Wespen tijd!

Wespentijd

Wespennest

Een warm voorjaar en een droge zomer zorgt voor veel wespen. Dit vinden we meestal niet zo leuk omdat ze net op die zomerdagen ook graag aan onze tafel aanschuiven. Het is de gewone wesp en de Duitse wesp die op al dat zoet af komt. De andere wespen soorten en ook de hoornaars doen dit niet.

Een wespennest is precies een papieren bal. Het is een echt kunstwerk als je het van dichtbij bekijkt. Het is gemaakt van oud hout. Daarom zie je vaak wespen op oude houten meubels zitten. Ze komen letterlijk hout halen om hun nest te bouwen. De wespen kauwen het hout fijn en kleven het aan elkaar met speeksel.

Wespen hebben een belangrijke functie in de natuur. Ze vangen massa’s vliegen en muggen om aan hun larven te voeren. Zelfs kadavers van kleine zoogdieren worden in kleine stukjes gescheurd en aan de larven gevoederd. Wespen zijn dus echte opruimers in de natuur.

Heb je een wespennest in je buurt, bekijk dan even of je hem gewoon kan laten hangen. Op het einde van het seizoen zwermen de nieuwe koninginnen uit en komt de nest leeg te staan. Wespen komen niet terug naar een oude nest dus op dat moment kan je hem gewoon verwijderen. Ben je allergisch aan wespen of hangt de wespennest echt op een gevaarlijke plaats jou, dan laat je de nest uiteraard best verwijderen.

Waspinator

Hoe kan je wespen weghouden?

Voor ons is de beste methode wespen verjagen en dat kan met een waspinator! De waspinator heeft de vorm van een wespennest en verjaagt de wespen. Hang deze ergens goed zichtbaar bijvoorbeeld aan je parasol op je terras en de wespen blijven weg. Zo eenvoudig kan het zijn! De wespen denken dat de waspinator een andere wespennest is en gaan het territorium van de concurrent met rust laten en dus ook jou. De wespen worden misleidt! De waspinator beschermt tot 6m rond het valse wespennest.

De waspinator kan overal gebruikt worden waar je wespen weg wilt houden bijvoorbeeld ook aan het zwembad, in je kas met druiven, tijdens een feestje of barbecue of aan je camper of caravan Wat zo mooi is aan de waspinator, je verjaagt de wespen maar je doodt ze niet en je hebt er zelf ook geen last van.

Opgelet: als er reeds een wespennest gevestigd is, heeft het geen zin meer om een waspinator te hangen. De wespen weten dan dat ze eerst waren en het territoriaal effect valt weg.

Aandachtspunt: de waspinator moet voldoende hoog hangen en goed zichtbaar. Hang hem dus niet onder je parasol want zo wordt hij onzichtbaar voor de wespen en ga je geen resultaat boeken. De waspinator moet ook goed gevuld worden met krantenpapier zodat de vorm van de wespennest herkenbaar is voor de wespen.

Andere tips van wat je kan doen om wespen weg te houden.

Wat vinden wespen vervelend?

  • Wespen hebben een hekel aan flikkeringen. Je kan een plastic zak gevuld met water ophangen of oude CD’s zodat er dankzij het zonlicht flikkeringen ontstaan. Een nadeel hiervan is dat ook hommels en hoornaars hiervan last hebben en niet moeten geweerd worden.
  • Wespen vinden regen heel vervelend! Daarom is het interessant om een plantenspuit bij de hand te houden. Water venevelen over de wespen zorgt ervoor dat ze terug naar hun nest vliegen. Ze denken namelijk dat het regent!

Welke geur houdt wespen op afstand?

  • Geuren die wespen op afstand houden zijn lavendel, citroengras, venkel, rozemarijn groene munt en kruidnagel. Kruidnagels kan je gemakkelijk in de schil van een halve appelsien steken en met de platte kant op een bordje leggen. Azijn gemengd met kruidnagels is nog effectiever. Als je dit te omslachtig vindt, kan je ook kruidnagelolie gebruiken in een verdamper of met een diffuser. Dit geldt trouwens ook voor de andere geuren die als etherische oliën beschikbaar zijn.
  • Gemalen koffie op een schoteltje doen en in brand steken, zorgt voor een koffiegeur die wespen niet prettig vinden. Zorg er wel voor dat je schaaltje vuurbestendig is.
  • Ook wierookstokjes branden helpt wespen op afstand te houden, een optie als je er zelf fan van bent!
  • Je kan jezelf insmeren met citronella olie. Dit helpt zowel om de muggen als wespen weg te houden. Hetzelfde geldt voor Tea tree olie. Deze olie is afkomstig van een boom die vroeger door de Aborigines in Australië werden gebruikt.

Wespenbuffet

Wat kan je nog doen om wespen weg te houden?

  • Je kan ook een buffet voor de wespen voorzien in een apart hoekje waarvan ze mogen smullen.
  • Je kan vermijden om felle kleding te dragen en sterke parfum of geparfumeerde crèmes op je huid te doen. Felle en bloemigee geuren trekken wespen aan.

Waarom vliegen wespen achter je aan?

Loop niet weg van wespen. Als je weg loopt, bestaat de kans dat de wesp je achtervolgt omdat je veel bewegingen maakt.

De gewone wesp en Duitse wesp gaan je achtervolgen – zelfs als je niet weg loopt – vanaf het moment dat je in de buurt van hun nest bent. Ze voelen zich dan bedreigd en willen hun nest beschermen.

Hoe een wespensteek voorkomen?

De meeste wespensteken ontstaan doordat je de wesp niet gezien hebt. Kijk dus goed uit als je gaat zitten of wat je vastpakt als er wespen in de buurt zijn. Let ook extra goed op als je drinkt uit je glas.

Ga niet zwaaien met je armen of roepen want daardoor worden wespen meer opgejaagd en agressiever. Wespen komen niet om je te steken, ze komen alleen maar eten zoeken. Blijf dus vooral rustig zitten.

Sla de wespen niet dood. Dode wespen scheiden een feromoon uit waardoor andere wespen gealarmeerd worden en agressiever uit de hoek komen.

Ook interessant om te lezen: