Zeewierkalk is achterhaald, bekalk je grond met lavameel!

Kalk strooien is al jaar en dag een ingeburgerd fenomeen. Vroeger (de jaren '80 en vroeger) viel er door de luchtvervuiling, wat we noemen 'zure regen' op onze bodems. Om dit tegen te gaan werd ons aangeraden om te kalken. Gelukkig door de vele saneringsmaatregelen die de industrie werden opgelegd, valt er nauwelijks nog zure regen uit de lucht. Nochtans blijven we kalken. Misschien onderschat je het nadeel van een te hoge zuurtegraad? Een grond met te hoge PH gaat veel meer bacteriën dan goede schimmels huisvesten en zorgt daardoor voor een snellere afbraak van het organisch materiaal in de bodem (humus). Elk jaar gaat de bodem een beetje ontkalken door de suikers die de planten uitwisselen met het bodemleven in ruil voor voedingsstoffen en door de ademhaling van het bodemleven. Maar dat is veel minder dan de kalk die we strooien. Dus toch even attent zijn als je uit gewoonte wil gaan kalken...streef naar de juiste zuurtegraad voor jouw bodem, dan creëer je een vruchtbare bodem.

Lees hier meer over je bodem en de zuurheidsgraad van de bodem.

Wijst een bodemonderzoek uit dat je toch moet kalken? Maak dan een doordachte keuze.

Zeewierkalk wordt ontgonnen als koraalalgen op de zeebodem voor Bretagne. Door het veelvuldig gebruik van zeewierkalk, kunnen de algen niet meer zo snel bijgroeien als ze ontgonnen worden. Daarom raden we af nog langer zeewierkalk te gebruiken. Beter is dolomietkalk of lavameel.

buxushaag poederen lavameel
Lavameel over buxushaag

Beiden zijn gesteentemelen maar ik ben zelf grote voorstander van lavameel omdat dit product zoveel meer doet dan de zuurtegraad van de bodem verhogen.

In plaats van éénmalig te kalken kan je tijdens het seizoen om de veertien dagen lavameel te verstuiven over de gewassen. Na de regen komt de lavameel ook in de grond terecht en verhoogt het systematisch de zuurtegraad. Op deze manier genereer je twee voordelen tegelijkertijd. De lavameel maakt de bladeren harder waardoor de planten minder last krijgen van schimmels of insecten en je verhoogt de zuurtegraad.

Lavameel bevat bovendien essentiële (= onmisbaar voor onze gezondheid) sporenelementen waardoor er terug meer mineralen in de grond en dus ook in onze voeding terecht komen. Dit zorgt voor een betere smaak van je groenten. Lees hier alle voordelen van lavameel! Zowel het gazon, groenten- en siertuinen varen wel bij het gebruik van lavameel.