Hypoaspis-system

Waardering:
100% of 100
Slechts 36,95 € 30,54 €
In voorraad
SKU
Hypoaspis-system
Slechts 36,95 € 30,54 €
Op voorraad
Vandaag besteld, aanstaande maandag verzonden
 • Roofmijten in strooikoker
 • Toepassen van april – eind september
 • Uitstrooien op vochtige grond
 • 10.000 st -25.000 st
 • Levend product - kort bewaarbaar
geen

Hypoaspis-system wordt gebruikt ter bestrijding van bodeminsecten zoals varenrouwmuglarven, poppen van trips en springstaarten. Hypoaspis kan ook gebruikt worden in bijenkasten ter bestrijding van de Varroamijt.

Slechts 36,95 € 30,54 €

Biologie van Hypoaspis

Stratiolaelaps scimitus is een lichtbruin-beige roofmijt die ook bekend staat als Hypoaspis. Stratiolaelaps scimitus is 1 mm groot en doet denken aan een mini spinnetje. Ze komen in grote delen van Europa van nature voor. Deze predator is zeer beweeglijk, leeft van nature in de bovenste grondlaag (1-4 cm diep) en voedt er zich met schadelijke bodeminsecten zoals springstaarten, poppen van trips en varenrouwmuglarven. Vrouwtjes leggen eitjes in de grond. De ontwikkeling van ei tot volwassen stadium duurt bij 25°C ongeveer 10 tot 13 dagen. Hypoaspis miles voelt zich thuis in vochtige (pot-)grond (30% bodemvochtigheid) en kan tot 7 weken zonder voedsel. De roofmijt is actief bij temperaturen boven 10°C. De ideale temperatuur ligt tussen de 15 en 25 °C.

Bestrijding van bodeminsecten met Stratiolaelaps scimitus

Hypoaspis bestrijden bodeminsecten zoals springstaarten, poppen van trips en larven en poppen van varenrouwmuggen. Bij een zware aantasting kan Hypoaspis in combinatie met Stenema gebruikt worden om een grote populatie varenrouwmuglarven snel te onderdrukken. In de praktijk blijkt dat deze roofmijt ook een nevenwerking heeft tegen miljoenpoten, wortelluizen en nog andere schadelijke bodemorganismen.

Toepassing

De mijten moeten samen met het strooimateriaal in hoopjes verdeeld worden over de grond of potgrond.

Hoeveel roofmijten uitzetten?

 • Bij hoge infectiedruk en/of korte teeltduur worden 500 tot 1.000 Hypoaspis/m² ingezet.
 • Bij lage infectiedruk en/of langere teeltduur worden 50 tot 500 Hypoaspis/m² ingezet.

Bestrijding van Varroamijt met Stratiolaelaps scimitus (Hypoaspis)

De varroamijt (Varroa destructor) is een uitwendige parasiet die voorkomt op insecten, maar zich alleen voort kan planten op het broed van honingbijen. In de bijenkasten is deze mijt daarom vijand nummer één.

Bijenkasten met onderbak

Varroa-mijten worden actief bestreden door de roofmijt. Indien je een aangename plaats kunt creëren voor de roofmijten, kun je de roofmijten proberen in leven te houden onder de bijenkast. Dit doe je door de bijenkasten te plaatsen op een onderbak met goed verteerde biocompost. Strooi 5.000 roofmijten in deze onderbak en controleer wekelijks of er nog roofmijten actief zijn. Dit doe je door een klein beetje compost op een wit papier uit te strooien en te bekijken met een loepje.

Heb je Warre kasten zoals Geert Steelant. Download dan hier de volledige gids voor de bestrijding van Varrao mijten met roofmijten.

Bijenkasten zonder onderbak

Heb je niet de mogelijkheid om een onderbak te bouwen, strooi dan in het voorjaar, vanaf de temperatuur boven de 12°C stijgt, 250 roofmijten bovenop de toplatten van de kas. Herhaal dit elke vier weken. Hierdoor zorg je ervoor dat er steeds roofmijten aanwezig zijn en de Varroa populatie onderdrukt blijft.

Ben je niet in het voorjaar begonnen, strooi dan 2.500 roofmijten per bijenkast uit bovenop de toplatten van de kast en herhaal dit eventueel na 4 weken. De roofmijten gaan de Varroa populatie zwaar aanpakken zodat de bijen de winter doorkunnen.

De roofmijten hebben geen negatieve invloed op de bijen, honing en was.

Verpakking en hoeveelheden

Hypoaspis is leverbaar per 10.000 of 25.000 roofmijten in halve liter of liter kokers. De draagstof is een mengsel van vermiculiet en turf met meelmijten als voedsel. Na levering moeten de roofmijten zo snel mogelijk ingezet worden. Het materiaal kan enkele dagen bewaard worden in een vochtige ruimte bij 12 tot 18°C.

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Hypoaspis-system
Uw waardering

Nu een offerte ontvangen?

Ben je een tuinaannemer, tuinder, gemeente of ben je geïnteresseerd in grotere hoeveelheden?
Contacteer ons en ontvang direct een scherpe offerte.

 • Beste productkwaliteit
 • Snelle levering van levend materiaal
 • Meest uitgebreide gamma aan natuurlijke bestrijdingsproducten
 • Zowel bij kleine als grote hoeveelheden een aantrekkelijke prijs
 • Binnen 24 uur een offerte op maat
 • Werken met bestelbonnen is voor ons geen probleem

Heb je een tuincentrum? Wij zijn steeds op zoek naar partners die onze visie delen.

Meer keuzes:
 1. Stenema - Aaltjes tegen rouwmug larven
  Stenema
  Slechts 19,00 € 15,70 €
 2. Gele kleefplaten tegen witte vlieg
  Gele vangplaten
  Slechts 9,95 € 8,22 €
 3. Gele vangplaten-25cm x 40cm - 20 stuks
  Gele vangplaten-25cm x 40cm - 20 stuks
  39,00 € 32,23 €