Forni-mite/ Californicus

44,00 € 36,36 €
In voorraad
SKU
forni-mite
44,00 € 36,36 €
 • Roofmijten in strooikoker
 • Voed zich naast spint ook met stuifmeel
 • Uitstrooien op de bladeren
 • 2000 st – 10.000 st - 25.000 st

Voor behandeling tegen:

 • Spint
 • Ecologisch verantwoorde
  kwaliteitsproducten
 • Gratis verzending
  vanaf €50,-
 • Klanten geven Biogroei
  een 9.1/10
geen
Forni-mite bevatten Amblyseius californicus roofmijten ter bestrijding van verschillende spintmijten in groenten-, fruit- en sierteelt. Forni-mite kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.

Forni-mite/ Californicus

Voor behandeling tegen:

 • Spint
44,00 € 36,36 €

Forni-mite

De ontwikkeling van de roofmijt Amblyseius Californicus gaat bij gelijke temperatuur tweemaal zo snel als die van de kasspint. Forni-mite kan op een dag een 5tal spintmijten verorberen en daarnaast nog enkele eieren en larven. De roofmijt leeft een 3tal weken waarvan ze een 14tal dagen eieren afzet. Ondanks al deze gunstige elementen blijft het belangrijk om tijdig uit te zetten en zeker niet te wachten tot er reeds een plaag van schadelijke spintmijten is ontstaan. Hoe kleiner de aantasting, hoe sneller het probleem is opgelost.

Voordelen Forni-mite

 • Kan zowel binnen (kas) als buiten gebruikt worden.
 • Kan zich voorplanten & overleven bij gevarieerde temperaturen en luchtvochtigheidsgraden.
 • Voed zich niet alleen met spintmijten, maar kan ook overleven op stuifmeel. Hierdoor kan deze roofmijt eenvoudiger overleven & voorplanten bij een kleinere aantasting.
 • Kan ook buiten gebruikt worden in de zomermaanden.
 • Verkrijgbaar in grote hoeveelheden van 10.000 en 25.000 roofmijten

Nadelen Forni-mite

 • Met stuifmeel zich voeden, kan ook nadelig zijn als er veel spint aanwezig is. In het geval er stuifmeel in het gewas aanwezig, zal de roofmijt daar ook vertoeven en zich niet uitsluitend voeden met spintmijten, ook al zijn die massaal aanwezig. Heb je een grote spintpopulatie die moet opgeruimd worden, kies dan voor Phyto-mite

Gebruik/ handleiding

Roofmijten hebben een kleine actieradius waar ze naar schadelijke spint zoeken; zet ze daarom uit waar de spint zich bevindt. Zet ook uit rond de spinthaarden, ongeveer vier meter voor en achter de haard en in de aangrenzende bedden. Bij een ernstige aantasting moet de behandeling verschillende keren herhaald worden. Zorg er daarom voor dat je steeds bij een beginnende aantasting uitzet! In verwarmde teelten waar kasspint een vaak voorkomende plaag is, kan je zelfs preventief werken. Zet om de twee à drie weken een tube roofmijten uit. Op die manier heb je steeds actieve roofmijten in het gewas en kan de spintmijt zich niet tot plaag ontwikkelen. Als preventief systeem kan je ook kiezen voor Soni-mite.

Uitzetten van Forni-mite kan door de roofmijten met vulstof te verspreiden over de platte bladeren of door middel van Bioboxen. Bioboxen goed verspreid ophangen in het gewas en de roofmijten verspreiden in de opgehangen kartonnen doosjes.

Preventief spint bestrijden

Wil je heel het jaar door preventief spint bestrijden, koop dan Soni-mite. Dit zijn kweekzakjes waar gedurende 5 weken duizenden roofmijten zullen uitkomen. Hang de kweekzakjes uit vooraleer er spint in de kas aanwezig is. Vervang de kweekzakjes na 5 weken door nieuwe zakjes als je blijvend bescherming wilt hebben. Als er toch hier of daar een uitbraak van spint zou plaats vinden, corrigeer je dit met Phyto-mite of Forni-mite. Als je echter zeer consequent de kweekzakjes in de juiste dosering uithangt gedurende de hele teelt, wordt een uitbraak aan spint voorkomen.

Hoeveel roofmijten moet je uitzetten?

Forni-mite wordt verkocht met 2000, 10.000 en 25.000 roofmijten. Preventief kan je 2000 roofmijten gebruiken, maar curatief is de uit te zetten hoeveelheid sterk afhankelijk van de aantasting en de klimaatomstandigheden. Concreet: hoe meer aantasting, hoe meer roofmijten per m2 moeten uitgezet worden. Bovendien moet je rekening houden met de hoogte van je gewas. Als een gewas 60 cm hoog is of 150 cm, is er een groot verschil in te behandelen oppervlakte. Bij een lichte aantasting rekenen we 30 tot 50 roofmijten/m2 met een gewas van maximum 60 cm hoogte. Heb je dus een gewas van 180 cm hoogte, moet je het aantal roofmijten per m2 vermenigvuldigen met drie. Bij zware aantasting de meest aangetaste bladeren op voorhand weg knippen vooraleer je roofmijten uitzet. Kijken wat er overblijft aan minder aangetast blad en dan roofmijten uitzetten. Soms is het nodig om tot 100 roofmijten per m2 uit te zetten om de plaag onder controle te krijgen. Bij een zware aantasting kan je de plaag enkel nog onder controle krijgen als je zwaar over-doseert. Ingeval van zware aantasting is het aangeraden de behandeling na 2 -3 weken te herhalen omdat de gekochte generatie volwassen roofmijten dan is afgestorven en best weer nieuwe roofmijten in het gewas worden gebracht

hoeveel roofmijten heb je nodig
Fig.1 - Hoeveel roofmijten heb je nodig.

Indien u nog vragen heeft kunt u ons steeds vrijblijvend contacteren: +32 494 40 49 00

Meer informatie
Plaag Spint
Opsomming beschrijving Roofmijten in strooikoker, Voed zich naast spint ook met stuifmeel, Uitstrooien op de bladeren, 2000 st – 10.000 st - 25.000 st

Tips

 • Koel de koker horizontaal voor 30 min vooraleer uit te zetten
 • Verspreid roofmijten tot 1m rond de spinthaard.
 • Gebruik bioboxen of filterzakjes om uit te zetten.
 • Kan in de zomermaanden buiten gebruikt worden
 • Bij ernstige aantasting en aanwezigheid van stuifmeel, kies phyto-mite.