Bloedluizen in het kippenhok


Bloedmijten of rode vogelmijten – ook wel verkeerdelijk bloedluizen genoemd - zijn mijten (8 poten) die zich overdag schuil houden in de kieren van het kippenhok. ’s Nachts komen ze tevoorschijn, kruipen ze op de dieren om vervolgens uit hen bloed te zuigen. Hierdoor krijgen de kippen stress en irritaties waardoor ze minder of geen eieren meer leggen. Bij een zware aantasting van bloedmijten zullen de kippen pluimen verliezen, open wonden, bleke kam en lellen krijgen en kunnen ze zelfs sterven van bloedarmoede.

kippen


Je kippen hebben er alle baat bij dat jij snel de bloedmijten populatie vaststelt. Hoe sneller je dit vaststelt, hoe sneller je dit onder controle krijgt, zeker als je wilt werken met natuurlijke vijanden.


tip tegen bloedluizen

Tip: om vast te stellen of er bloedmijten aanwezig zijn in je kippenhok, leg je hierin een stukje golfkarton. Golfkarton vinden de bloedmijten immers aangenaam om in te schuilen en zo kan je hun aanwezigheid eenvoudig spotten.

Bloedluizen bestrijden

Bestrijden van bloedluizen is om verschillende redenen moeilijk. Eerst en vooral houden ze zich schuil in de kieren van het kippenhok, waar je ze met chemische middelen moeilijk kan raken. Chemisch bestrijden betekent dus zeer regelmatig de bespuitingen herhalen want je krijgt ze nooit allemaal dood en ze vermenigvuldigen zich razendsnel in de zomermaanden.

Bovendien kunnen bloedmijten grote afstanden afleggen waardoor de plaag van bloedmijten zich kan verspreiden van kippenhok naar kippenhok of ook van binnenren naar buitennest. Hiermee moet je dus bij de bestrijding rekening houden. Soms verbranden mensen hun oud kippenhok en kopen vervolgens een nieuw in de hoop geen bloedmijten meer te krijgen. Echter gezien bloedmijten zich goed kunnen verspreiden en bovendien meerdere maanden zonder voedsel kunnen overleven, is dit vaak een illusie. Dit is trouwens ook de reden waarom je, bij stijgende temperaturen in de lente, direct terug last krijgt van bloedmijten. Ze zijn er altijd gebleven ondanks dat de kippen er in de winter weinig last van hebben. Ze overwinteren in kleine of grote aantallen, wachtend op betere tijden!

bloedluizen in het kippenhok
Bloedluizen in het kippenhok.


Bloedmijten kan je op een natuurlijke manier bestrijden met ChickenHeppie. Dit is een levend product bestaande uit roofmijten die de bloedmijten leegzuigen. De roofmijten zitten vermengd in een vochtige turf als draagstof en kunnen op die manier gemakkelijk in hoopjes uitgestrooid worden in het kippenhok en de nesten. Eénmaal in het hok, gaan deze roofmijten actief op zoek naar bloedluizen. Ze kammen alle kieren en spleten van het kippenhok uit en jagen zo de bloedluizen uit hun schuilplaats. Daardoor ga je de eerste dagen na het uitzetten van de roofmijten meer bloedluizen zien dan voor het uitzetten.

roofmijten tegen bloedluizen
ChickenHeppie roofmijten tegen bloedluizen


Essentieel voor een effectieve bestrijding is de roofmijten uitzetten bij de eerste waarneming van de bloedmijten en de luchtvochtigheid in het kippenhok hoog houden door het hok regelmatig te benevelen met een plantenspuit. De roofmijten werken beter bij een hoge luchtvochtigheid. Je moet er voor zorgen dat je leger roofmijten groter is dan het leger bloedluizen.

Indien de aantasting toch al uit de hand is gelopen en je hebt het niet gemerkt, kan je het hok eerst ontsmetten of uitbranden om zo een deel van de bloedluispopulatie al op te ruimen en vervolgens roofmijten uitzetten. Bij hardnekkige aantasting kan je de behandeling ook best nog eens herhalen na een drietal weken.

Veel succes met de bestrijding.


Mathias - Biogroei