- Het grootste verschil met andere bodemverbeteraars zoals bijvoorbeeld tuincompost is dat wormenaarde het volledige gamma mineralen en sporenelementen bevat evenals honderden verschillende goede bacteriën en schimmels die samen zorgen voor een levende bodem. Waarom hebben we een levende bodem nodig?
- Wormenaarde stimuleert dankzij haar actief bodemleven de groei van de wortels waardoor sterkere planten ontstaan die veel beter water en voedingsstoffen kunnen gaan halen waar ze in de bodem aanwezig zijn. Vaak zijn er voldoende meststoffen en mineralen aanwezig in de grond maar is de plant niet in staat deze op te nemen. Dankzij een levend bodemleven kan dit wel.
- Naast de gunstige bacteriën en schimmels, bevat wormenaarde ook nog een NPK-waarde. Meestal gaat dit over 1 procent stikstof, fosfor en kalium wat dankzij het actief bodemleven voldoende is. Er zijn namelijk geen grote meststof giften nodig, de bodem is rijk aan meststoffen maar de planten kunnen deze niet opnemen als er geen actief bodemleven aanwezig is rond de plantenwortels.
- Het verhoogt de weerstand van planten tegen ziekten en schimmels. Als de zone rond de wortels is ingenomen door gunstige bacteriën en schimmels, krijgen slechte schimmels geen kans meer om te groeien. En als ze toch nog een groeikans krijgen, zullen de gunstige bacteriën en schimmels de ziekmakende onschadelijk maken.
- De geoogste vruchten bevatten veel meer mineralen en vitaminen omdat de plantenwortels dankzij het actief bodemleven de nodige mineralen uit de grond kunnen opnemen. Wormenaarde bevat namelijk 2 miljard enzymen per gram wat de mogelijkheid tot voedselopname van de plant enorm verhoogt. Concreet betekent dit dat deze vruchten ook gezonder zijn.
- Zaad kiemt sneller in wormenaarde, het verplanten van jonge plantjes verloopt vlotter en de oogst wordt vervroegd. Het komt er gewoon op neer dat de planten beter groeien.
- Planten die groeien in wormenaarde bevatten minder schadelijke nitrieten en nitraten. Ook dit is een gevolg van het actief bodemleven.
7 voordelen van wormenaarde
March 01, 2018
0 Comment(s)