Taxuskever ecologisch bestrijden

De volwassen taxuskever

De taxuskever, ook wel de gegroefde lapsnuitkever genoemd, dankt zijn naam aan het feit dat zijn zwart schild met gele vlekjes, groeven heeft. Ze zijn enkel ’s nachts actief en worden overdag bijna nooit gespot. Overdag zitten ze vaak verscholen onder potten, plankjes of tussen schors en als ze worden waargenomen, houden ze zich schijndood. Taxuskevers werden lang geleden ingevoerd met taxushagen maar zijn ondertussen wijd verspreidt in onze tuinen.

volwassen taxuskever
Fig.1 - Volwassen taxuskever (Otiorhynchus sulcatus).


De taxuskever voedt zich 's nachts en vreet daarbij golfvormige inkepingen aan de rand van bladeren en bloemen. Deze typische happen moeten u attent maken op de aanwezigheid van taxuskever. De golfvormige happen zijn immers het eerst waarneembaar. De volwassen kever voedt zich het liefst van vette, sappige, dikke bladeren zoals van Camelia, Rhododendron, Hortensia, Sedum dus let daar zeker op als je die in de tuin hebt staan. Uiteindelijk zijn er honderden waardplanten waar taxuskever zijn aanval op richt. Afhankelijk wat in de tuin staat, wordt de keuze van het menu bepaald.

Schadebeeld taxuskever
Fig.2 - Schadebeeld taxuskever.


Deze bladvraat van de kevers is natuurlijk niet mooi voor het oog maar veroorzaakt verder geen schade aan de planten zelf. De ergste schade wordt veroorzaakt door de larven. Taxuskevers leggen tot in oktober honderden eieren in de grond aan de wortels van de planten. Dit gebeurt niet noodzakelijk aan dezelfde planten als waarvan ze blad vreten. Pas uit het ei gekomen, beginnen de larven zich met kleine wortels te voeden. Naarmate ze groeien, tasten ze steeds grotere wortels, wortelknollen, wortelstokken en zelfs ontblote schors van houtachtige stengels aan. De aangetaste plant verwelkt en sterft af.

larven van taxuskever
Fig.3 - Larven van taxuskevers zorgen voor de grootste schade.


De larven van taxuskever zijn c-vormig zoals veel keverlarven maar hebben geen poten. Daardoor zijn ze goed te onderscheiden van engerlingen die wel poten hebben en zich ook te goed doen aan wortels. De taxuskeverlarven zijn romig wit van kleur en hebben een glanzend bruine kop. Wanneer ze volledig volgroeid zijn, meten ze slechts 10-14 mm. Ze zijn dus op zijn grootst nog altijd zeer klein!

Larven van taxuskever bestrijden?

Larven van taxuskevers zijn goed te bestrijden met aaltjes. Aaltjes zijn microscopische kleine wormpjes die in een gelsubstantie geleverd worden en die je moet oplossen in water en vervolgens aangieten aan de wortels van de aangetaste planten. De aaltjes zullen de kleine roomwitte larven van de taxuskever binnendringen en bestrijden door het vrijlaten van een specifieke bacteriën die dodelijk zijn voor de larven. De witte larven verkleuren dan beige tot oranje-bruin, een teken dat ze geïnfecteerd zijn. De verkleurde larven vergaan na enkele dagen in de grond. Door de ontbinding van deze larven komen weer nieuwe nematoden vrij in de grond die op hun beurt op zoek gaan naar keverlarven om te infecteren. De ondergrond moet vochtig blijven! Dit geldt bij alle nematoden behandelingen. Indien het niet voldoende regent, moet je dus beregenen met een sproeitoestel. De grond moet op voorhand goed vochtig zijn of vochtig gemaakt worden. De aaltjes hebben vochtige grond nodig om effectief te werken en dit gedurende 2 tot 4 weken. Op het moment dat de ondergrond uitdroogt, gaan de nematoden ook afsterven, ook al zijn er nog taxuskeverlarven aanwezig.

Het veiligste is om alle plantenpercelen te behandelen zodat je zeker geen planten overslaat waar larven aan de wortels zitten. In het begin is het immers niet merkbaar als de kleine larven vreten aan de wortels. Op het moment de plant verwelkt of afsterft, is ze nog moeilijk te redden. Als je aangetaste planten overslaat, kunnen van daaruit het volgend seizoen ook weer nieuwe taxuskevers ontwikkelen.

Wanneer taxuskever bestrijden?

Taxuskeverlarven kun je vanzelfsprekend alleen maar bestrijden op het moment dat ze in de grond aanwezig zijn. gezien de taxuskever een éénjarige cyclus heeft, zijn er larven in de grond aanwezig van eind juli tot begin juni het jaar daarop. Vanaf november kruipen ze dieper in de grond om zich te beschermen tegen de vorst. In het voorjaar, als de bodem terug opwarmt, komen ze terug naar boven om zich te goed te doen aan de plantenwortels. Hierna gaan ze verpoppen tot volwassen kever en terug eieren leggen. Rekening houden met deze cyclus en met de noodzakelijke bodemtemperatuur, kunnen de taxuskeverlarven in het algemeen bestreden worden van half maart tot eind mei en half-eind juli tot eind oktober.

Er zijn twee soorten aaltjes voorhanden die gebruikt kunnen worden voor de bestrijding van taxuskever. Het aaltje heterorhabditis bacteriophora of beter gekend als B-green wordt gebruikt als de bodemtemperatuur boven de 12°C ligt. Met dit aaltje kun je dan best bestrijden van eind juli tot eind augustus, eventueel half september. In de herfst en het voorjaar moet je gebruik maken van het aaltje Steinernema kraussei of beter gekend als Kraunema. Deze aaltjes hebben slechts een bodemtemperatuur van 6°C nodig om te werken.

Hoe krijg je taxuskever in je tuin? Kan ik preventief werken?

De taxuskever is een snuitkever, hij kan niet vliegen. Hij kan dus niet zoals rozenkever of junikever komen aangevlogen van verder weg. Hij kan wel zeer goed kruipen! Een dakterras in Brussel op 20 hoog bereiken, is voor de taxuskever geen probleem. Ze kruipen letterlijk tegen de muren omhoog. Er zijn dus maar 2 mogelijkheden om taxuskever te krijgen: uit je onmiddellijke omgeving (aangrenzende percelen of overburen) of via aankoop van nieuwe planten. De larven van de taxuskever kunnen in het containerpotje zitten op het moment dat je een plant aankoopt (bv in het voorjaar of in het najaar). Zonder je van enig kwaad bewust te zijn, plant je de nieuwe planten en hetzelfde jaar (ingeval van voorjaarsaanplant) of het jaar daarop (in geval van najaarsaanplant) ontwikkelen zich taxuskevers in je tuin. De eerste jaren merk je dit vaak niet omdat de planten nog sterk genoeg zijn maar meestal na enkele jaren gaan er planten kapot en zie je dus larven aan de wortels zitten. Dan heeft de kever al een paar jaar door de tuin kunnen kruipen en op verschillende plaatsen schade aangericht. Om dit te vermijden, is het aangeraden om een preventieve behandeling uit te voeren en nematoden aan te gieten aan alle nieuwe planten die je aankoopt. Zeker als je een nieuwe tuin aanlegt, zou je 2 x dergelijke preventieve behandeling moeten uitvoeren om zeker te zijn dan je geen taxuskevers ontwikkelt en veel ellende bespaart.

Val voor volwassen taxuskevers te bestrijden

Zoals reeds gezegd zijn taxuskevers nachtkevers die zich overdag schuilhouden onder allerlei materialen die op de grond tussen de planten staan of liggen: potten, bladeren, takken enz. Als je twijfelt of je taxuskever hebt, kan je best verschillende platte planken verspreid tussen de planten leggen en regelmatig gaan controleren of hieronder overdag taxuskevers schuilen.

aaltjes val tegen taxuskever
Fig.4 - Volwassen taxuskever val met aaltjes.


Op dit principe is ook de val voor de taxuskevers gebaseerd. De val is een houten plankje met groeven waarin zich nematoden met een gel bevinden. Het plankje moet bevochtigd worden zodat de gel iets opzwelt en vervolgens omgekeerd op een vochtige plek worden gelegd waar de taxuskever komt eten aan de bladeren. Je ruimt verder alle andere afval en materialen op zodat de taxuskever gedwongen worden om te schuilen onder het plankje. Op het moment dat ze zich daar bevinden, worden ze geïnfecteerd door de nematoden en sterven ze enkele dagen later af. Dergelijke val werkt 6 weken en kan gebruikt worden op 5 tot 10 m2. Vanaf eind mei tot oktober bij een temperatuur van minimum 12 °C is deze val nuttig in gebruik.

En jij?

Heb je last van taxuskever? Heb jij de volwassen taxuskever al gezien?
Hier kan je meer lezen over de taxuskever.