Funnelval kastanjemineermot | Inclusief 4 feromonen (Cameraria Ohridella)

5/5.0 (1 reviews)

Vang de kastanjemineermot weg met de funnelval en de feromooncapsule Cameraria Ohridella. De prijs omvat een funnelval met vier feromonen. Voldoende voor een volledig seizoen kastanjemineermot weg te vangen.

Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Oorsprong

De eerste aantastingen van kastanjemineermot, Cameraria Ohridella, zijn in België gevonden in het park van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in 1999. Ondertussen treffen we de paardekastanjemineermot in gans Vlaanderen aan en hebben de meeste mensen die een kastanjeboom hebben staan, hiervan last.

Kastanjemineermot

Er kunnen tot 3 generaties per jaar voorkomen. De eerste treffen we aan in de maand april na de overwintering. De tweede generatie veroorzaakt de meeste schade en vinden we terug in de maand juli. De laatste vliegt rond de overgang tussen de maanden september en oktober. De vrouwtjes leggen elk zo'n 20-30 eitjes af op de bovenzijde van het blad van de paardekastanje. Deze komen na ongeveer 10 dagen uit. De jonge larven eten zich een weg in het blad. Vervolgens vreten ze zich doorheen het bladweefsel waarbij ze gangen vormen. Cameraria ohridella heeft zes larvale stadia. Wanneer de larve volgroeit is, verpopt ze. Hierbij maakt ze een cocon van spinseldraden in de bladmijn. De larven zijn ongeveer 1,5 mm lang en hebben opvallende, diep ingesneden segmenten. Ze zijn bovendien geelgroen van kleur. Als het om een erge aantasting gaat, kunnen deze mijngangen elkaar overlappen, waardoor een groot deel van het blad volledig bruin verkleurt. De mineermot overwintert als pop in de afgevallen bladeren. Het is daarom belangrijk dat je de gevallen bladeren opruimt en niet op de komposthoop gooit.

Schadebeeld

De meest voor de hand liggende vorm van schade zijn natuurlijk de mijngangen die de larven veroorzaken. Dit kan evolueren tot die mate waarin het blad bruin gaat verkleuren en vroegtijdig afvalt. Hierdoor kan de boom tijdens de zomer minder reserves opbouwen, waardoor veel van de aangetaste bomen het jaar nadien veel minder blad zullen krijgen. Dit tast de conditie van de bomen aan, waardoor ze meer vatbaar worden voor andere belagers en ziekten die in normale omstandigheden niet fataal zouden zijn.

schadebeeld kastanjemineermot

De bomen die het ergst lijden onder deze aantasting behoren tot de soort Aesculus hippocastanum, maar bij een grote aantasting kan het eveneens voorkomen dat er in het blad van Acer pseudoplatanus en A. platanoides ook gangen te zien zijn.

Kastanjemineermot bestrijden met feromonen

In de strijd tegen de kastanjemineermot, maken we gebruik van een feromoonval. Feromonen zijn signaalstoffen die tussen individuen van eenzelfde soort uitgewisseld worden en die hun gedragingen beïnvloeden. Er bestaat een uitgebreid gamma aan feromoontypes. Zo zijn er b.v. seksferomonen die vlindermannetjes over grote afstand tot bij de vrouwtjes lokken. Van die eigenschap kan men gebruik maken om plaaginsecten in de val te lokken. Feromonen zijn erg soortspecifiek. De werkingsduur van het feromoon is afhankelijk van de samenstelling, hoeveelheid, concentratie en klimaat.

Funnelval

Er zijn verschillende types feromoonvallen. In de strijd tegen de kastanjemineermot gebruiken we een funnelval. De funnelval is een plastic val, bestaande uit 3 delen, nl.: een deksel, een trechter en een vangbeker. Het deksel lijkt op een paraplu met in het midden een gat met een kleine dop. Deze dop sluit het feromoonmandje af waarin de feromooncapsules wordt geplaatst. Als de val gemonteerd wordt, blijft het deksel met haar pootjes aan de trechter verbonden. De scheiding van de twee delen zorgt ervoor dat het feromoon zich kan verspreiden onder het deksel. De mannelijke kastanjemineermotten worden aangetrokken en vallen vervolgens via de trechter in de vangbeker. In de vangbeker doe je 4 cm water, al dan niet gemengd met een neutraal geurend detergent. De wijfjes die onbevrucht achterblijven, kunnen geen eitjes meer leggen.

Wanneer de feromoonval uithangen?

De feromoonval moet vanaf begin april tot eind september worden opgehangen gezien gedurende deze periode de mannelijke kastanjemineermot vliegt. Indien je dit later dan begin april leest, is het zeker nog interessant om de val uit te hangen want de belangrijke vlucht met de meeste schade vindt in juli plaats. De eerste jaren moet je ook als vangjaren beschouwen.

Door het wegvangen van de motten zal de aantasting met de jaren verminderen en de bladeren van uw kastanjeboom ook langer groen blijven.De plastieken val kan jaarlijks hergebruikt worden. De feromonen worden per stuk verkocht en kunnen apart worden bijbesteld. Elke capsule gaat 6 weken mee (4 weken bij warme temperaturen). Je hebt vier feromonen nodig voor een bescherming van april tot oktober.

Gezien de kastanjemineermot de grootste tijd als larve doorbrengt in de mineergangen is een chemische bestrijding niet succesvol.

De feromoonval kan gecombineerd worden met boombanden (zie Roller trap yellow) om de vrouwelijke kastanjemineermotten uit de boom te houden. De vrouwtjes hebben geen vleugels en klimmen langs de stam omhoog om boven in de kruin te paren met de aanvliegende mannetjes. De boomband is dus een effectief hulpmiddel in de strijd tegen de kastanjemineermot en wordt best gecombineerd gebruikt met de feromoonval. Kies voor de boomband van 30 cm hoog want als de boomband niet hoog is, kunnen de vrouwtjes over de boomband springen en alsnog in de kruin geraken. Zorg er ook voor dat je omringende bomen die met hun kruinen tegen elkaar komen, beschermt met een boomband. Anders kunnen de vrouwtjes via de stam van een andere boom, toch nog in de kruin van de kastanjeboom geraken.

Inhoud Feromoonval kastanjemineermot

  • Groene funnelval (doorzichtige opvangemmer, groene funnel/ trechter, groen deksel, groen koordje, groen feromoonmandje)
  • Vier feromonen kastanjemineermot, voldoende voor een volledig seizoen.
Reviews
Blij jullie ontmoet te hebben!
Op zoek naar enkele producten om mijn kastanjeboom te redden ben ik Biogroei tegengekomen. Bestelling, verzending, ontvangst, ... alles prima en vlot gegaan. En wat een fijne attentie, die foto in de doos! Het enthousiasme dat jullie uitstralen, super.

Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op