Verzorging Orchidee

Orchideeën staan gekend voor hun mooie bloemen. Ze behoren tot de meest populaire kamerplanten in Nederland, sommige kunnen zelfs meerdere keren per jaar bloeien.

... Lees meer
6 producten
Sorteer op
Orchideeën

Orchideeën zijn bloeiende planten die van oorsprong uit Australië en Zuidoost Azië komen. Vanwege de fraaie bloemen, is de Orchidee een van de bekendste en meest populaire bloeiende kamerplanten in Nederland. De meest geliefde soort is de Phalaenopsis Orchidee, die in tegenstelling tot veel andere soorten tot wel drie keer per jaar kan bloeien.

De verzorging van de Orchidee is eenvoudiger dan veel mensen denken. Mits de plant op de juiste plek staat en niet te veel water krijgt, zal deze het vaak prima doen. Toch zijn er wel een aantal verzorgingspunten die extra aandacht verdienen. Hieronder lees je waar je op moet letten bij de verzorging van Orchideeën.

Orchideeën zijn bloeiende planten die van oorsprong uit Australië en Zuidoost Azië komen. Vanwege de fraaie bloemen, is de Orchidee een van de bekendste en meest populaire bloeiende kamerplanten in Nederland. De meest geliefde soort is de Phalaenopsis Orchidee, die in tegenstelling tot veel andere soorten tot wel drie keer per jaar kan bloeien.

Orchidee water geven

De Orchidee heeft niet heel veel water nodig; bij veel soorten geldt dat eens in de 7 à 10 dagen een scheutje water voldoende is. Je kunt het beste regenwater gebruiken voor de gietbeurten, omdat dit minder kalk bevat dan kraanwater. Schenk het water nooit op de plant zelf, maar altijd direct op de potgrond. Zorg er daarbij voor dat er nooit een laagje water onderin de pot blijft staan. Je kunt er ook voor kiezen om de potgrond met de plant erin gedurende 5 tot 10 minuten een dompelbadje te geven en de wortels goed te laten uitlekken. Door de bladeren (maar niet de bloemen!) af en toe te besproeien houd je de door de plant gewenste luchtvochtigheid op peil.

Orchidee Paphiodedlium

Standplaats Orchidee

De locatie van de Orchidee in huis heeft een directe invloed op de gezondheid van de plant. Hieronder lees je waar je op dient te letten als het gaat om de standplaats van de Orchidee.

  • Plaats de Orchidee op heet plek met veel licht, maar zonder direct zonlicht
  • Verzet de Orchidee naar een plek met meer licht als de bloemknoppen uitvallen of bladeren donkergroen kleuren
  • Zet de Orchidee niet op de tocht
  • Plaats de Orchidee niet in de buurt van de verwarming
  • Minimale omgevingstemperatuur is 16 ℃ overdag en 14 ℃ ‘s nachts
  • Verpot de Orchidee eens per twee à drie jaar
  • Verpot de Orchidee bij voorkeur in het voorjaar
  • Verpot de Orchidee wanneer mogelijk niet tijdens de bloeiperiode
  • Gebruik bij het verpotten speciale potgrond voor Orchideeën
  • Zorg dat de nieuwe pot altijd minimaal 20% groter is dan de oude pot
Weet je niet zeker of de Orchidee aan verpotting toe is? Er zijn een aantal aanwijzingen dat het tijd is om de plant naar een nieuwe pot te verhuizen: een plant die uit verhouding met de pot groeit, wortels die boven de grond uitgroeien, snel opdrogende potgrond en een plant die niet meer groeit.

Orchidee voeden

Tijdens de lente- en de zomermaanden kun je de Orchidee extra voeding geven. Gebruik hiervoor speciale plantenvoeding en geef nooit meer dan de aanbevolen maximale hoeveelheid, omdat dit slecht is voor de gezondheid van de plant. Zorg dat je de plant ook geen plantenvoeding geeft in de herfst en winter, omdat de plant dan in rust is en voeden dan schadelijk is voor de plantgezondheid.

Vanda Orchidee

Plagen Orchidee

Zoals alle kamerplanten, kan ook de Orchidee last krijgen van ongedierte of ziektes. Je kunt plagen op biologische wijze voor zijn door het gebruik van preventieve bestrijdingsmiddelen zoals Soni-mite kweekzakjes tegen spint en kweekzakjes tegen trips. Spint en trips zijn ook goed tegen te houden door de inzet van Chrysop ; handige hangkaartjes met de eitjes van de Chrysopa.

Spint bestrijden op de Orchidee

Wanneer plagen zich al op de Orchidee hebben gevestigd zijn er ook goede biologische bestrijdingsmiddelen beschikbaar om dit op te lossen. Zo maak je de plant weer snel vrij van spint met behulp van de roofmijten Forni-mite en Phyto-mite. Deze insecten eten zowel de volwassen spinten als de spinteitjes.

Trips bestrijden op de Orchidee

Op het moment dat tripsen je Orchidee als woning gaan zien, kun je de hulp van de natuurlijke vijanden van de trips inroepen: Cucumeris en Orius. Cucumeris zijn roofmijten die de eitjes en larven van de trips eten en de roofwants Orius eet elke dag een groot aantal volwassen tripsen.

Wolluis, rouwvliegjes en schimmels op de Orchidee

Orchideeën zijn gevoelig voor wolluis, maar gelukkig is dit beestje goed aan te pakken met Chrysop. Deze hongerige larven van de Chrysopa eten elke dag een groot aantal wolluizen, bladluizen, spint en trips. Met Stenema en gele vangplaten zijn rouwvliegjes in en rondom de Orchidee snel weg te krijgen. De aaltjes van Stenema bestrijden de larven van de rouwvliegen in de potgrond, terwijl de volwassen exemplaren gevangen raken op de gele vangplaten. Met de bladmeststof Oenosan bestrijdt je preventief en reactief schimmels op de bladeren van de Orchidee.

Bladluis en schildluis op de Orchidee

Eén van de meest bekende plagen is de bladluis. Omdat dit diertje zich zeer snel kan vermenigvuldigen, is het belangrijk deze direct na ontdekking aan te pakken. Gelukkig zijn er genoeg biologische bestrijders van de bladluis. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de larven van de gaasvlieg (Chrysopa), Chrysop, volwassen lieveheersbeestjes en larven van lieveheersbeestjes (Adalia). Gele, rode of bruine vlekken op de bladeren van de plant zijn een indicatie van de aanwezigheid van schildluis. Dit diertje is schadelijk voor de plant, omdat het een voor de plant giftige stof in de plantcellen injecteert. Hierdoor kunnen bladeren afsterven, kan de plant minder snel groeien of ontstaan er misvormingen in de plant.

Plaag identificeren op de Orchidee

Heb je hulp nodig bij het identificeren van de plaag die zich op je Orchidee heeft gevestigd? Stuur ons dan een e-mail met in de bijlage een foto van de plant. Zorg dat de beestjes goed zichtbaar zijn, zodat wij met onze getrainde blik kunnen identificeren. We laten je dan zo snel mogelijk weten met welke plaag je te maken hebt en welke biologische bestrijdingsmiddelen je kunt gebruiken.