Ah, bodembedekkers! Ze kunnen een echte redder in nood zijn in de tuin. Of je nu kale stukken grond wil bedekken, onvolkomenheden wil verbergen of structuur wil aanbrengen in je plantbedden, ze zijn een gemakkelijke en eenvoudige manier om elke ruimte op te fleuren. Van klimmende planten zoals kruipende Jenny die zich snel over vlakke oppervlakken verspreiden en levendige kleuren toevoegen tot meerjarige bloeiende selecties zoals Ajuga en Japanse wolfsmelk die jaar na jaar bloemen blijven geven - er is een verscheidenheid aan bodembedekkers beschikbaar voor wat je maar nodig hebt! In dit artikel bespreken we enkele van onze favoriete soorten, zodat je de beste kan vinden voor jouw tuin.
Wat zijn bodembedekkers?
Hobbytuiniers zullen de vele voordelen van bodembedekkers zeker waarderen! Ze zijn een geweldige manier om een mooi en uniek tintje aan een tuin te geven zonder al te veel tijd te hoeven besteden aan het onderhoud ervan. Bodembedekkers zijn aantrekkelijke en veelzijdige planten die zich snel over een gebied verspreiden en een tapijt van bladeren vormen. Het zijn planten of vegetatie die laag bij de grond groeien en een ondiep wortelstelsel hebben. Ze liggen als een deken over de grond, leveren voedingsstoffen en beschermen de grond tegen regen en wind. In tegenstelling tot gras hoeven ze niet gemaaid te worden en bieden ze uitstekende erosiebeheersing op hellingen, terwijl ze tegelijkertijd onkruid onderdrukken. Verschillende soorten kunnen ook licht voetverkeer verdragen, waardoor ze ideaal zijn voor hangende tuinen of stenen paden. Natuurlijk moeten sommige bodembedekkers worden gesnoeid of af en toe gewied, maar over het geheel genomen zorgen ze voor een gemakkelijke en onderhoudsarme tuinervaring.
3. Ajuga
Voordelen van bodembedekkers in de tuinarchitectuur
Bodembedekkers zijn een goede keuze voor elke tuin, van kleine stadspercelen tot grotere landelijke ruimtes. Of je nu iets snel en eenvoudigs zoekt om kale plekken te bedekken of iets substantiëlers als een groenblijvend bladertapijt, er is vast wel een bodembedekker die aan je wensen voldoet.
Ze helpen niet alleen de hoeveelheid tijd en geld te verminderen die je besteedt aan wieden, maar ze kunnen ook de waterretentie in je bodem verbeteren, erosie verminderen en habitats creëren voor nuttige insecten. Ze vormen eveneens een aantrekkelijke basislaag voor bloeiende planten!
4. vinca
Hoe kies je de juiste bodembedekker voor je tuin?
Omdat er zoveel verschillende soorten beschikbaar zijn, kan het kiezen van een geschikte bodembedekker overweldigend zijn.
Houd bij het kiezen van een bodembedekker rekening met het soort plant, de groeisnelheid en de spreidingswijze, de kleur van het blad, de voorkeur voor zon of schaduw en het klimaat. Houd ook rekening met de hoeveelheid onderhoud die je bereid bent te doen, zoals snoeien of wieden.
Ten slotte moet je nagaan of de planten winterhard zijn door te onderzoeken welke planten jouw lokale temperatuurbereik en bodemgesteldheid kunnen overleven; dit moet helpen een plant te kiezen die zowel aan het praktische als aan het esthetische aspect voldoet.
10 beste bodembedekkers voor een onderhoudsarme tuin
- Kruiptijm: Deze laag groeiende, geurige kruidachtige vaste plant is gemakkelijk te verzorgen en een prima keuze voor paden.
- Kruipende Sedum: Met zijn dikke bladeren en droogtetolerante kwaliteiten is deze bodembedekker bestand tegen de meest uiteenlopende omstandigheden.
- Ajuga: Een snel groeiende groenblijvende plant met aantrekkelijk blad en bloei. Deze is ook perfect voor vochtige, schaduwrijke plaatsen.
- Vinca: Ook bekend als maagdenpalm, deze bodembedekker groeit snel en geeft prachtige helderblauwe bloemen in de lente en zomer.
- Lamium: Deze snelgroeiende plant verdraagt droge omstandigheden en komt in verschillende kleuren.
- Pachysandra: Perfect voor schaduwrijke plaatsen. Het is een groenblijvende bodembedekker die kale plekken snel opvult.
- Klimop: Ideaal voor zowel zonnige als schaduwrijke plekken. Klimt tegen muren op of verspreidt zich over de grond om op korte tijd grote oppervlakken te bedekken. Oppassen dat de klimop niet begint te woekeren.
- Bergenia: Deze stevige vaste plant is eveneens winterhard, waardoor je kan genieten van bloemen tijdens het jaar en van groenblijvend blad in de wintermaanden.
- Mazus: Deze kruipende bodembedekker produceert in het voorjaar kleine bloemen en verdraagt zowel zon als schaduw.
- Saxifraga: Ook bekend als steenbreek. Deze gemakkelijk te kweken vaste plant groeit in alpine omgevingen en is een uitstekende keuze voor hellingen of rotstuinen
6. Pachysandra
Hennep worteldoek als alternatief voor bodembedekkers?
Bodembedekking is een essentieel onderdeel van het goed onderhouden van een landschap, en er zijn tientallen soorten waaruit je kunt kiezen. Maar met zoveel opties, hoe weet je welke het beste is voor jouw tuinproject? Momenteel wordt hennepworteldoek steeds populairder als alternatieve bodembedekker - een ademend, biologisch afbreekbaar materiaal met een verbazingwekkend watervasthoudend vermogen. Dit veelzijdige materiaal kan worden gebruikt in situaties waarin traditionele mulch simpelweg niet werkt en het biedt dezelfde waterretentiecapaciteit als de stoffen bodembedekkers zonder de nadelen ervan. Bovendien helpt hennepworteldoek ook om onkruid tegen te gaan en reguleert het de bodemtemperatuur, terwijl het een organische omgeving biedt waarin je gezonde planten kan laten groeien. Het organische karakter van hennepworteldoek maakt het ook veel effectiever dan plastic bodembedekkers, waardoor het perfect is voor een verscheidenheid aan projecten waarvoor bodembedekking van hoge kwaliteit nodig is.
Heb je geen geduld om te wachten tot jouw aangeplante bodembedekkers de lege plekken volledig hebben dichtgegroeid of heb je onvoldoende mulchsel van jouw snoeiafval in de tuin? Dan is deze biologisch afbreekbare gronddoek misschien wel de juiste keuze voor jouw tuin.
4 Tips om bodembedekkers sneller dicht te laten groeien
- Gebruik de juiste grond: Het kiezen van de juiste grondsoort is de sleutel om bodembedekkers te laten gedijen. Zorg ervoor dat je een voedselrijke, goed drainerende grond kiest die licht zuur is en veel organisch materiaal bevat. Breng wat wormenaarde aan om ervoor te zorgen dat de nieuwe aanplantingen voldoende voeding krijgen om snel te wortelen.
- Plant in clusters: Door je bodembedekkers zaden of stekken in clusters te planten zullen ze sneller groeien. Hoe meer plantjes je aanplant, hoe sneller een oppervlakte volledig dichtgroeit.
- Breng mulch aan: Het aanbrengen van een laag mulch over de bodembedekking zal helpen om vocht vast te houden en onkruid buiten te houden.
- Snoei regelmatig: Het regelmatig snoeien van je bodembedekkers helpt ze gezond te blijven, bevordert nieuwe groei, en maakt ze ook esthetisch aantrekkelijker. Door dit te doen kun je de planten ook aanmoedigen om meer scheuten uit te sturen, waardoor ze zich verspreiden en sneller groeien.
Deze tips kunnen ervoor zorgen dat je bodembedekkers snel groeien en goed kunnen gedijen in je tuin. Dus ga je gang, begin met planten! Met de juiste grond, clusters van planten, mulch en regelmatig snoeien heb je binnenkort een weelderige groene bedekking van prachtige bloemen of gebladerte.
Bodembedekkers zijn een veelzijdige en gemakkelijke manier om kleur en belangstelling aan je tuin toe te voegen. Met zoveel beschikbare soorten is het gemakkelijk er een te vinden die aan je wensen voldoet.
Heb jij een favoriete bodembedekker? Laat het ons weten in de commentaren hieronder!
Ook interessant om te lezen: