Hypoaspis | Bodemroofmijt

Waardering:
100% of 100
v.a. 9,00 € 7,44 €
In voorraad
SKU
Hypoaspis-bodemroofmijt
500 roofmijten
9,00 €
10.000 roofmijten
29,95 €
25.000 roofmijten
55,00 €
125.000 roofmijten
149,00 €
v.a. 9,00 € 7,44 €
Placeholder text
Op voorraad
Vandaag besteld, aanstaande maandag verzonden
 • Roofmijten in strooikoker
 • Toepassen van april – eind september
 • Uitstrooien op vochtige grond
 • 10.000 st -25.000 st
 • Levend product - kort bewaarbaar

Hypoaspis-system wordt gebruikt ter bestrijding van bodeminsecten zoals varenrouwmuglarven, poppen van trips en springstaarten. Hypoaspis kan ook gebruikt worden in bijenkasten ter bestrijding van de Varroamijt.

Biologie van Hypoaspis

De Stratiolaelaps scimitus is een lichtbruin-beige roofmijt die ook bekend staat als Hypoaspis. Stratiolaelaps scimitus is ongeveer 1 mm groot en doet denken aan een mini spinnetje. Ze komen in grote delen van Europa van nature voor. Deze predator is zeer beweeglijk, leeft van nature in de bovenste grondlaag (1-4 cm diep) en voedt er zich met schadelijke bodeminsecten zoals springstaarten, tripspoppen en varenrouwmuglarven. De vrouwtjes leggen eitjes in de grond. De ontwikkeling van ei tot volwassen stadium duurt bij 25°C ongeveer 10 tot 13 dagen. Hypoaspis miles voelt zich thuis in vochtige (pot-)grond (30% bodemvochtigheid) en kan tot 7 weken zonder voedsel. De roofmijt is actief bij temperaturen boven 10°C. De ideale omgevingstemperatuur ligt tussen de 15 en 25 °C.

Bestrijding van bodeminsecten met Stratiolaelaps scimitus

Hypoaspis bestrijden bodeminsecten zoals springstaarten, tripspoppen en larven en poppen van varenrouwmuggen. Bij een zware aantasting kan Hypoaspis in combinatie met Stenema gebruikt worden om een grote populatie varenrouwmuglarven snel te onderdrukken. In de praktijk blijkt dat deze roofmijt ook een werking heeft tegen miljoenpoten, wortelluizen en nog andere schadelijke bodemorganismen.

Toepassing

De Hypoaspis roofmijten moeten samen met het vulmateriaal in hoopjes verdeeld worden over de grond of potgrond.

Hoeveel roofmijten uitzetten?

 • Bij hoge infectiedruk en/of korte teeltduur worden 500 tot 1.000 Hypoaspis/m² ingezet.
 • Bij lage infectiedruk en/of langere teeltduur worden 50 tot 500 Hypoaspis/m² ingezet.

Bestrijding van Varroamijt met Stratiolaelaps scimitus (Hypoaspis)

De varroamijt (Varroa destructor) is een uitwendige parasiet die voorkomt op insecten, maar zich alleen voort kan planten op het broed van honingbijen. In de bijenkasten is de varroamijt daarom vijand nummer één.

Bijenkasten met onderbak

Varroa-mijten worden actief bestreden door de Hypoaspis roofmijt. Indien je een aangename plaats kunt creëren voor de roofmijten, kun je de roofmijten proberen in leven te houden onder de bijenkast. Dit doe je door de bijenkasten te plaatsen op een onderbak met goed verteerde biocompost. Strooi tot 5.000 roofmijten in deze onderbak en controleer wekelijks of er nog roofmijten actief zijn. Dit doe je door een klein beetje compost op een wit papier uit te strooien en te bekijken met een loepje.

Heb je Warre kasten (zoals o.a. Geert Steelant)? Download dan hier de volledige gids voor de bestrijding van Varrao mijten met roofmijten.

Bijenkasten zonder onderbak

Heb je niet de mogelijkheid om een onderbak te bouwen, strooi dan in het voorjaar, vanaf de buitentemperatuur boven de 12°C stijgt, 250 Hypoaspis roofmijten bovenop de toplatten van de kas. Herhaal dit elke twee weken. Hierdoor zorg je ervoor dat er steeds roofmijten aanwezig zijn en de Varroa populatie onderdrukt blijft.

Ben je niet in het voorjaar begonnen met het uitzetten van roofmijten, strooi dan 2.500 Hypoaspis roofmijten per bijenkast uit bovenop de toplatten van de kast en herhaal dit eventueel na 2 weken. De Hypoaspis roofmijten gaan de Varroa populatie zwaar aanpakken zodat jouw bijen de winter doorkunnen.

De Hypoaspis (Stratiolaelaps scimitus) roofmijten hebben geen negatieve invloed op de bijen, honing en/of was.

Opgelet met chemische producten in de bijenkast

Uit ervaring weten we dat veel imkers chemische producten gebruiken in de strijd tegen de varroamijt. Deze chemische producten zijn na toepassing vaak nog meer dan 8 weken schadelijk voor onze nuttige roofmijten. Houd hiermee dus rekening als je Hypoaspis wilt uitzetten, anders zal 50 tot 75 % van de Hypoaspis roofmijten afsterven. Indien u chemische middelen hebt gebruikt, contacteer ons om de residuentijd te kennen.

Verpakking en hoeveelheden

Hypoaspis is leverbaar per 500, 10.000 of 25.000 roofmijten in tubes of kokers. De draagstof is een mengsel van vermiculiet en turf met meelmijten als voedsel. Na ontvangst van de levering moeten de roofmijten zo snel mogelijk uitgezet worden. Het materiaal kan enkele dagen bewaard worden in een vochtige ruimte bij 12 tot 18°C.

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Hypoaspis | Bodemroofmijt
Uw waardering

Nu een offerte ontvangen?

Ben je een tuinaannemer, tuinder, gemeente of ben je geïnteresseerd in grotere hoeveelheden?
Contacteer ons en ontvang direct een scherpe offerte.

 • Beste productkwaliteit
 • Snelle levering van levend materiaal
 • Meest uitgebreide gamma aan natuurlijke bestrijdingsproducten
 • Zowel bij kleine als grote hoeveelheden een aantrekkelijke prijs
 • Binnen 24 uur een offerte op maat
 • Werken met bestelbonnen is voor ons geen probleem

Heb je een tuincentrum? Wij zijn steeds op zoek naar partners die onze visie delen.