Vruchtbladroller of Adoxophyes orana
Er zijn vele bladrollers actief maar de vruchtbladroller is de meest schadelijke in de fruitteelt. De vruchtbladroller is een kleine nachtvlinder van 2 cm die algemeen voorkomt in België en Nederland. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes zijn lichtbruin van kleur met twee donkere banden op de vleugels. De vruchtbladroller komt voor op allerlei bomen en struiken (o.a. liguster, sering) maar kan vooral in de fruitbomen grote schade aanrichten.
Informatie over de vruchtbladroller: Schadebeeld, waardplanten en preventie.Wanneer feromoonval vruchtbladroller gebruiken?
Het feromoon Adoxophyes orana wordt gebruikt om de vruchtbladroller weg te vangen met behulp van een funnelval. Beginnen uithangen vanaf eind mei tot eind september. Een feromooncapsule is 6 weken actief. Binnen een termijn van drie jaren breng je de populatie van de vruchtbladroller onder de schadedrempel waardoor je terug gave vruchten kan oogsten.
Hoe een feromoon gebruiken?
Om de feromoon te bevestigen in de funnelval, draag je handschoenen zodat de feromoongeur zuiver blijft.
Laat de feromoon in het feromoonmandje vallen en klik het feromoonmandje vast in het deksel van de funnelval. Vervolgens bevestig je het plastic dopje op het feromoonmandje en zet je de funnelval in elkaar.
Feromonen bewaren?
Bewaar de feromooncapsule in de vriezer in een gesloten potje om de feromoongeur maximaal te behouden. Je kan feromooncapsules die je in de diepvriezer bewaart het jaar van aankoop en het jaar nadien gebruiken. Bewaar feromooncapsules nooit op kamertemperatuur voor een langere periode, zo verliest het feromoon zijn werkingskracht.