Spint komt veelvuldig voor op kamerplanten, balkon- en terrasplanten, allerlei fruitsoorten en ook op sierplanten en sierheesters. Als je goed kijkt, zie je aan de onderkant van de bladeren kleine spintmijten kruipen. Doordat ze plantencellen leeg zuigen, krijg je aan de bovenkant gele puntjes of vlekjes te zien. Bij sommige kamerplanten gaan de randen van het blad vergelen. Bij een ernstige aantasting vormen er zich webjes tussen de bladeren.
Doe je niets tegen spint, dan gaan de planten op termijn dood. Merk je spint op je planten? Spint kan je biologisch bestrijden met roofmijten.
Forni-mite: Roofmijt tegen spint
Forni-mite bevat roofmijten van het type Neoseiulus Californicus. Deze roofmijten zuigen de spintmijten leeg. Dit kan je zien aan de lege insectenhuidjes die achter blijven aan de onderkant van de bladeren. Ze eten zowel volwassen spintmijten, eitjes als nymphen.
De meest voorkomende spintmijt is kasspint. Forni-mite eet echter ook andere spintmijten zoals fruitspintmijt, aardbeimijt, citrusmijt en begoniamijt. Bovendien kunnen ze in kleine aantallen overleven op stuifmeel en plantensappen.
Wanneer Forni-mite spintroofmijten gebruiken?
- Zowel preventief als curatief een goede optie. Gebruik bij aantasting Forni-mite in kokers en preventief Soni-mite kweekzakjes die dezelfde roofmijten bevatten.
- Voor gebruik binnenshuis, in de kas of buiten tijdens de zomermaanden.
- Kan spint op kamerplanten bestrijden.
- Kan spint op groenten zoals aubergines, komkommers, paprika, bonen en meloen bestrijden.
- Kan gebruikt worden bij aardbeien, druiven en fruitbomen.
- Werkt bij hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid.
Voordelen van Forni-mite roofmijten
- Kan zowel binnen als buiten (in de zomermaanden) gebruikt worden
- Kan tegen lage luchtvochtigheid en wisselende temperaturen (dag-nacht)
- Is toepasbaar op vele soorten planten
- bestrijd verschillende soorten spintmijten
- Is verkrijgbaar in kleine en grote hoeveelheden
Hoe Forni-mite roofmijten gebruiken?
Roofmijten zoeken spintmijten actief op. Ze hebben echter een kleine actieradius waardoor je moet rekening houden met volgende elementen bij het uitzetten:
- Zet uit in de spinthaarden en enkele meters voor en achter de haard.
- Strooi de vulstof met de roofmijten rechtstreeks op het blad indien de bladeren voldoende groot zijn. Vulstof met roofmijten mogen niet op de grond terecht komen.
- Heb je planten met kleine blaadjes, gebruik dan bio-boxen of koffiefilterzakjes.
- Eerst de bioboxen of koffiefilterzakjes goed verspreid ophangen in de planten en vervolgens de roofmijten verdelen over de bioboxen.
- Indien nodig de behandeling na twee weken herhalen. Het snelste resultaat bekom je als je roofmijten inzet bij een beginnende aantasting.
Combineren met een andere roofmijt?
Forni-mite kan goed gecombineerd worden met Phyto-mite. Deze twee roofmijten werken goed samen. Ze hebben verschillende kwaliteiten waardoor ze als duo elkaar versterken.
Hoeveel roofmijten heb ik nodig?
Dit is voornamelijk afhankelijk van je aantasting. Je moet als het ware zorgen dat het leger aanvallers voldoende groot is om de spint de baas te kunnen. Uitzettingen kunnen gaan van 50 tot 250 roofmijten per m2. Hoe sneller je ingrijpt, hoe minder roofmijten je nodig hebt.
Spint op kamerplanten
Heb je enkele kleine kamerplanten die licht aangetast zijn, dan volstaat meestal een tube van 500 roofmijten. Heb je enkele grote kamerplanten die zwaar zijn aangetast, ga je gemakkelijk 2000 roofmijten of soms nog meer nodig hebben.
Spint op groenten
Hieronder vind je een indicatie om uit te zetten, gebaseerd op planten van max. 60cm hoogte. Hierbij denken we dan aan paprika’s, aubergines, aardbeien enz. Bij een gewas van 180 cm ( bijvoorbeeld komkommer of meloenen) alle hoeveelheden van roofmijten verdrievoudigen!
- Lichte spintaantasting toont weinig bladaantasting en geen webben: 30-50 roofmijten/m².
- Matige spintaantasting toont meerdere bladeren met gele puntjes of vlekken: 50-100 roofmijten/m².
- Zware spintaantasting toont webben en vele gele bladeren: Knip de ergst aangetaste bladeren uit je gewas en zet tot 250 roofmijten/m² uit.
Spint in fruitbomen of druiven
De hoeveelheid bij druiven is gelijkaardig als hierboven beschreven. Je telt het aantal m2 bladoppervlak en vermenigvuldigt dit met het aantal roofmijten in verhouding tot de aantasting.
Ook bij fruitbomen zoals perziken, kiwi enz. schat je het aantal m2 bladoppervlak en vermenigvuldig je dit met het aantal roofmijten in verhouding tot de aantasting.
Tip: Na twee weken moet je een duidelijke verbetering zien. Indien dit niet het geval is, opnieuw roofmijten inzetten
Kan ik roofmijten bewaren?
Als de roofmijten bij jou toekomen, kan je ze best zo snel mogelijk uitzetten. Indien dit niet mogelijk is, kan je ze één tot twee dagen bewaren in de koelkast bij 8°C. Let op, meestal koelt de koelkast veel kouder!
Spuiten in combinatie met roofmijten?
Chemische of natuurlijke middelen (bv Neemolie) spuiten in combinatie met roofmijten is geen goed idee. Heb je al gespoten en wil je alsnog roofmijten uitzetten, neem dan eerst met ons contact op. We kunnen nagaan of het spuitmiddel schadelijk is voor de roofmijten en hoe lang je moet wachten om ze in te zetten.
Nog vragen?
Biogroei is al 30 jaar actief op het vlak van biologisch bestrijding. We hebben ook zeer veel ervaring met particulier gebruik. Daarom kan je ons tijdens de kantooruren van 9 u tot 17 u contacteren, mocht je nog vragen hebben. We geven je graag een persoonlijk advies indien je dit nodig hebt.