De Anthurium is een bekende verschijning in de Nederlandse huiskamers. De kamerplant, die vanwege zijn felgekleurde bloemen ook wel bekendstaat als de Flamingo-plant, komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Er bestaan veel verschillende soorten Anthurium. Sommige soorten worden speciaal gekocht vanwege de fraaie bloemen of voor het blad (Anthurium andreanum, Anthurium Scherzerianum, Anthurium Regale, Anthurium Magnificum en Anthurium Warocqueanum), terwijl anderen juist in huis worden gehaald voor hun mooie bladeren (Anthurium Clarinervium, Anthurium Crystallinum Silver Blush).
De naam Anthurium is afgeleid van de Griekse woorden Anthos (bloei) en Oura (staart) en verwijst naar de bloemen van de plant. Om die bloemen in vol ornaat te aanschouwen, is het wel belangrijk om de plant goed te verzorgen. Hier lees je handige verzorgingstips om het meeste uit de Anthurium te halen.
Anthurium water geven
Een belangrijk onderdeel van de verzorging van de Anthurium is het geven van voldoende water. Een Anthurium heeft niet veel water nodig, maar dient wel constant in een licht vochtige grond te staan. Dit is het makkelijkste te bereiken door de plant met regelmaat kleine beetjes water te geven. Geef de Anthurium niet te veel water, want dit kan leiden tot wortelrot. Je herkent wortelrot aan bruine vlekken met een geel randje aan de uiteinden van de bladeren.
De tropische roots van de Anthurium zorgen ervoor dat de plant het beste groeit en bloeit in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Met name in de winter is het belangrijk om af en toe te sproeien, omdat de verwarming dan zorgt voor een drogere lucht.
Standplaats Anthurium
Niet iedereen zal bij de verzorging van een kamerplant denken aan de standplaats. Toch is zijn plek in de woning een belangrijk element bij de verzorging van de Anthurium. Waar je op moet letten bij de plaatsing van de plant lees je hieronder.
- Zorg dat de Anthurium op een plek zet met voldoende licht
- Zet de Anthurium niet op de tocht
- Plaats de Anthurium bij een gele gloed op de bladeren verder van het raam af
- Zet de Anthurium dichter bij het raam als de bloemen groen blijven
- Verpot de Anthurium minstens eens in de twee jaar
- Verpot de Anthurium bij voorkeur in de lente
- Kies bij verpotting een pot die minimaal 20% groter is
Twijfel je of de Anthurium aan verpotting toe is? Tekenen dat een plant verpot moet worden, zijn dat deze stopt met groeien, de wortels boven de aarde uitkomen, de plant snel omvalt omdat deze ‘topzwaar’ is en dat de potgrond snel uitdroogt.
Anthurium voeden
Circa zes tot acht weken na de aanschaf van de Anthurium heeft deze de voedingsstoffen in de potgrond verbruikt. Na deze periode heeft de kamerplant in de lente en zomer extra voeding nodig. Speciale voeding voor bloeiende planten zorgt dat de Anthurium zich in de zonnige jaargetijden optimaal kan ontwikkelen. Op de verpakking van de plantenvoeding vindt je de juiste dosering. Het is belangrijk dat je nooit meer voeding geeft dan de maximale dosering; dit is schadelijk voor de plant. Geef de Anthurium ook geen voeding in de herfst en de winter. De tropische kamerplant is dan in rust en het voeden is in deze periodes ook schadelijk.
Plagen Anthurium
Hoewel de Anthurium niet heel gevoelig is voor ziekten en plagen, zijn er toch een aantal plagen waar de plant mee te maken kan krijgen. Gelukkig er zijn er effectieve biologische bestrijdingsmiddelen om ziektes te voorkomen. Kweekzakjes tegen spint en kweekzakjes tegen trips helpen bijvoorbeeld om deze ziektes te voorkomen.
Spint bestrijden op Anthurium
Ook als een plaag zich al heeft gevestigd zijn er goede biologische bestrijdingsmiddelen beschikbaar om deze snel weer te laten verdwijnen. Spint is goed te bestrijden met Forni-mite en Phyto-mite; roofmijten die volwassen spintmijten en spint-eitjes eten. De Anthurium is ook goed tegen spint en trips te beschermen met behulp van Chrysop. Uit de hangkaartjes kruipen de hongerige larven van de Chrysopa.
Trips bestrijden op Anthurium
De natuurlijke vijanden Cucumeris en Orius werken goed tegen trips. Orius is een roofwants die elke dag veel volwassen tripsen eet en de roofmijt Cucumeris jaagt op de eitjes en larven van de trips.
Rouwvliegjes, wolluis en schimmels op Anthurium
Bij schimmelvorming op de bladeren van de anthurium kun je Oenosan aangieten over de potgrond. Deze bladmeststof verhoogt de weerstand van planten tegen schimmels en zorgt voor een betere vruchtzetting. Rouwvliegjes ga je tegen met Stenema aaltjes en gele vangplaten. De aaltjes bestrijden de larven van de rouwvlieg, terwijl de volwassen exemplaren blijven plakken aan de vangplaten. Chrysop helpt bij het verminderen van wolluis en bladluis.
Bladluis en schildluis op de Anthurium
Een plaag die op veel planten voorkomt, is de bladluis. Het goede nieuws is dat er veel biologische bestrijders beschikbaar zijn. Een aantal voorbeelden zijn volwassen lieveheersbeestjes, larven van lieveheersbeestjes (Adalia), larven van de gaasvlieg (Chrysopa) en Chrysop. Een plaag die lastiger is te bestrijden is de schildluis. Dit insect injecteert een toxische stof in de cellen van planten, waardoor de bladeren kunnen afsterven, de plant minder snel groeit of misvormingen krijgt.
Welke plaag teistert mijn Anthurium?
Twijfel je welke plaag zich op jouw plant heeft gevestigd? Wanneer je ons een e-mail stuurt met een foto van de plaag als bijlage, dan helpen wij je om de plaag te identificeren en een passend biologisch bestrijdingsmiddel te vinden.