Voordelen biologische tuinieren

Een natuurlijke, biologische tuin brengt het goede leven naar je toe. Kom kijken wat we je moestuin, je siertuin en je gezin kunnen bieden.

Elf voordelen van biologisch tuinieren!

100% Bio
 1. Biologisch voedsel komt op de markt in zijn natuurlijke staat met zijn voedingsstoffen intact. Het smaakt beter en is beter voor jou, jouw familie en het milieu.
 2. Het is aangetoond dat biologisch geteeld voedsel significant meer essentiële vitaminen en voedingsstoffen heeft die jouw lichaam gebruikt in zijn verdediging tegen kanker.
 3. Biologisch voedsel vermindert ook de inname van schadelijke chemicaliën in het menselijk lichaam aanzienlijk, omdat biologische voedselproductie geen pesticiden, groeihormonen, kunstmeststoffen of giftige kunstmatige toevoegingen zoals smaakstoffen, kleurstoffen of conserveermiddelen gebruikt. Studies aan de Universiteit van Washington concludeerden dat kinderen die een dieet van biologisch voedsel eten een zes keer lager pesticiden niveau hebben dan kinderen die een dieet van anorganisch geteeld voedsel eten.
 4. Met tuinieren krijgt je meteen een vorm van ontspanning en beweging die je tot op oude leeftijd kan blijven doen. Tuinieren wordt ook als therapie gebruikt om mensen terug bij zichzelf te brengen, stress en psychische spanningen los te laten.
 5. Tuinieren kan u verbinden met het natuurlijke ritme van de aarde en zijn cycli op een manier dat niets anders echt kan. Kijken naar de zaailingen die je ziet uitgroeien tot volwassenheid en die uiteindelijk op je keukentafel belanden, jouw familie voeden is één van de gemakkelijkste en meest positieve manieren om meer zelfvoorzienend en persoonlijk verantwoordelijk te worden.
 6. Net als elke andere regelmatige fysieke activiteit kan tuinieren u helpen het risico op hartaandoeningen, obesitas, hoge bloeddruk, diabetes bij volwassenen, osteoporose en beroerte te verminderen.
 7. En biologisch hoeft niet duurder te zijn. Kunstmeststoffen maar zeker organische meststoffen hebben dezelfde of hogere kosten dan natuurlijke meststoffen zoals wormenmest. Bovendien vervallen op termijn veel van uw typische tuinuitgaven. Eénmaal uw bodem in balans is, kweek je vanzelf sterke gewassen die nog weinig extra meststoffen vragen en nog weinig ziek worden waardoor geen chemicaliën meer nodig zijn.
 8. Je kan in je siertuin de juiste planten kiezen voor de juiste bodem (inheemse planten) waardoor ze beter gedijen en minder problemen veroorzaken dan uitheemse planten.
 9. Je kan kiezen voor doorlevende groentenplanten: die moet je maar éénmaal aanplanten en daar kan je vele jaren van oogsten. Denk aan Artisjok, brave hendrik, kardoen, ...
 10. In een biologisch tuin ga je composteren; dit zorgt niet alleen voor een goede bodemverbeteraar maar maakt ook dat je tuin- en keukenafval zonder extra kosten kwijt kan.
 11. Biologisch tuinieren verhoogt je creativiteit. Er is een veelvoud aan kweektechnieken waarmee je kan experimenteren.

Biologisch telen brengt het goede leven naar je toe! Met gezond verstand tuinieren impliceert samenwerken met het milieu, in plaats van het te bestrijden. De keuze is echt aan je! Als je nog steeds niet overtuigd bent, begin er dan gewoon niet mee en koop je groenten!

Conventioneel tuinieren draait immers om producten die alles wat ze aanraken doden, waardoor Moeder Natuur uit balans raakt en schade wordt toegebracht aan de vogels en planten die rondom ons leven. Iedereen die bewust rond kijkt, beseft dat dit geen duurzaam systeem is!

Lees de volledige biologisch tuinieren gids

Inleiding biologische tuinieren

1) Voordelen Biologische tuinieren

2) Planning en ontwerp van de tuin

3) Ken je tuingrond

4) Maak van composteren een succesverhaal!

5) Zaden oogsten, drogen en zaaien

6) Het verschil tussen soorten meststoffen: Organische mest, kunstmest en plantaardige mest

7) Het probleem van pesticide gebruik

8) Seizoensgebonden verzorging

9) Vruchtwisseling, een must voor elke moestuin en kas

10) Oogsten en oogst bewaren

Categorieën: Biologische tuinieren gids