Eenvoudige tips om je terras te reinigen op een natuurlijke manier - December
tuintips december

Wie december zegt, denkt vooral aan feesten. De natuur is in rust en de meeste dieren en insecten ook. De meeste onder ons denken op dit moment niet aan de tuin. Mocht je toch zin en tijd hebben, is het misschien de moment om mossen en algen op looppaden en terrassen te verwijderen. Op deze manier kan je met een schone lei het nieuwe jaar starten! Letterlijk en figuurlijk :-)

Druk, druk, druk

De meest natuurlijke bestrijding die ik zelf al vaak heb toegepast, is er met de hogedrukreiniger opzitten. Dat vraagt veel werk maar geeft een mooi resultaat. Door de kracht van de hogedrukreiniger wordt echter op termijn de structuur van klinkers, beton en/of hout aangetast waardoor je op termijn nog meer groene aanslag krijgt.

houten plankenvloer detail

100% natuurlijk

Daarom heb ik mijn toevlucht genomen tot andere onschuldige middeltjes.

Eerst en vooral is het belangrijk om te zorgen dat je regelmatig het terras schuurt met een harde borstel. Met een voegenborstel kan je tussen de klinkers vegen. Als je dit regelmatig doet, gebruikmakend van een beetje wit zand is het een uitstekend schuurmiddel waar mossen en algen geen zin hebben om zich te ontwikkelen.

Het is dus de meest natuurlijke, preventieve maatregel.

Nadeel is dat je dit zeer regelmatig moet doen. Vooral bij terrassen die in de schaduw liggen of aan de regenkant. En dan speelt de factor tijd uiteraard...

voegenborstel

Maak je eigen poetsmiddel

Heb je weinig tijd en wil je er toch van af? Kies dan voor andere onschuldige natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

Mijn voorkeur gaat uit naar natuurazijn. Gebruik 1 l azijn op 1 l water en schuur de tegels daarmee af. Niet afspoelen maar gewoon laten opdrogen. Pas dit toe op een zonnige dag zodat de oplossing goed in de tegels kan trekken.

Schoonmaakazijn kan ook, dit is iets sterker. Of je kan kiezen voor een combinatie van groene zeep en soda. Gebruik echter geen chloor of javel want dit is schadelijk voor het milieu.

Deel jouw foto's met ons!

Heb je mooi beeldmateriaal van jouw tuinverhaal?

Tag ons op Instagram en/of Facebook met #biogroei of @biogroei!