Engerlingen zijn enkel onder de microscoop van elkaar te onderscheiden en zelfs dit is een moeilijke opgave door het kleine verschil aan hun achterste. Echter hebben de engerlingen allemaal hun eigen levenscyclus, voorkomen en levenswijze. Door al deze eigenschappen aan elkaar te verbinden is het eventueel mogelijk om te bepalen welke engerling in uw gazon aanwezig is. Dit is nodig voor een optimale bestrijding van de engerling. Contacteer ons voor meer advies.
- De larven van de Rozenkever
- Gezien de larven een éénjaarlijkse cyclus kennen, zijn alle larven steeds even groot. De rozenkever is de kleinste keversoort, de larven zijn daarom ook klein namelijk 1 cm. Dus zie je in je gazon allemaal dezelfde kleine engerlingen, heb je waarschijnlijk de engerlingen van de rozenkever.
- De rozenkeverlarven en de larven van de salland kever zijn de enige engerlingen die kunnen lopen. Leg de larve op een blad en je zal zien dat hij kan voortkruipen.
- Het vluchtpatroon van de volwassen rozenkever is zeer specifiek : ze vliegen laag boven het gazon in de voormiddag uit tussen 10 u en 13 u bij zonnig weer.
- De larven van de Sallandkever of Hoplia
- De Sallandkever heeft een tweejaarlijkse cyclus. Dit betekent dat je in de grond 2 maten van engerlingen kan aantreffen.
- De Sallandkever is de enige keversoort waarbij de engerlingen niet vorstgevoelig zijn. Dus ook in december-januari kan je de engerlingen net onder de graszoden aantreffen. Dit geldt enkel voor de Sallandkever. Alle andere engerlingensoorten gaan tijdens de winter dieper in de grond kruipen om zich te beschermen tegen vorst.
- De larven van de Junikever
- De Junikever vliegt bij valavond gedurende een korte periode van 1 uur
- Junikevers vertonen typisch zwermgedrag rond hoge bomen of andere hoge objecten zoals electriciteitspalen
- De Junikever kan als een pijl in het gras duiken bij valavond en wordt vaak door de mensen als agressief ervaren.
- De junikever is 2 x zo groot als de Sallandkever.
- De larven van de Meikever
- De meikeverlarven leven 3 tot 4 jaar onder de grond. Dit betekent dat er 3 tot 4 maten van larven terug te vinden zijn in de grond.
- Op het einde van de ontwikkeling van de larven zijn ze een pink dik en groot. Geen enkele andere engerling bereikt deze grootte.
- De meikever vliegt ook 's nachts in tegenstelling tot de junikever. De meikever wordt door lichtbronnen aangetrokken terwijl de junikever niet naar licht vliegt.
Rozenkeverlarven zijn het gemakkelijkst te determineren. De determinatie kan gebeuren op basis van volgende elementen:
Typische kenmerken waar je de junikever aan kan determineren, zijn de volgende:
Determinatie kan gebeuren op basis van volgende elementen: