Encarsia | Sluipwespen tegen witte vlieg

5/5.0 (3 reviews)
 • Poppen van Encarsia formosa sluipwespen
 • Sluipwespen komen uit en leggen eieren af in witte vlieg nimfen
 • Gebruik bij de eerste tekenen van witte vlieg
 • minus plus
  Levertijd wordt berekend...
  Kim
  Hulp nodig?
  We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
  Neem contact met ons op
  Snel naar
  Details

  Heb je last van witte vlieg op je tomaten? Of misschien zijn je balkonplanten elk jaar getroffen door witte vlieg? Zo ja, dan hebben wij voor jou de beste oplossing, met name, Encarsia sluipwespen om witte vlieg te bestrijden.

  Wat doen Encarsia sluipwespen tegen witte vlieg?

  Een sluipwesp doet denken aan een gevaarlijke wesp maar het tegendeel is waar! Het gaat hier over zwarte insectjes die maar 0.6 mm groot zijn. Als je ze niet kent, kijk je er letterlijk overheen. Sluipwespen bestrijden de nimfen van witte vlieg al parasiterend. Dit betekent dat de sluipwesp eitjes legt in de nimfen van de witte vlieg. De witte vlieg nimfen sterven daardoor af en de sluipwespen ontwikkelen zich in de nimfen tot nieuwe sluipwespen. 14 dagen na het uitzetten, kleuren de geparasiteerde witte vlieg nimfen zwart. Hierdoor zie je dat er zich op je planten nieuwe sluipwespen ontwikkelen.

  Witte vlieg bestrijden met Encarsia sluipwespen
  Witte vlieg bestrijden met Encarsia sluipwespen.

  Voordelen van Encarsia

  • Biologische bestrijding van witte vlieg
  • Ongevaarlijk voor mens, dier en milieu
  • Geen probleem met resistentie zoals bij chemische middelen
  • Voor binnenshuis en in de kas vanaf 18°C, voor buiten vanaf 22°C.

  Nadelen van Encarsia

  Een Encarsia-vrouwtje parasiteert dagelijks 10 tot 15 witte vlieg nimfen en leeft onder optimale omstandigheden twee tot drie weken. Bij hoge temperaturen boven 28°C leeft Encarsia veel korter waardoor ze veel minder eitjes kunnen leggen. Hierdoor kan de witte vlieg - die wel van hoge temperaturen houdt- sneller ontwikkelen dan Encarsia met als gevolg dat de witte vlieg niet onder controle komt. Vandaar het belang om in elk geval bij een beginnende aantasting de bestrijding aan te vatten dwz vanaf dat je de eerste witte vliegen ziet.

  Witte vliegen zuigen plantensappen en scheiden het teveel aan suiker terug uit. Daardoor komt er een plakkerige massa op de bladeren, dit noemt men honingdauw. Bij te veel honingdauw op het blad kunnen Encarsia sluipwespen zich minder goed voortbewegen en dus ook minder parasiteren.

  Wanneer Encarsia sluipwespen gebruiken?

  • Ideaal is om sluipwespen in te zetten bij een beginnende aantasting, d.w.z. als je de eerste witte vliegen ziet. Op die manier krijg je de witte vlieg het snelst onder controle.
  • Houd rekening met de minimum temperaturen die Encarsia nodig heeft: minimum 6°C ’s nachts en 18°C overdag. Het mag dus ’s nachts niet meer vriezen als je de poppen hebt uitgezet.
  • Ingeval van een hittegolf, kan je beter wachten tot de hittegolf gepasseerd is om sluipwespen uit te zetten gezien ze bij hoge temperaturen maar kort leven en weinig parasiteren.
  • Kan binnenshuis, in kassen of kantoren op kamerplanten gebruikt worden.
  • Kan in de kas bij aantasting van witte vlieg op komkommer, tomaten, paprika, meloen of aubergines gebruikt worden.
  • Kan buiten bij aantasting van balkon- en terrasplanten zoals fuchsia’s en brugmansia gebruikt worden.

  Hoe Encarsia sluipwespen gebruiken?

  We leveren je Encarsia poppen op kaartjes. Je gaat als volgt te werk:

  • De kaartjes hang je rechtstreeks aan de stengels van aangetaste planten. Je verdeelt de kaartjes over de verschillende planten.
  • De sluipwesppoppen mogen niet nat worden. Dus niet van bovenaf beregenen gedurende de eerste week na het uitzetten.
  • Na een week mogen de kaartjes van de planten verwijderd worden, tenminste als de temperatuur > 18°C. Bij lagere temperatuur gaan de sluipwespen niet uitkomen en moeten de kaartjes langer blijven hangen.

  Hoeveel sluipwespen heb ik nodig?

  Hoeveel sluipwespen je nodig hebt, is sterk afhankelijk van de aantasting en weersomstandigheden van het moment. Bij een zware aantasting en hoge temperaturen heb je veel meer sluipwespen nodig dan bij een beginnende aantasting en ideale temperaturen (20- 24°C).

  De doseringen die we voorzien: 1000 sluipwespen voor 30 m2, 5000 poppen voor 150 m2, en 10.000 poppen voor 300m2. 1000 of 5000 poppen zijn bedoeld voor een beginnende aantasting. Is de aantasting al verder gevorderd, verwijder je eerst de ergst aangetaste bladeren en zet je vervolgens dubbel zoveel sluipwespen uit.

  Bij ongunstige omstandigheden(teveel aantasting of te hoge temperaturen) is het aangeraden om na twee weken een nieuwe dosis sluipwespen uit te zetten. Kies ingeval hoge temperaturen voor Eretmocerus.

  Kan ik Encarsia sluipwespen bewaren?

  Na ontvangst zet je de sluipwespen best zo snel mogelijk uit. Het is trouwens zo gedaan!

  Je kan ze maximum enkele dagen bewaren in de koelkast op 6°C, niet lager. Bewaren op kamertemperatuur is zinloos. De sluipwespen komen namelijk na enkele dagen op kamertemperatuur vanzelf uit de poppen tevoorschijn.

  Spuiten in combinatie met sluipwespen?

  Chemische of natuurlijke middelen (bv Neemolie, tabak) spuiten in combinatie met nuttige insecten is schadelijk. Heb je al gespoten met een chemisch middel en wil je alsnog sluipwespen uitzetten, neem dan eerst met ons contact op. We kunnen voor erkende chemische middelen nagaan of het spuitmiddel schadelijk is voor de sluipwespen en hoe lang je moet wachten om ze in te zetten. Voor niet erkende natuurlijke middelen is geen residutijd gekend.

  Nog vragen?

  Biogroei is pionier op het vlak van biologische bestrijding. We hebben ook zeer veel ervaring met particulier gebruik. Daarom kan je ons tijdens de kantooruren van 9 u tot 17 u contacteren, mocht je nog vragen hebben. We geven je graag een persoonlijk advies indien je dit nodig hebt.

  Plus- en minpunten
  • plus-circle Makkelijk in gebruik: kaarten eenvoudig uithangen in planten
  • plus-circle Effectief tegen verschillende witte vlieg soorten
  • plus-circle Makkelijk om op te volgen: geparasiteerde witte vlieg kleurt zwart
  • minus-circle Gevoelig aan temperatuur: niet gebruiken tijdens hittegolven
  • minus-circle Gevoelig aan regen gedurende de eerste week
  Reviews
  star star star star star
  Vlot en snel geleverd
  Ik heb al goede ervaring met encarsia tegen witte vliegen en daarom heb ik ze dit jaar terug besteld. De website is zeer overzichtelijk opgesteld en daardoor kan je er snel vinden wat je nodig hebt.
  star star star star star
  Geen opmerkingen
  Volledige tevredenheid
  star star star star star
  Snel en goed verzorgd
  BIO- goed
  Kim
  Hulp nodig?
  We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
  Neem contact met ons op