Op een uitzondering na, zijn anjers vaste planten die een plekje verdienen in je bloementuin. Ze groeien met smalle grijs-groene of blauw-groene bladeren en dunne stengels met kleurrijke bloemen.
Grasanjers (Dianthus pulmaris), die culinair het meest geliefd zijn, bloeien van eind mei tot eind juli. Meestal zijn het gevulde bloemen in roze tinten. De inheemse steenanjers (Dianthus deltoides) hebben enkelvoudige bloemen en worden gebruikt als bodembedekker. Ze komen in het wild nog maar zelden voor en daarom is deze anjer plant beschermd in ons land. De kartuizer anjer (Dianthus carthusianorum) en prachtanjer (Dianthus superbus) zijn uit Nederland verdwenen maar komen nog wel in omringende landen voor.
Duizendschoon (Dianthus barbatus) is familie van de anjer en bekend als een stevige snijbloem die je niet mag mankeren in de tuin. Ze kunnen zowel enkelvoudige als dubbele bloemen hebben in veel verschillende kleuren. Hun zacht geurende bloemen worden gesmaakt in gerechten!
Anjers zijn in principe winterhard. Mocht het erg hard vriezen, kan je ze toedekken met een laag stro of met klimaatdoek.
Standplaats van de anjer
Anjers houden van een zonnige plek en drogere grond. Dit zorgt ervoor dat de planten uitbundig bloeien en niet ziek worden. De grondsoort zelf is niet zo belangrijk maar de grond mag in de winter niet nat blijven. Als de grond te weinig waterdoorlatend is, kunnen ze afsterven door wortelrot.
Anjers houden eigenlijk van een voedselarme grond en hebben dus geen specifieke meststofbehoefte. Ze kunnen als je dat wilt, in het voorjaar voorzien worden van compost of wormenaarde. Een andere meststof is niet nodig. Te voedselrijke grond zorgt er trouwens voor dat de grijze bladkleur verdwijnt.
Anjers in de tuin zet je best dicht bij je terras zodat je kan genieten van hun kleuren en geuren.
Wanneer anjers snoeien?
In het najaar mag de plant tot 1/3 teruggesnoeid worden. Tijdens het bloeiseizoen kan je de uitgebloeide bloemen verwijderen waardoor de planten langer bloeien.
Anjers eetbaar?
Je zou het misschien niet verwachten maar anjers zijn eetbaar. Vooral de gefranjerde bloemen van de Grasanjer (Dianthus plumarius) zijn culinair waardevol. De anjer bloem heeft een pikante smaak met zoete toets. Ze komen het best tot hun recht in Aziatische gerechten zoals curry’s.
Maar ook een frisgroen hapje of een zoet dessert wordt door de franje-anjer opgewaardeerd. Het feit dat ze in vele kleurtjes te verkrijgen zijn, zorgt uiteraard voor een extra dimensie. Versuikerd vormen ze echt een culinair hoogstandje op taarten en andere zoete desserts.
Tip: de voet van de anjers smaken bitter en moeten daarom verwijderd worden.
Met anjers kan je trouwens ook likeuren of thee maken en ze geven een speciale smaak aan je drankjes. Kruidenboeken uit de 17de eeuw staan vol recepten met siropen, jams en wijnen waarin anjers verwerkt werden.
Ook de Chinese anjers (Dianthus chinensis) zijn eetbaar. De bloemblaadjes smaken zoet en ruiken naar kruidnagel. Deze kruidnagel-noodmuskaatgeur is trouwens typisch voor alle anjers.
In dit kader mogen we duizendschoon (Dianthus barbatus) niet vergeten. De kleurrijke, enkelvoudige of dubbele bloemen smaken kruidig en pittig. De bloemblaadjes kunnen verwerkt worden in salades, gebak en desserts. Of je kan de bloemblaadjes gebruiken om champagne, limonade of ijsthee op te vrolijken.
Anjers en biodiversiteit
Anjers trekken bijen, hommels en enkele vlindersoorten aan waardoor ze waardevol zijn voor de biodiversiteit. Vooral de enkelbloemige, oorspronkelijk wilde variëteiten zijn in dit kader interessant.
Ook interessant om te lezen: