Hennep worteldoek 0,88 x 25m

(0 reviews)

Deze natuurlijke grondbedekking is 100% van plantaardige oorsprong, biologisch afbreekbaar in 12 tot 24 maanden en geeft toch alle voordelen van een goede bodembedekker. Daarom is hennep gronddoek de ideale vervanger voor het klassieke antiworteldoek of onkruiddoek.

minus plus
Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Deze natuurlijke grondbedekking is 100% van plantaardige oorsprong, biologisch afbreekbaar in 12 tot 24 maanden en geeft toch alle voordelen van een goede bodembedekker. Daarom is hennep gronddoek de ideale vervanger voor het klassieke antiworteldoek of onkruiddoek. Worteldoek is meestal gemaakt van polypropyleen op basis van fossiele grondstoffen.

Wat is hennep?

Hennep of Cannabis is een interessante plant want zowel de bloemen, bladeren, zaden als stengels kunnen gebruikt worden in verschillende toepassingen van biobased (circulaire) economie. Het meest bekend is het gebruik van hennepvezels uit de stengels voor de productie van kleding en ander textiel.

De plant groeit snel zonder dat chemische meststoffen of sproeistoffen moeten gebruikt worden om de teelt te ondersteunen. Integendeel, hennepplanten halen gifstoffen en zware metalen uit de bodem en kunnen effectief ingezet worden voor bodemsanering.

Afgestorven plantendelen van hennep worden gemakkelijk terug opgenomen in de bodem. Ze verrijken met hun voedingsstoffen de bodem waardoor ze bijdragen aan meer bodembiodiversiteit.

De vezels van het hennep worteldoek vergaan en kunnen door de bodem terug worden opgenomen. Vervuiling door restafval zoals bij conventioneel kunststof worteldoek wordt op deze manier vermeden.

Hoe wordt hennep worteldoek vervaardigd?

Het hennep gronddoek bestaat 100 % uit hennepvezels met een verstevigende onderlaag van PLA. PLA is de afkorting van polymelkzuur en wordt geproduceerd uit maiszetmeel of suikerriet.

De productie gebeurt zonder toevoeging van lijm of andere bindmiddelen en zonder chemische toevoegingen. 100% natuurlijk dus zonder OGM en zonder behandeling. De hennepplanten die hiervoor gebruikt worden zijn lokaal geproduceerd en zonder pesticides opgekweekt.

Maat onkruiddoek

Het gronddoek is op een rol van 25 meter verkrijgbaar. De breedte van de worteldoek bedraagt 0.88 m. Dit stevig hennep worteldoek is ca. 2 mm dik en heeft een soortelijk gewicht van 450 g/m2.

Voordelen van hennep onkruiddoek

 1. Kan gebruikt worden om groenten, sierplanten, haagjes of bomen in te planten
 2. Vermijd wieden
 3. Waterdoorlatend en waterbesparend omdat de grond onder het doek minder snel opdroogt
 4. Verhoogt de bodemtemperatuur onder het doek
 5. Beschermt tegen grote temperatuurverschillen
 6. Voorkomt bodemerosie, ideaal op hellingen en taluds
 7. Kan gebruikt worden met druppel- en sproei irrigatie
 8. Biologisch afbreekbare mulch op 12 tot 24 maanden
 9. De vezels komen na afbraak als voeding terug in de bodem terecht
 10. Geen restaval

Mulchen en hennep gronddoek

Om een levende bodem te creëren en te behouden is het essentieel om een jaar rond de bodem te bedekken met mulchsel. Ondanks dat het hennep gronddoek zijn afgestorven vezels weer als voeding afgeeft aan de bodem, kan dit niet de mulching met vers materiaal vervangen. Onze filosofie is dat je – indien mogelijk – zoveel mogelijk mulcht met verse materialen zoals bladeren en gras, verhakkelde groene twijgjes, restafval van planten, smeerwortel enz. Dit zorgt voor een actieve bodem waardoor de planten voldoende voedingsstoffen ter beschikking krijgen.

Hennep gronddoek is wel een handig alternatief in een aantal gevallen:

 1. je hebt een perceel met zeer hardnekkig onkruid dat je wilt bewerken
 2. je hebt een helling of talud die je wilt beplanten
 3. je wilt fruitbomen aanplanten in je weide
 4. je hebt te weinig mulchsel
 5. je hebt geen tijd om de te mulchen, dan is hennep gronddoek het beste ecologische alternatief.

Hoe hennep worteldoek gebruiken

 1. Ingeval je een onontgonnen perceel wilt gaan bewerken, dek de grond dan eerst af met grote stukken karton zodat het gras en onkruid eronder kan afsterven. Op het karton kan je takken of stro leggen om het ter plaatse te houden. Om een weiland of verwaarloosd stuk grond om te vormen, moet je minstens 1 jaar geduld hebben, soms nog langer vooraleer de graszoden zijn verteerd onder het karton.
 2. Gebruik daarna hennep gronddoek voor het aanplanten van hagen, bomen of struiken.
 3. De hennep gronddoek moet op verschillende punten worden vastgepind vooraleer je begint te planten. Maak in de hennep gronddoek kruisvormige inkervingen met een scherp snijmes. De grootte van de inkervingen varieert naargelang de grootte van de wortelkluiten. Klap de 4 flappen naar buiten zodat je een put(je) kan maken in de grond om je plant te zetten.
 4. Voor de beste hergroei maak je het putje 2 x zo groot als de wortelkluit. Strooi na het planten wormenaarde over de bodem vooraleer je de flappen terug dichtklapt.
Plus- en minpunten
 • plus-circle Vermijd onkruid wieden
 • plus-circle Waterbesparend, onder het doek blijft grond langer vochtig
 • plus-circle Geen plastic in je grond
 • minus-circle Duurder dan zwarte worteldoek
Reviews
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op