Dit jaar kiezen we voor wormenmest!

Update Biogroei-tuin

In onze Biogroei-tuin staan dankzij de zachte winter nog enkel bladgroenten te groeien zoals rucola, veldsla en spinazie. Zelfs nog een beetje selder kunnen we oogsten!

Veldsla
rucola

Wortels, rode biet en pastinaak staan ook buiten in de grond. Bij strenge vorst dekken we de grond af met stro en klimaatdoek maar dit jaar was dat niet nodig. De laatste oogst is net gebeurd!

Pastinaak

Grond bedekt houden

Het is belangrijk om de bodem niet te lang onbedekt te laten liggen, vandaar dat we in de groentenserre de tomaten- en paprikaplanten nog maar enkele weken geleden verwijderd hebben. Daarna zijn we begonnen met de grond te beregenen. Dit doen we elk jaar omdat de grond in de serre erg droog wordt in de zomer en nazomer. Daarom laten we de sproeiers verschillende dagen vernevelen zodat de grond terug door en door nat wordt. Vervolgens laten we de grond enkele weken rusten, het is immers niet goed voor de bodemstructuur om over te natte grond te lopen. Op deze manier moet ik tot mei bijna geen water geven en gaan de zaadjes gemakkelijk kiemen.

Biogroei serre vochige grond

Wormenmest

Vorig jaar hadden we paardenmest in de serre ingevoerd om de grond te verrijken. In de loop van het seizoen heb ik daaromtrent enkele bedenkingen gekregen omdat sommige tomatenplanten misvormd groeiden. Dit jaar hebben we gekozen voor wormenmest. Momenteel zijn we het in de groenteserre aan het invoeren. De grond moet afgedekt worden met de wormenmest. Het mag niet in de grond ingewerkt worden, dus het blijft aan de oppervlakte liggen. Zo kunnen we gelijk beginnen zaaien en planten als het iets warmer wordt.

schep met wormenaarde en levende wormen

Wormenmest is niet goedkoop maar wel de Rolls Royce onder de compostsoorten. Wormenmest zijn eigenlijk wormenkeutels. Al het organische materiaal is gepasseerd door het darmkanaal van de wormen en levert een meststof op met veel micro-organismen die essentieel zijn voor een rijk bodemleven. Wormenmest en wormencompost is eigenlijk niet hetzelfde, nochtans wordt de naam door elkaar gebruikt. Hierover gaan we uitgebreid schrijven in onze eerste nieuwsbrief van dit jaar (maart). Inschrijven in onze nieuwsbrief kan onderaan op elke pagina of op www.biogroei.be/nieuwsbrief