Bokashi
bokashi starter

Bokashi betekent in het Japans ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Bokashi maken heeft veel weg van compost maken maar op een meer specifieke manier.

Hoe maak en verwerk ik Bokashi?

  • Het organisch materiaal moet luchtdicht worden afgesloten. Hiervoor zijn gemakkelijk bruikbare bokashi-keukenemmers of bokashi-containers beschikbaar. Bokashi moet vochtig zijn omdat micro-organismen leven in een vochtige omgeving.
  • Het organisch materiaal wordt in kleine stukjes in de emmer of container gedaan. Dit is zeer essentieel. Hoe kleiner de stukken, hoe meer contact tussen de effectieve micro-organismen (afgekort: EM) en het organisch materiaal wat uiteraard het fermentatieproces bevordert. De structuur breekt beter af.
  • Na een laag organisch materiaal, strooi je een laag bokashi-starter. Dit bestaat uit tarwezemelen waarop EM geënt zijn. De EM zorgen voor een goed verteringsproces van de tuin- en keukenafval waardoor geen rotting optreedt en ook geen vieze geuren vrijkomen.
  • bokashi keukenemmers
  • Vervolgens druk je deze laag goed aan en kan een nieuwe laag organisch materiaal worden toegevoegd. Dan weer een laag bokashi-starter enzovoort tot de emmer of container vol is.
  • Na verloop van tijd vormt zich onder in de bokashi-keukenemmer of container een laagje vocht. Dit vocht kan via het kraantje onderaan de emmer en container worden afgetapt. Dit vocht is vergelijkbaar met Microferm dat we als dusdanig kant en klaar verkopen. De vloeistof bevat actieve bactieriën, schimmels en gisten. Aangelengd met water (1 l op 100 l water) is het heilzaam om aan te gieten aan de moestuin- en sierplanten in de tuin, aan balkonplanten, kruiden, kamerplanten…enz.
  • Als de bokashi-emmer of container vol is, mag het gefermenteerde materiaal in een composthoop of rechtstreeks in de grond verwerkt worden. Let op: het organisch materiaal is op dit moment gefermenteerd maar niet vergaan tot compost. Je herkent het organisch materiaal nog als dusdanig. De omzetting gebeurt pas in de bodem.
  • Je maakt een geul in de grond, doet hierin het gefermenteerd materiaal en sluit de geul terug af met tuingrond . Doordat het organisch materiaal gefermenteerd is, zal het snel vergaan. Je creeërt dus een bodem met een actief bodemleven waardoor voedingsstoffen beter en gemakkelijker ter beschikking komen van de planten. De EM blijven in de bodem aanwezig, ze gaan zich zelfs snel vermeerderen waardoor ze het overwicht krijgen op schadelijke bacteriën, schimmels en virussen.
  • Bij het planten of zaaien van groenten moet je Bokashi tenminste 14 dagen op voorhand in de grond inwerken. De ideale periode om bokashi te verwerken is in februari-maart of in het najaar. Leg de bokashi 2 tot 3 cm dik op de grond en frees deze in. Indien je niet wil freezen,kan je werken met een geul zoals hierboven beschreven.

Samengevat: boskashi zorgt dus actief mee aan het bewerkstelligen van een levende bodem! De EM zorgen voor de productie van enzymen, organische zuren, vitaminen en anti-oxidanten. En dat is de basis om sterke planten te kweken die een grote weerbaarheid hebben tegen ziekten en plagen.

Kan ik van alles bokashi maken?

Net zoals bij het maken van compost is het belangrijk om een mix te hebben van koolstofproducten (blad, stro, stalmest, paardemest, kippemest, zaagsel) en stikstofproducten (groenten, fruit, keukenafval, gras).

Alhoewel enkel van blad ook een bokashi kan gemaakt worden, men spreekt dan van bladbokashi. Het belangrijkste is dat het organisch materiaal en dus ook het blad niet in zijn geheel gebruikt wordt maar in kleine stukken wordt gefermenteerd. Bij een bladbokashi is dat essentieel omdat blad gemakkelijk aan elkaar gaat klitten net als gras en dat is niet goed voor de fermentatie. Verklein het organisch materiaal voldoende. Niets kan in zijn geheel verwerkt worden, ook geen fruit zoals appels en peren.

Tip: als de bladeren gevallen zijn in je tuin, neem ze dan op door met het grasmachine er over te rijden. Op die manier worden de bladeren verkleind zonder moeite, ideaal om in de boskashi als dusdanig te verwerken of laat de bladeren liggen. Ze vormen een natuurlijke compostlaag.

Houtsnippers is het enigste wat je best vermijdt in een bokashi. Er is weinig oppervlakte bij houtsnippers om in contact te komen met EM waardoor de structuur niet gemakkelijk wordt afgebroken. Houtsnippers kan je echter kwijt als mulchlaag tussen de sierplanten wat trouwens het actief bodemleven op deze manier ook sterk stimuleert!

Voordelen van bokashi?

  • Je verwerkt op een natuurvriendelijke manier je keuken- en tuinresten.
  • Bokashi maken kan tegen zeer geringe kosten.
  • De fermentatie gebeurt bij een lage temperatuur. Er zijn geen hoge temperaturen nodig om het organisch afval om te zetten.
  • Het afgetapte bokashi-sap is voeding voor kamer- en tuinplanten. In toiletten en afvoerbuizen werkt het als ontstopper, reiniger en ontgeurder.
  • Bokashi zorgt voor een levende bodem en dus een betere voedselopname voor de planten. Daardoor groeien en bloeien de planten veel beter!
  • De bodem krijgt meer energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels.
  • De kringloop wordt op deze manier rond gemaakt waardoor je mee helpt aan een beter milieu. Je geeft terug aan de bodem wat hij je geschonken heeft!

Nadelen van boskashi?

  • Bokashi lijkt niet op compost. In zelfgemaakte bokashi blijven de organische materialen herkenbaar aanwezig. Dit is even wennen!
  • Bij het maken van bokashi ontsnapt er geen CO2 in de lucht omdat de fermentatie in gesloten containers moet gebeuren. De energie blijft dus behouden. Daardoor komt de CO2 vrij in de bodem op het moment dat de gefermenteerde organische materialen in de bodem worden verteerd. Sommigen zien dit als een nadeel maar wij zien het eigenlijk als een groot voordeel. CO2 die in de grond vrij komt kan zich daar binden aan humusdeeltjes waardoor het terug beschikbaar komt voor de planten.
  • Het enigste echte nadeel is dat het organisch materiaal voldoende klein moet gemaakt worden. Dit is vrij arbeidsintensief als je een grote tuin hebt. Een vermaler of hakselaar kan een handig hulpmiddel zijn.
0 Comment(s)