Funnelval │ Kleine wintervlinder │ Inclusief 2 feromonen

Waardering:
100% of 100
23,90 € 19,75 €
In voorraad
SKU
60082
23,90 € 19,75 €
Placeholder text
Op voorraad
Vandaag besteld, aanstaande maandag verzonden
 • Vangt mannelijke motten weg
 • Uithangen van eind oktober tot januari
 • Voldoende voor volledig seizoen
 • Bevat feromoonval en twee feromonen

Voor behandeling tegen:

Funnelval met twee feromooncapsules van Operophtera brumata. Elke ferocapsule gaat 6 weken mee. Dit volstaat om de vluchten van de kleine wintervlinder gedurende 1 seizoen te overbruggen.

De mannetjes van de kleine wintervlinder vliegen pas uit na de eerste nachtvorsten vanaf oktober tot en met december, bij een zachte winter tot in januari. Ze vliegen hoofdzakelijk in de avondschemering bij een temperatuur net boven 0°C. De vrouwtjes bevinden zich op takken en boomstammen en kruipen daar wat rond, tot de mannetjes ze opzoeken en bevruchten. De mannetjes nemen de vrouwtjes tijdens de paring soms mee in de vlucht. De eieren worden afgelegd op de uiteinden van kale takken en blijven daar aanwezig tot in het voorjaar. Vanaf april verschijnen de spanrupsen. Vraatschade kan zowel aan de bladeren, bloemknoppen als jonge vruchten plaats vinden. De rupsen kunnen hele bomen kaalvreten. De schade aan jonge vruchten manifesteert zich tijdens de groei door diepe verkurkingen in de vruchten. Eiken, wilgen, Es, populier en haagbeuk kunnen getroffen worden door de kleine wintervlinder. Fruitbomen en bessenstruiken in de nabijheid van loofbos, kunnen hierdoor ook veel schade ondervinden.

De feromooncapsule Operophtera brumata wordt gebruikt om de kleine wintervlinder weg te vangen met behulp van een deltaval of funnelval. Beginnen uithangen vanaf eind oktober als de eerste nachtvorst optreedt tot en met december, bij zachte winter tot in januari. De feromooncapsule is 6 weken actief. Je moet ermee rekening houden dat je verschillende jaren na elkaar de feromoonval moet uithangen om de populatie kleine wintervlinder weg te vangen.

Feromooncapsule bevestigen?

Om de feromoon te bevestigen in de val, draag je handschoenen zodat de feromoongeur zuiver blijft. Bij gebruik van een deltaval kan je de feromooncapsule rechtstreeks in het midden van de lijmplaat leggen of in het bijhorend feromoonmandje doen dat met een ophangsysteem wordt bevestigd in de nok van de val. Beide methodes zijn goed.

Ingeval je een plastieke funnelval gebruikt, moet de feromoonampule in het feromoonmandje worden gedaan om vervolgens in het deksel van de funnelval te klemmen. Indien je een hoge populatie aan wintervlinders hebt, kies je beter voor de funnelval. De lijmbodem van een deltaval kan op 1 nacht vol zitten met mannetjes. Indien je toch een deltaval prefereert, best lijmbodems extra bij bestellen.

Met lijmbanden rond de boomstam te bevestigen zodat de vrouwelijke exemplaren niet in de boom kunnen klimmen, help je de voortplanting eveneens verhinderen. De vrouwtjes van de kleine wintervlinder zijn ongevleugeld en kruipen immers altijd tegen de stam omhoog. Ze verblijven op de kale takken, wachtend tot een mannetje hen bevrucht. Het is dus een effectief hulpmiddel om -indien mogelijk- ook een boomband te gebruiken om de vrouwtjes te weren. In grote loofbossen of bij bessenstruiken is hier echter geen beginnen aan en kan je enkel feromoonvallen gebruiken.

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Funnelval │ Kleine wintervlinder │ Inclusief 2 feromonen
Uw waardering

Nu een offerte ontvangen?

Ben je een tuinaannemer, tuinder, gemeente of ben je geïnteresseerd in grotere hoeveelheden?
Contacteer ons en ontvang direct een scherpe offerte.

 • Beste productkwaliteit
 • Snelle levering van levend materiaal
 • Meest uitgebreide gamma aan natuurlijke bestrijdingsproducten
 • Zowel bij kleine als grote hoeveelheden een aantrekkelijke prijs
 • Binnen 24 uur een offerte op maat
 • Werken met bestelbonnen is voor ons geen probleem

Heb je een tuincentrum? Wij zijn steeds op zoek naar partners die onze visie delen.

Tips

 • Vang alle vluchten weg door twee capsules per seizoen te gebruiken.
 • Uithangen vanaf half oktober tot begin januari.
 • Hang één val voor vijf bomen
 • Gebruik een boomlijmband voor het verhinderen dat de vrouwelijke motten in de boom kruipen