien ze noch in de siertuin, noch in de groentetuin schade zullen aanrichten. Bovendien pikken ze meteen ook het onkruid weg. Wat een luxe! Ook een braakliggend perceel dat je volgend jaar zou willen gebruiken, kan je nu al laten bewerken door de kippen zodat het onkruidvrij geraakt.

Ja, allemaal leuk die kippen. Maar wat met mijn bladgewassen?!

De meeste vaste planten zijn nu afgestorven. Overwinterende groenten zoals pastinaak en wortels ondervinden geen schade van de kippen. Rode bietbladeren en bladgewassen zoals rucola en veldsla kan je best afdekken met klimaatdoek omdat dit door de kippen in de winter ook gesmaakt wordt.

kippen in de tuin

Engerlingen en emelten lusten ze rauw

Mocht je last hebben van engerlingen of emelten en overwegen om je gazon te vernieuwen volgend jaar, is het nu een goede periode om je oude gazon kapot te frezen en de kippen erop los te laten. Ook wanneer je je gazon niet wil vernieuwen, blijft het werk van de kippen nog altijd zinvol!

Indische loopeenden kunnen ook nuttige bestrijders zijn

Loopeenden hebben in dit opzicht nog een betere reputatie. Ze zijn niet alleen excellente slakkeneters maar voeden zich ook met allerhande insecten zoals muggen, mieren, vliegen en wormen. Ze zijn blijkbaar ook de oplossing voor de buxusmot: ze vreten de rupsen letterlijk uit de hagen. Het nadeel is dat loopeenden niet inheems zijn maar uit Indonesië afkomstig. De vraag is of we nuttige exoten kunnen tolereren?!?