Feromoonval kleine wintervlinder │ Inclusief 2 feromonen

5/5.0 (1 reviews)

Funnelval met twee feromooncapsules van Operophtera brumata. Voldoende om de vluchten van de kleine wintervlinder te dekken.

minus plus
Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Vanaf april komen de rupsen van de kleine wintervlinder uit de eitjes. Ze vreten zowel aan de bladeren, bloemknoppen als jonge vruchten. De rupsen kunnen hele bomen kaalvreten. De schade aan jonge vruchten zie je later aan de verkurkingen in de vruchten.

Eiken, wilgen, Es, populier en haagbeuk kunnen getroffen worden door de kleine wintervlinder. Fruitbomen en bessenstruiken (vooral bosbes) in de nabijheid van loofbos, kunnen hierdoor ook veel schade ondervinden.

Feromoonval tegen kleine wintervlinder

Ons pakket bevat:

  • Een doorschijnende vangbeker.
  • een groen trechter
  • een groen deksel
  • een groen touwtje
  • een feromoonhoudertje + dop
  • twee feromooncapsules kleine wintervlinder

Nadat je de feromoonval (ook funnelval genoemd) gemonteerd hebt, bevestig je één feromooncapsule in de feromoonhouder die je vervolgens vastklikt in het deksel van de val. De andere feromooncapsules bewaar je in de vriezer.

De kleine wintervlinder kan je nat of droog weg vangen. Je kan water in de vangbekeer doen maar het moet niet. Na de vluchtperiode kan je de vangbeker ledigen en reinigen.

Feromoon kleine wintervlinder

Het feromoon is doordrenkt met de geur die de vrouwtjes uitzenden om de mannetjes te lokken. Het feromoon is dus soortspecifiek. Je gaat met dit feromoon alleen de mannetjes van de kleine wintervlinder wegvangen.

De mannetjes, aangetrokken door het vrouwelijke seksferomoon, vliegen naar de geur en vallen via de trechter in de opvangbeker. Eén feromooncapsule werkt 6 weken. Daarna moet de feromooncapsule vervangen worden door een nieuwe capsule.

Wat doet de feromoonval kleine wintervlinder?

Een feromoonval is een hulpmiddel om de populatie van de kleine wintervlinder te beheersen. Hoe meer mannetjes worden weggevangen, hoe minder vrouwtjes kunnen bevrucht worden. Minder bevruchting leidt tot minder ei-afleg en dus minder schadelijke rupsen.

De eerste jaren zijn echte vangjaren, zeker als er veel kleine wintervlinders in je omgeving actief zijn. Met de jaren ga je de populatie van de kleine wintervlinder afremmen waardoor er veel minder schade optreedt.

Gebruik de feromoonval kleine wintervlinder enkel als je echt schade ondervindt van deze vlinder. In andere gevallen laat je ze leven. De vroege rupsen van de kleine wintervlinder zijn namelijk vroeg voedsel voor de vogels.

Wanneer de feromoonval uithangen?

De kleine wintervlinder, Operophtera Brumata vliegt uit na de eerste nachtvorst. Ze vliegen hoofdzakelijk in de avondschemering bij een temperatuur net boven 0°C. Je hangt de funnelval vanaf eind oktober tot en met half januari.

De vrouwtjes van de kleine wintervlinder zijn ongevleugeld en kruipen langs de boomstammen omhoog om te paren en eitjes af te leggen. Om dit te vermijden, kan je lijmbanden bevestigen rond de bomen die je wilt beschermen. In grote loofbossen of bij bessenstruiken is hier echter geen beginnen aan en kan je enkel feromoonvallen gebruiken.

Feromonen bewaren

Bij Biogroei koop je verse feromooncapsules. Jaarlijks worden deze vers geproduceerd en bij ons in vriezers bewaard tot verzending.

Bewaar zelf de feromooncapsule ook in de vriezer in een gesloten potje om de feromoongeur maximaal te behouden. Je kan feromooncapsules die je in de diepvriezer bewaart het jaar van aankoop en het jaar nadien gebruiken. Bewaar feromooncapsules nooit op kamertemperatuur voor een langere periode, zo verliest het feromoon zijn werkingskracht.

Onze feromonen worden per stuk in een luchtdicht zakje verpakt. Hierdoor blijft de geurkwaliteit optimaal behouden tot je het openscheurt om het te gebruiken.

Feromonen apart kopen

Gezien een plastic funnelval lang meegaat, kan je de feromooncapsules apart op onze webshop aankopen.

Vragen?

Bij ons vind je professionele informatie op consumentenmaat. Heb je nog vragen, contacteer ons dan tijdens de kantooruren van maandag tot vrijdag tussen 9 u en 17 u. Wij helpen je graag verder!

Reviews
star star star star star
Prima, deskundig en klantvriendelijk bedrijf.
Ik heb 200 meter beukenhaag en vrijwel alle blaadjes hadden elk voorjaar gaatjes. Mijn beukenhaag leek wel een vergiet. Vreselijk. Dit bleek veroorzaakt te zijn door de kleine wintervlinder. Ik heb bij Biogroei feromoonvallen en feromonen (lokstof voor de mannetjes van de kleine wintervlinder) gekocht en die vanaf begin november tot half januari bij een gedeelte van mijn beukenhaag uitgezet. Er zaten enorm veel mannetjes in de feromoonval. Die hadden dus geen vrouwtjes kunnen bevruchten. Het volgende voorjaar zaten er aanmerkelijk minder gaatjes in de blaadjes van de beukenhagen. In het voorjaar vingen de koolmeesjes en de pimpelmeesjes de rupsen van de kleine wintervlinder om hun jongen mee te voeren, waardoor de plaag nog minder werd. Komende winter zet ik langs de hele haag van 200 meter feromoonvallen met feromonen. Daarnaast heb ik nestkastjes voor de mezen opgehangen om die te lokken naar mijn tuin. En dat is prima gelukt. Ik denk dat ik over 2 jaar geen kleine wintervlinder meer in mijn beukenhaag vind. Met dank aan Biogroei voor hun adequate advies en voor de levering van de vallen en de feromonen. Prima service, goede adviezen en klantgericht bedrijf. Complimenten!!!!!!!
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op