De Calathea is een fraaie en charismatische kamerplant met grote, ovaalachtige bladeren. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en groeit daar in oerwouden. De naam Calathea is afkomstig van het Griekse woord ‘kalathos’ dat korf of mandje betekent en verwijst naar de bladeren. Het bijzondere aan deze bladeren is dat deze zich elke avond sluiten en zich de volgende morgen weer openen, waardoor een ruisend geluid te horen is.
Hierdoor staat de Calathea bekend als ‘the living plant’. Er zijn veel verschillende soorten Calathea’s, waarvan de Calathea orbifolia, Calathea ornata, Calathea white fusion, Calathea zebrina, Calathea medaillon, Calathea rufibarba en de Calathea warscewiczii het bekendste zijn. Hoewel de verschillende soorten erg variëren in kleur, bladvorm en grootte, hebben ze allemaal dezelfde verzorging nodig. Lees hier waar je op moet letten bij de verzorging van de Calathea.
Calathea water geven
De Calathea verbruikt relatief veel water, waardoor het verstandig is om de kamerplant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Het is belangrijk de waterbehoefte van de plant goed te leren kennen en een vast giet-schema op te stellen. Als de plant niet met vaste regelmaat water krijgt, zal dit ten koste gaan van de plantgezondheid. Het is het beste om de Calathea met regenwater te begieten of water dat is voorgekookt. Zo voorkom je dat er kalkvlekken in het blad komen. Doordat de Calathea oorspronkelijk uit de vochtige regenwouden komt, is het belangrijk dat de grond waarin de plant staat nooit uitdroogt. Zorg daarom dat de tropische plant altijd in een licht vochtige grond staat, maar voorkom dat er een laag water onder in de pot ontstaat. Een regelmatige sproeibeurt van de Calathea zorgt ervoor dat de tropische plant gezond blijft.
Standplaats Calathea
De standplaats is uiteraard ook van belang met het oog op de verzorging van de Calathea. Je leest hier een aantal tips over de positionering van de plant.
- Zorg dat de Calathea nooit in de volle zon staat
- Zet de Calathea in de lente, zomer en herfst op een plek met halfschaduw
- Plaats de Calathea niet in de buurt van de radiatoren of tocht
- Verpot de Calathea minimaal eens per twee á drie jaar
- Verpot de Calathea bij voorkeur in de lente
- Gebruik bij verpotting een pot die minimaal 20% groter is
Calathea voeden
In de lente en de zomer maakt de Calathea extra bladeren aan. Omdat dit veel energie kost, is het verstandig om de plant tijdens deze periode voeding te geven. De voeding helpt bovendien bij het behouden van de bladkleur van de plant. Op de verpakking zie je wat de juiste hoeveelheid plantenvoeding is voor jouw plant. Geef niet meer dan de aangegeven dosering en geef de Calathea geen plantenvoeding in de herfst en de winter, dit is namelijk schadelijk voor de plant.
Ziektes Calathea
Zoals bij meerdere kamerplanten het geval is, is ook de Calathea gevoelig voor kleine beestjes. Met name spint en trips staan erom bekend de plant als een aantrekkelijk ‘thuis’ te zien. Voorkomen is beter dan genezen; met de Soni-mite kweekzakjes tegen spint en de kweekzakjes tegen trips druk je deze plagen direct de kop in als ze ontstaan. Een andere manier om de plant te beschermen is door Chrysop te gebruiken. Deze handige hangkaartjes bevatten eitjes van de Chrysopa. De larven beginnen na uitkomst direct alle plagen op te eten.
Spint bestrijden op Calathea
Als de spint zich al in de plant heeft gevestigd, kun je deze actief tegengaan met Forni-mite en Phyto-mite. Deze natuurlijke vijanden van de spint gaan actief achter de plaag aan, waardoor hun aantallen rap verminderen. Zowel volwassen spintmijten als de eitjes van de spint staan op het menu van de roofwantsen.
Trips bestrijden op Calathea
Je kunt eenvoudig de biologische strijd met trips aangaan met behulp van Cucumeris en Orius. Orius is een roofwants die een grote hoeveelheid tripsen per dag eet. De eitjes en larven van de trips zijn een gewild hapje voor de roofmijt Cucumeris.
Wolluis, schimmels en rouwvliegjes op de Calathea
Rouwvliegjes zijn goed te bestrijden met aaltjes van Stenema, die de larven van de vliegjes in de potgrond aanpakken. De gele vangplaten zijn handig om te gebruiken bij het vangen van de volwassen rouwvliegjes. Oenosan werkt tegen schimmelvorming op het blad, doordat het de plant stressbestendiger maakt. Wanneer de Calathea last heeft van bladluis of wolluis, kun je het beste kaartjes met eitjes van de Chrysop gebruiken. De Chrysop is een breed inzetbare biologische bestrijder van plagen: naast bladluis en wolluis helpen de larves ook om spint en trips op te schonen.
Bladluis en schildluis op de Calathea
Een plaag die veel voorkomt op een breed scala aan planten is de bladluis. Het goede nieuws is dat dit beestje veel natuurlijke vijanden heeft. Zo eten zowel volwassen lieveheersbeestjes als de larven van het insect (Adalia) een groot aantal bladluizen per dag. Verder zijn ook de larven van de gaasvlieg (Chrysopa) en Chrysop efficiënte bestrijders van deze plaag. Een ander beestje waar je voor moet oppassen op de Calathea is de schildluis. Schildluizen injecteren een toxische stof in de cellen van de plant. Dit resulteert in bladeren die kunnen afsterven, een minder snelle plantengroei of misvormingen van de plant.
Hulp bij identificeren plaag op Calathea
Weet je niet zeker welke plaag er op je plant zit? Wij helpen je graag om de plaag te identificeren. Mail ons dan een foto van de plant met daarop de beestjes en we kijken met je mee en adviseren welke biologisch bestrijdingsmiddel hier het beste tegen werkt.