Een hommelkast of bijenkast plaatsen?

In de natuur vullen hommels, bijen en andere insecten elkaar aan en leveren ze samen het bestuivingswerk. Als je je afvraagt of je beter een hommelkast of een bijenkast zou plaatsen, krijg je hierbij de voor- en nadelen op een rijtje.

  • Het bestuivingsgedrag van hommels is verschillend met bijen: doordat hommels groter en hariger zijn en doordat ze meestal bovenop de bloembodem landen, zijn ze in staat alle stampers te bestuiven bij een bloembezoek in tegenstelling tot bijen. Bijen zijn kleiner en landen vaak op de kroonblaadjes om vandaar nectar op te zuigen.
  • Bij hommels volstaan minder bloembezoeken voor een optimale bestuiving dan bij bijen.
  • Hommels vliegen ook bij bewolkt weer (lage lichtintensiteit) en bij lagere temperaturen dan bijen. Dit is vooral belangrijk in het voorjaar in België en Nederland.
  • De begeleiding van een bijenvolk door een imker is noodzakelijk terwijl hommelkasten zonder problemen door iedereen kunnen geplaatst worden. Als je tijd wil investeren in een bijenvolk omdat dit je interesseert en je honing wilt oogsten, is een bijenkast de beste keuze. Het bijenvolk zal tegelijk ook bestuivingswerk uitvoeren. Indien je echter geen tijd wilt investeren maar toch bestuiving wilt of gewoon leven in je tuin wilt, is een gekochte hommelkast ideaal. Je moet enkel de hommelkast in de tuin neerzetten en het bestuivingswerk kan beginnen. Als de hommelkast is uitgewerkt, mag de lege kast vernietigd worden. Een bijenkast moet door de imker terug worden opgehaald of je moet zelf verder voor de verzorging van je eigen bijenkasten instaan.
  • Bijen produceren honing voor menselijke consumptie terwijl hommels dit niet doen. Voor de hommels is er geen noodzaak om nectar op te slaan omdat ze niet overwinteren zoals bijen.
  • Hommels hebben geen last van oriëntatieproblemen in serres en tunnels en zullen zich niet doodvliegen tegen de wanden van de serre terwijl bijen dit wel kunnen doen. Dit zou te maken hebben met het feit dat het plastic bepaalde lichtstralen tegenhoudt die bijen net gebruiken voor de oriëntatie. Bijen die buiten hebben gevlogen, worden in de serre door het licht naar het glas getrokken en vliegen zich zo dood. Bovendien vinden bijen vaak het nest niet terug als ze binnen geplaatst worden.
  • Bijen hebben een zeer goed communicatiesysteem, hommels hebben dit niet. Daardoor zijn hommels niet in staat om zoals bijen aan elkaar door te vertellen waar een overvloed aan nectar en stuifmeel te vinden is.
  • Bijen zijn gevoelig aan de Varao-mijt, hommels niet. We hebben een nuttig insect dat ingezet kan worden in bijenkast om de Varao-mijt te bestrijden met name Hypoaspis-system.
  • In de glastuinbouw krijgt de hommelkast voorrang op de bijenkast omdat de hommels veel voordelen hebben voor dit specifiek bestuivingswerk. Bijenkasten worden echter heel vaak buiten uitgezet in boomgaarden bij fruitbedrijven om daar de bestuiving waar te maken. Enkel als het voorjaar erg koud of miezerig is, zullen de fruitboeren ook opteren voor hommelkasten omdat de bijen op dat moment niet willen uitvliegen.