Een bosuilenkast ophangen?

Wanneer een bosuilenkast ophangen?

Van juli tot september is het de ideale periode om een bosuilenkast op te hangen. De uilen vertonen al vanaf december paringsgedrag vandaar dat je er vroeg moet bij zijn om de nestkast op te hangen.

Bosuilenkast ophangen

Hoe en waar de bosuilenkast ophangen?

Gezien bosuilen in het bos leven, hang je de nestkast aan de bosrand, liefst beschut door andere bomen. Bosuilen beschermen hun nest nogal agressief dus zorg ervoor dat je nestkast voldoende ver van je huis wordt opgehangen.

We hebben om onze bosuilenkast te hangen een boomverzorger ingeschakeld. Een bosuilenkast moet relatief hoog hangen, liefst op 6 tot 8 m van de grond. De nestkast wordt best zo gehangen dat ze rust op een stevige tak zodat de bosuil een uitloop heeft. Is dit niet mogelijk, dan kan je ook een plank onder de nestkast bevestigen vooraleer je deze ophangt.

De nestkast hangt idealiter op het noordoosten gericht, zo bescherm je de kast tegen regeninval en wind. De beste keuze is een dikke boom zodat de nestkast in de zomer in de schaduw hangt. Warme omstandigheden zijn nadelig voor de jongen.

Meestal voldoet het ophangsysteem aan de uilenkast niet en is het veiliger om extra bevestiging te voorzien en jaarlijks de ophanging te controleren.

Wat doe je in de uilenkast?

In tegenstelling tot de meeste vogels, maken uilen zelf geen nest. Het is dus nodig om zelf nestmateriaal in de kast aan te brengen. Een laag van 10 cm volstaat, wij kozen voor een mengeling van turf gecombineerd met houtzaagsel. Het is belangrijk dat de mengeling die je voorziet, voldoende vocht kan opzuigen zodat het nestmateriaal niet gaat schimmelen. En dat de bosuil er kleine kuiltjes in kan maken om haar eitjes te leggen.

Ook interessant om te lezen: