Paddenstoelen in het gazon

Als je even zoekt op internet, ontdek je rond paddenstoelen deze zoektermen:

  • Hoe krijg je paddenstoelen uit je gazon?
  • Paddenstoelen in uw gazon, oorzaak en bestrijding.
  • Paddenstoelen in je gazon verwijderen en voorkomen.
  • Paddenstoelen in het gazon bestrijden.

Gelukkig zijn er ook zoektermen die vragen naar de oorzaak van paddenstoelen en wat het betekent als je paddenstoelen hebt.

In het algemeen denken we nog negatief over paddenstoelen en willen we ze kwijt. Nochtans zijn paddenstoelen zeer nuttig voor de bodem en waardevol voor de biodiversiteit.

Wat betekent paddenstoelen in je tuin?

Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van schimmels die onder de grond leven. De schimmels vormen een netwerk van schimmeldraden (mycelia) en leven samen met plantenwortels of dood organisch materiaal. Als de omstandigheden goed zijn, versmelten schimmeldraden met elkaar en groeien ze uit tot een paddenstoel.

De schimmels waaruit de paddenstoelen voortkomen, zijn dus onschadelijk. Paddenstoelen zijn een indicatie voor de kwaliteit van onze bodem. Ze verschijnen voornamelijk op gronden die rijk zijn aan organische stof en een actief bodemleven hebben. De meeste paddenstoelen in onze tuinen leven op dood hout of rottend organisch materiaal. Ze zijn echte opruimers.

Meer lezen over het belang van paddenstoelen en schimmels?

Paddenstoelen

Komen paddenstoelen enkel voor in de herfst?

De mycelium draden zijn het heel jaar door aan het werk in de bodem. Organisch materiaal zoals grasresten, bladeren, grasmulch en dierlijke uitwerpselen wordt verteerd door het bodemleven. Dit levert voedingsstoffen aan voor de graszoden. De paddenstoelen daarentegen worden zichtbaar op het moment dat de bodem voldoende warm en vochtig is. Dan ontstaan de uitlopers van de schimmeldraden. In ons gematigd klimaat zijn de weersomstandigheden in de herfst hiervoor ideaal. In de zomer is het te droog en in de winter kunnen de paddenstoelen bevriezen. Daarom geven veel schimmels er de voorkeur aan om paddenstoelen in het najaar te laten uitlopen.

Zijn paddenstoelen schadelijk voor het gazon?

Paddenstoelen zijn niet schadelijk in het gazon. Het enigste wat je er op tegen kan hebben, is dat ze het gazon ontsieren. De weidekringzwam, die verder in het artikel nog aan bod komt, kan wel nadelige gevolgen hebben maar komt zelden voor op onze gazons.

Anderzijds bestaan er wel degelijk schimmels die schadelijk zijn voor het gazon. Wil je meer weten over gazonschimmels?

Paddenstoelen bij een nieuw gazon

Bij de aanleg van een nieuw gazon is het belangrijk om veel aandacht te hebben voor een goede bodemstructuur; zo voorkom je bodemverdichting. Paddenstoelen groeien graag op natte grond dus ervoor zorgen dat de grond goed afwatert, is zeer belangrijk. Niet alleen om paddenstoelen te vermijden maar vooral om je gras goed te laten groeien.

Bij de aanleg van een nieuw gazon wordt er – als het goed gedaan wordt – veel organisch materiaal aangevoerd om de bodemstructuur te verbeteren. De aanwezigheid van organisch materiaal in combinatie met een rijkelijke watergift na het inzaaien of het leggen van grasmatten, kan tijdelijk zorgen voor paddenstoelen. Maar geen reden om je ongerust te maken, dit is maar een tijdelijk fenomeen waar je niets aan moet doen.

Wat kun je doen tegen paddenstoelen in het gazon?

In principe moet je niets doen als je paddenstoelen in je gazon hebt. Paddenstoelen verschijnen bij warm en vochtig weer. Zo vlug deze weersomstandigheden veranderen, verdwijnen de paddenstoelen ook. Vind je het toch maar een slordig zicht, dan kan je de paddenstoelen plukken en verwijderen. Op die manier kunnen de sporen zich niet verspreiden. Maaien is niet aan te raden, zeker niet als je het gras gaat mulchen want dan kunnen de sporen zich alsnog verspreiden.

En als je echt van die enkele paddenstoelen af wilt, dan moet je vooral veel chemische stikstofmeststof strooien en spuiten met herbiciden. Tegen onze visie uiteraard maar je zult op termijn geen paddenstoelen meer zien! De meeste soorten overleven dit immers niet.

Wat is een heksenkring in het gazon?

Heksenkringen staan vaak in het bos. De paddenstoelen van de heksenkring worden gevormd door mycorrhiza-schimmels die ondergronds een verbond vormen met de boomwortels. De mycorrhiza’s breken organische stof af in de grond zoals humus waardoor de boomwortels dit als voedingsstoffen kunnen opnemen. Tegelijkertijd geven de boomwortels suikers aan de schimmels zodat deze kunnen groeien. Een win-win dus. Bomen gebruiken de schimmeldraden trouwens ook om informatie met elkaar uit te wisselen.

De ringvorm ontstaat doordat schimmeldraden ondergronds vanuit een centraal punt in alle richtingen groeien. Aan de buitenkant bevinden zich de meeste voedingsstoffen en bij vochtig weer krijg je daar de vorming van paddenstoelen.

Een heksenkring in een grasland of gazon leeft niet samen met bomen. Maar net zoals hierboven beschreven, groeit het mycelium ondergronds vanuit één punt op een min of meer cirkelvormige basis naar buiten. Aan de rand - waar de schimmel het hardst ondergronds groeit – ontstaan de paddenstoelen die voedsel aan het gras kunnen onttrekken. Binnen in de cirkel maken de schimmels juist voedingsstoffen vrij uit de bomen waardoor het gras binnen de cirkel beter groeit en vaak groener is.

Ze worden vaak als een plaag gezien. Nog voor de paddenstoelen gevormd zijn, kan je in grasvelden al de kringvormige plekken met bruin of geel verdord gras zien. Of omgekeerd: donkere cirkels van weelderig groen gras.

De meest bekende en lelijkste heksenkring in gazons en golfvelden wordt veroorzaakt door de weidekringzwam Marasmius oreades.

De groeisnelheid van een heksenkring hangt samen met de weersomstandigheden en beschikbare organische stof. Een gemiddelde toename is volgens wetenschappers 12 tot 24 cm per jaar. Heksenkringen in grasland kunnen grotere volumes aannemen dan de aan bomen gebonden heksenkringen. Sommige huidige heksenkringen bestaan al enkele honderden jaren.

Ook interessant om te lezen:

  1. Aanleg en onderhoud van gazons
  2. Gras maaien of mulchen
  3. Wat zijn paddenstoelen en schimmels?