De daglelie (Hemerocallis) of eendagslelie heeft haar naam niet gestolen. De bloemen blijven maar één dag bloeien en dan verwelken ze al. Maar met de veelheid aan bloemen heb je er minstens enkele maanden plezier van. Het is een oude plant die bij ons weer in opmars is. De gele daglelie en oranje daglelie komen allebei voor.
Standplaats van de daglelieAlhoewel de eendagslelie gekweekt wordt, komt ze ook in de natuur als wilde plant voor. In Zuiderse landen komt ze zelfs vrij algemeen voor en vind je ze in bermen of op verwilderde plekjes. De daglelie groeit het best in de zon maar verdraagt ook een plekje in halfschaduw. Ze zijn winterhard en kunnen vorsttemperaturen tot -25°C aan. Een beetje schaduw kan maar om de bloemen goed te laten ontwikkelen, is er zon nodig.
Daglelies houden van een vochtige, goed doorlatende grond. Ze kunnen ook in een pot worden gekweekt op een zonnig terras. Ziek worden ze niet en ze moeten ook niet gesteund worden!
Daglelie snoeien en vermeerderenDaglelies mogen in het najaar tot 20 cm boven de grond worden teruggesnoeid. In het voorjaar of het najaar kan je de kluit met daglelies uit de grond tillen en verdelen in kleinere kluiten van 15 cm breed. Deze kluitjes herplant je in de grond op een afstand van 30 cm uit elkaar.
Is de daglelie eetbaar?
Wist je dat de bloemen van de eendagslelie eetbaar zijn? Naargelang het stadium waarin de bloemen zich bevinden, hebben ze een andere smaak en textuur. De oranje en gele bloemen zijn het lekkerst. Trouwens ook de bladtoppen en vlezige knollen zijn eetbaar.
Opgezwollen ongeopende bloemen kan je in olie bakken en smaken naar verse snijbonen. Volledig geopende bloemen (meeldraden verwijderen) kan je verwerken in een slaatje of als versiering van een zomersoepje of dessert. De bloemen zijn extra zoet door de nectar. Je kan ze ook vullen met geitenkaas net als de courgettebloemen.
Zelfs de verwelkte bloemen kan je verwerken in een roerbakgerecht en hebben een smaak die aan champignons doet denken.
Wil je dit ook wel eens proberen? Daglelies zijn erg gemakkelijk te kweken!
Ondanks dat de bloemen fel op elkaar gelijken, is er toch een duidelijk verschil tussen de lelie en eendagslelie. De echte lelie (Lilium) is trouwens giftig.
Het verschil is gemakkelijk te zien. Daglelies hebben veel lange, vlakke bladeren die uit een kluit vanuit de grond groeien. Ze hebben knolvormige wortels die gemakkelijk kunnen worden verdeeld.
Bij echte lelies heb je één centrale, onvertakte stengel met de bloemen aan de top. Een enkele stengel met bladeren eromheen is altijd een echte lelie.