Alternatieve bladluisbestrijding

Onze voorkeur gaat er naar uit om een natuurlijke tuin te creëren zodat er steeds voldoende natuurlijke vijanden van bladluizen aanwezig zijn. Maar ook andere ingrepen kunnen bijdragen tot een bladluis-arme omgeving.

Tips tegen bladluis, zonder het inzetten van nuttige insecten

 • Knijp de eerste bladluizen die je vindt op je groenten of sierplanten plat. Op die manier wordt de specifieke geur van bladluizen verspreid waardoor natuurlijke vijanden aangetrokken worden.
 • Zorg dat je planten voldoende water hebben. Groeistilstand leidt tot bladluizen. Zorg vooral dat je plantgoed na het aanplanten voldoende water geeft zodat ze direct kunnen doorgroeien.
 • Geef een juiste bemesting. Rijpe compost of organische meststoffen zijn prima voor een trage maar regelmatige groei. Overbemeste planten maar ook planten met een kaliumtekort zijn gevoelig voor bladluis. Teveel stikstof en zeker chemische stikstof trekt bladluizen aan. Ook de ammoniakgeur van vers stalmest trekt bladluizen aan. Werk de stalmest al in de winter in de grond en niet in het voorjaar om dit te voorkomen.
 • Lees ook: Het verschil tussen soorten meststoffen: Organische mest, kunstmest en plantaardige mest

 • Sproeien met een waterstraal kan even helpen maar de bladluizen kruipen toch weer terug op het blad. Dit geeft dus geen blijvend resultaat en moet dagelijks herhaald worden.
 • Radicaal de aangetaste plantendelen weg snoeien biedt soms een oplossing als je er snel bij bent en de bladluizen zich nog niet algemeen verspreid hebben.
 • Sproeien met aftreksels van kruiden die de bladluizen verafschuwen kan helpen. Let op: maak geen gier (= oplossing van planten met water dat weken blijft staan) want gier heeft een erg scherpe geur, bevat veel ammoniak waardoor luizen net weer worden aangetrokken. Een aftreksel (max 24 uren trekken) is een hulpmiddel maar biedt meestal ook geen blijvende oplossing. Bladluizen houden niet van lavendel, bonekruid, salie, hysop, ui en knoflook. Van al deze kruiden kan dus een aftreksel gemaakt worden. 1/10 kruiden mengen met 9/10 water, zeven en verspuiten.
 • Sproeien met oplossing van water en 3% groene (ook bruine genoemd) zeep. Kies voor een natuurlijke zeep. Om te vermijden dat het teveel schuimt, kan je een soeplepel plantaardige olie toevoegen. Ik zelf heb wel mijn vragen hoe gezond het is om groenten te bespuiten met deze zeepoplossing. Hoeveel restanten blijven er achter op de groenten die we eten?
 • Tabaksgier of tabaksrook. Tabak is ook een plant waar bladluizen een hekel aan hebben. De vraag rijst hier hoe gezond dit nog is als je een gier maakt van je cigarettenpeuken of tabak laat roken?? Het aanplanten van een tabaksplant zou ook helpen tegen bladluis en witte vlieg.
 • Gele vangplaten hangen of vangrollen in de kas helpen om de eerste gevleugelde bladluizen vanaf april-mei weg te vangen.
 • Insectengaas over je gewas bevestigen is een sluitende oplossing om bladluis te vermijden.