De Strelitzia is een groene kamerplant die van oorsprong uit Zuid-Afrika komt. Strelitzia leent zijn naam van Charlotte van Mecklenbrug-Strelitz, de vrouw van een vroegere Engelse koning. De plant staat ook wel bekend onder zijn bijnamen Paradijsvogelplant, Vogelkopbloem en Paradijsvogelbloem. Deze alternatieve namen heeft de kamerplant te danken aan zijn opvallende bloem, die met zijn oranje en diepblauwe tinten wat weg heeft van een vliegende paradijsvogel. De bloemen van de Strelitzia Nicolai zijn hierop een uitzondering: deze zijn wit.
De bekendste soorten zijn de Strelitzia augusta, Strelitzia Nicolai en Strelitzia Reginae. De Strelitzia Reginae kan als kamerplant zijn kenmerkende bloem aan de buitenwereld tonen, al kan het soms wel 8 jaar duren voordat de plant voor het eerst bloeit. De Strelitzia Nicolai bloeit in de natuur wel, maar doet dit binnenshuis zelden. Om de kans op bloemen zo groot mogelijk te maken is een goede verzorging belangrijk. Hieronder lees je de belangrijkste aandachtspunten bij de verzorging van de Strelitzia.
Standplaats Strelitzia
De locatie van de Strelitzia heeft een belangrijke uitwerking op de gezondheid van de plant. Je vindt hieronder een aantal belangrijke tips over de standplaats van de Strelitzia.
- Plaats de Strelitzia altijd voor een raam op een plek met zo veel mogelijk licht
- Zorg dat de Strelitzia nooit op de tocht staat
- Zet de Strelitzia dichter bij het raam bij lelijke, krullende of dichtslaande bladeren of weinig groei
- De minimale temperatuur voor de Strelitzia Reginae is 5 ℃ overdag en 0 ℃ ‘s nachts
- Verpot de Strelitzia direct na aanschaf en vervolgens elke twee jaar
- Plaats de Strelitzia bij de verpotting in een pot die 20% groter is dan de huidige pot
Twijfel je of de Strelitzia verpot dient te worden? Goede aanwijzingen dat een plant aan verpotting toe is, zijn het stoppen met groeien, wortels die boven de aarde uitkomen, snel uitdrogende potgrond en dat de plant uit verhouding met de pot groeit.
Strelitzia voeden
Acht tot zes weken na de aanschaf van de Strelitzia zijn de voedingsstoffen in de aarde verbruikt. Het is aan te raden de plant na deze periode in de lente- en zomermaanden plantenvoeding te geven. Hoeveel voeding de Strelitzia nodig heeft, zie je op de verpakking. Geef de plant nooit meer voeding dan op de verpakking staat en geef ook geen voeding in de herfst en winter; dit is schadelijk voor de plant.
Plagen Strelitzia
Zoals elke plant kan ook de Strelitzia te maken krijgen met plagen. De bekendste plagen zijn spint en trips; twee kleine beestjes die veel schade kunnen aanrichten. Zowel voor spint als trips zijn gelukkig goede biologische bestrijdingsmiddelen beschikbaar. Denk daarbij aan kweekzakjes tegen trips en Soni-mite kweekzakjes tegen spint, die deze plagen bij opkomst in de kiem smoren. Je kunt de Alocasia ook beschermen tegen spint en trips door de Chrysop in te zetten. Deze handige hangkaartjes bevatten de eitjes van de Chrysopa.
Spint bestrijden op Strelitzia
Wanneer de spint zich al over de Strelitzia heeft verspreid kun je deze eveneens op biologische wijze bestrijden. De roofmijten Forni-mite en Phyto-mite gaan actief achter de spint aan en eten zowel de eitjes als de volwassen exemplaren van de plaag, zodat deze snel is verdwenen.
Trips bestrijden op Strelitzia
Voor de biologische bestrijding van trips kun je rekenen op Cucumeris en Orius: twee natuurlijke vijanden van trips. Orius is een roofwants die de volwassen tripsen eet en de roofmijt Cucumeris eet de eitjes en larven van de trips.
Wolluis, rouwvliegjes en schimmels op de Strelitzia
Ook andere plagen zijn met biologische bestrijdingsmiddelen goed tegen te gaan. Zo parasiteren de aaltjes van Stenema de larven van de rouwvliegjes die in de potgrond zitten, waardoor deze afsterven. Met gele vangplaten kun je tegelijkertijd de volwassen exemplaren vangen. Wanneer de Strelitzia last heeft van wolluis, kun je deze effectief bestrijden met Chrysop. Deze hongerige larven eten na uitkomst bijna alle schadelijke insecten op die ze tegenkomen. Met de bladmeststof Oenosan bestrijd je schimmelvorming op de bladeren van de plant.
Bladluis en schildluis op de Strelitzia
Bladluizen zijn een bekende en zeer hardnekkige plaag. Het insect heeft gelukkig veel natuurlijke vijanden die het diertje als een lekker hapje zien. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het bekende volwassen lieveheersbeestje of de larven van het lieveheersbeestje (Adalia). Verder zijn ook de larven van de gaasvlieg (Chrysopa) en Chrysop zeer effectief tegen de plaag. Een ander plaagdiertje dat de gezondheid van de plant kan aantasten is de schildluis. Doordat de schildluis de plant waar hij op zit injecteert met een toxische stof, kunnen de bladeren afsterven. Ook kan de plant een rem in de groei krijgen en kunnen er misvormingen in de plant ontstaan.
Hulp bij identificatie plaag op de Strelitzia
Weet je niet zeker welke plaag er op je Strelitzia zit? Wij helpen je graag bij het vaststellen van de plaag. Mail ons een foto van de plant waarop de plaag goed zichtbaar is, dan kijken wij met je mee om te bepalen waar je mee te maken hebt. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om te vertellen welke plaag het betreft en welke biologische oplossingen hiervoor beschikbaar zijn.