Verzorging Philodendron

Er bestaan ruim 500 verschillende soorten Philodendrons, zowel klimmers als niet-klimmers. De laagblijvende Philodendrons zijn zeer geliefd om als kamerplant.

... Lees meer
6 producten
Sorteer op
Philodendron Pink Princes

De Philodendron is een kamerplant die zijn oorsprong kent in de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. De ruim 500 soorten van de plant zijn in te delen in twee categorieën: de klimmers en de niet-klimmers.

De klimmende varianten gebruiken luchtwortels waarmee ze langs de stammen van bomen omhoog kronkelen, richting de zon. De plant dankt zijn naam aan deze ‘omhelzing’ van de bomen in het regenwoud. Philo is namelijk Grieks voor ‘houden van’ en dendron betekent ‘boom’ in het Grieks.

De laagblijvende Philodendrons bevatten een aantal exemplaren die zich goed lenen als kamerplant. De bekendste soorten zijn de Philodendron Pink Princess, Philodendron Verrucosum, Philodendron Painted Lady, Philodendron Xanadu en Philodendron Scandens. Hoewel de verschillende soorten flink verschillen in kleur en vorm, hebben ze wel dezelfde verzorging nodig. De aandachtspunten voor de verzorging lees je hieronder.

Philodendron water geven

De Philodendron kan slecht tegen te veel water, dus geef de plant regelmatig kleine beetjes water. Laat de grond tussen de gietbeurten door een beetje uitdrogen en zorg dat er geen laag water in de pot ontstaat. Als je twijfelt of de plant water nodig heeft, kun je dit controleren door je vinger in de grond te steken. Door de Philodendron met regelmaat te besproeien houd je de luchtvochtigheid op het juiste peil en bescherm je de plant tegen ongedierte.

Juiste standplaats voor de Philodendron

Standplaats Philodendron

Het plekje dat de Philodendron in je woning inneemt, heeft invloed op zijn gezondheid. Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van de kamerplant.

  • Plaats de Philodendron in de (half)schaduw
  • Houd de Philodendron altijd uit de directe zon
  • Verplaats de Philodendron naar een donkerdere plek als de bladeren geel en vaal worden
  • Minimale omgevingstemperatuur is 15 ℃ overdag en 12 ℃ ‘s nachts
  • Verpot de Philodendron eens per twee jaar
  • Zorg dat de nieuwe pot altijd minimaal 20% groter is dan de oude pot

Wanneer je niet zeker weet of de Philodendron verpot moet worden kun je de volgende zaken aanhouden als signaal dat het tijd wordt voor een nieuwe pot: de plant groeit niet, de wortels steken boven de aarde uit, de potgrond droogt snel uit of de plant groeit uit verhouding met de pot.

Philodendron Burles Marx Varigated

Philodendron voeden

In de lente- en zomermaanden groeit de Philodendron. In deze periode kan de plant daarom goed wat speciale plantenvoeding gebruiken. Kijk goed op de verpakking hoeveel je kunt geven en ga zeker niet over de maximaal aangeraden dosering heen. Dit is namelijk slecht voor de gezondheid van de plant. Geef de plant ook geen voeding in de herfst en winter; dit is ook schadelijk voor de Philodendron.

Plagen Philodendron

De diverse soorten Philodendron krijgen niet snel last van ongedierte, maar zoals elke kamerplant kan ook dit gewas last krijgen van plagen. Plagen als spint en trips zijn goed preventief te bestrijden dankzij de Soni-mite kweekzakjes tegen spint en kweekzakjes tegen trips. Maar ook als deze beestjes zich al hebben gevestigd, zijn er goede biologische oplossingen beschikbaar. Chrysop is ook een goed preventief bestrijdingsmiddel tegen spint en trips. Deze larven kruipen na uitkomst uit de hangkaartjes direct richting de schadelijke beestjes om ze op te eten.

Spint bestrijden op Philodendron

Wanneer spint een onderkomen heeft gevonden op jouw Philodendron kun je deze weer laten verdwijnen met behulp van zijn natuurlijke vijanden. Forni-mite en Phyto-mite maken korte metten met de spint; de roofmijten gaan actief achter spint aan en verorberen zowel eitjes als volwassen exemplaren van de plaag.

Trips bestrijden op Philodendron

Trips is goed te bestrijden met Cucumeris en Orius; twee natuurlijke vijanden van de plaag. Cucumeris zijn roofmijten die de eitjes en larven van de trips eten en de roofwants Orius eet elke dag een groot aantal volwassen tripsen.

Wolluis, rouwvliegjes en schimmels op de Philodendron

Op het moment dat je rouwvliegjes op en rondom je Philodendron tegenkomt, is het belangrijk om snel tot actie over te gaan, voordat de larven van deze vliegjes de wortels te ernstig aantasten. De aaltjes Stenema bestrijden de larven van de rouwvlieg actief, terwijl je de volwassen exemplaren goed kunt tegengaan met gele vangplaten. Met behulp van Chrysop pak je wolluis effectief op biologische wijze aan. Deze larven hebben een enorme eetlust en eten behalve wolluis ook graag bladluis, spint en trips. Schimmels op de bladeren van de Philodendron bestrijd je preventief en reactief met de bladmeststof Oenosan.

Bladluis en schildluis op de Philodendron

De bladluis is een van de meest bekende plagen. Dit diertje kan zich snel vermenigvuldigen als deze niet tijdig wordt aangepakt na ontdekking. Laat daarom spoedig na de eerste waarneming een van zijn natuurlijke vijanden los op de plant. Goede opties hierbij de larven van de gaasvlieg (Chrysopa), Chrysop, volwassen lieveheersbeestjes en larven van lieveheersbeestjes (Adalia). Wanneer je gele, rode of bruine vlekken op de bladeren van de plant ziet, heeft deze waarschijnlijk last van schildluis. Deze insecten spuiten een voor de plant giftige stof in de plantcellen. Hierdoor kunnen bladeren afsterven, kan de plant minder snel groeien of ontstaan er misvormingen in de plant.

Welke plaag zit er op mijn Philodendron

Heb je moeite om te bepalen welke plaag er op je Philodendron zit? We lenen graag ons getrainde oog aan je uit om de plaag te identificeren. Wanneer je ons een e-mail stuurt met een foto van de Philodendron en de beestjes goed in beeld, dan sturen wij een reactie met daarin de naam van de plaag. We laten je dan ook direct weten welke biologische bestrijdingsmiddelen er zijn, zodat je snel weer van de plaag af bent.