Hypoaspis-system

Waardering:
100% of 100
Slechts 36,95 € 30,54 €
In voorraad
SKU
Hypoaspis-system
Slechts 36,95 € 30,54 €
Op voorraad
Vandaag besteld, aanstaande maandag verzonden
 • Roofmijten in strooikoker
 • Toepassen van april – eind september
 • Uitstrooien op vochtige grond
 • 10.000 st -25.000 st
 • Levend product - kort bewaarbaar
geen

Hypoaspis-system wordt gebruikt ter bestrijding van bodeminsecten zoals varenrouwmuglarven, poppen van trips en springstaarten. Hypoaspis kan ook gebruikt worden in bijenkasten ter bestrijding van de Varroamijt. Verkrijgbaar per 10.000 st of 25.000 st.

Slechts 36,95 € 30,54 €

Biologie van Hypoaspis

Stratiolaelaps scimitus is een lichtbruin-beige roofmijt die ook bekend staat als Hypoaspis. Stratiolaelaps scimitus is 1 mm groot en doet denken aan een mini spinnetje. Ze komen in grote delen van Europa van nature voor. Deze predator is zeer beweeglijk, leeft van nature in de bovenste grondlaag (1-4 cm diep) en voedt er zich met schadelijke bodeminsecten zoals springstaarten, poppen van trips en varenrouwmuglarven. Vrouwtjes leggen eitjes in de grond. De ontwikkeling van ei tot volwassen stadium duurt bij 25°C ongeveer 10 tot 13 dagen. Hypoaspis miles voelt zich thuis in vochtige (pot-)grond en kan tot 7 weken zonder voedsel. De roofmijt is actief bij temperaturen boven 10°C. De ideale temperatuur ligt tussen de 15 en 25 °C.

Bestrijding van bodeminsecten met Stratiolaelaps scimitus

Hypoaspis bestrijden bodeminsecten zoals springstaarten, poppen van trips en larven en poppen van varenrouwmuggen. Bij een zware aantasting kan Hypoaspis in combinatie met Stenema gebruikt worden om een grote populatie varenrouwmuglarven snel te onderdrukken. In de praktijk blijkt dat deze roofmijt ook een nevenwerking heeft tegen miljoenpoten, wortelluizen en nog andere schadelijke bodemorganismen.

Toepassing

De mijten moeten samen met het strooimateriaal in hoopjes verdeeld worden over de grond of potgrond.

Hoeveel roofmijten uitzetten?

 • Bij hoge infectiedruk en/of korte teeltduur worden 500 tot 1.000 Hypoaspis/m² ingezet.
 • Bij lage infectiedruk en/of langere teeltduur worden 50 tot 500 Hypoaspis/m² ingezet.

Bestrijding van Varroamijt met Stratiolaelaps scimitus

De varroamijt (Varroa destructor) is een uitwendige parasiet die voorkomt op insecten, maar zich alleen voort kan planten op het broed van honingbijen. In de bijenkasten is deze mijt daarom vijand nummer één. In Canada is al vele jaren ervaring opgedaan met het gebruik van Hypoaspis tegen Varroamijt. Hypoaspis uitzetten in bijenkasten houdt de Varroamijt onder controle. De roofmijten moeten rechtstreeks tussen de toplatten of ramen uitgestrooid worden. Het gevolg is dat je na verloop van een tiental dagen allemaal kleine lichaamsdelen van Varroamijt terug vindt in de bijenkast, dode delen van de Varroamijt. De populatie wordt door de Hypoaspis mijten gedestabilliseerd en sterk gereduceerd. Men krijgt de Varroamijt niet volledig weg maar men heeft geen chemische correcties meer nodig als men in de lente de Hypoaspis introduceert in de bijenkasten. De bijen hun gedrag blijkt te veranderen als er hypoaspis wordt uitgestrooid in de bijenkasten. Als er Varroamijt op de bij zit, gaat de bij zichzelf aanbieden bij de hypoaspis om zich te laten verlossen van de Varroamijt. Hypoaspis mijten hebben geen negatieve invloed op de bijen, honing en was. Ze kunnen heel het seizoen gebruikt worden maar best bij een temperatuur van 15°C. De temperatuur speelt een belangrijke rol in de populatie-opbouw van de hypoaspis roofmijten. Vandaar dat een minimum temperatuur van 15°C geprefereerd wordt. Strooi 250 ml uit in één bijenkast.

Verpakking en hoeveelheden

Hypoaspis is leverbaar per 10.000 of 25.000 roofmijten in halve liter of liter kokers. De draagstof is een mengsel van vermiculiet en turf met meelmijten als voedsel. Na levering moeten de roofmijten zo snel mogelijk ingezet worden. Het materiaal kan enkele dagen bewaard worden in een vochtige ruimte bij 12 tot 18°C. Daar het materiaal echter zeer snel kan uitdrogen moeten de kartonnen kokers absoluut vochtig blijven.

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Hypoaspis-system
Uw waardering

Nu een offerte ontvangen?

Ben je een tuinaannemer, tuinder, gemeente of ben je geïnteresseerd in grotere hoeveelheden?
Contacteer ons en ontvang direct een scherpe offerte.

 • Beste productkwaliteit
 • Snelle levering van levend materiaal
 • Meest uitgebreide gamma aan natuurlijke bestrijdingsproducten
 • Zowel bij kleine als grote hoeveelheden een aantrekkelijke prijs
 • Binnen 24 uur een offerte op maat
 • Werken met bestelbonnen is voor ons geen probleem

Heb je een tuincentrum? Wij zijn steeds op zoek naar partners die onze visie delen.