Encarsia

Slechts 24,00 € 19,83 €
In voorraad
SKU
encarsia
Slechts 24,00 € 19,83 €
Op voorraad
Vandaag besteld, aanstaande maandag verzonden
 • Minimum Dag 18°C / Nacht 6°C
 • Uitstrooien op de bladeren
 • 1000 st of 5000 st

Voor behandeling tegen:

geen
Encarsia bevat poppen van de sluipwesp Encarsia formosa ter bestrijding van de larven van de witte vlieg. Verkrijgbaar voor 30 m² of 150 m².
Slechts 24,00 € 19,83 €

Witte vlieg bestrijden met sluipwespen

Witte vlieg op een natuurlijk manier bestrijden, kan gemakkelijk met Encarsia. Encarsia bevat kaartjes met sluipwesppoppen. De sluipwespjes Encarcia formosa zijn slechts 0.6 mm groot en gaan de witte vliegen parasiteren. De sluipwesp legt een eitje in de larve van de witte vlieg waardoor hierin zich een nieuwe sluipwesp ontwikkelt i.p.v. een witte vlieg. Hierdoor kan de witte vlieg zich niet verder voortplanten. Dit sluipwespje zie je enkel met een geoefend oog en lijkt helemaal niet op een gewone wesp. Dit product wordt gebruikt bij biologische teelt en is ongevaarlijk voor mens en milieu. Opgelet: de wollige beukenbladluis is wit en vliegt ook op, daarom wordt ze vaak verward met witte vlieg. De wollige beukenbladluis is echter een bladluissoort en moet bestreden worden met Adalia of Chrysopa.

Fig.1 - Witte vlieg bestrijden met sluipwespen.

14 dagen na het uithangen van de kaartjes zullen de eerste witte vlieglarven geparasiteerd zijn, deze kan je terug vinden als zwarte poppen aan de onderkant van de bladeren, een teken dat er op je planten nieuwe sluipwespen ontwikkelen.

Minimale binnen of buiten temperatuur voor het gebruik van Encarsia

Het sluipwespje dat gebruikt wordt om witte vlieg te bestrijden komt over de hele wereld in warmere gebieden voor. Ze kunnen in ons klimaat in serres of binnenshuis gebruikt worden of tijdens warme zomers buiten. Ze hebben minimum 18° C overdag nodig om effectief te werken en 6° C ‘s nachts om niet te sterven. De ideale ontwikkelingstemperatuur ligt bij 22°C.

Hoe Encarsia tegen witte vlieg gebruiken?

Sluipwespen tegen witte vlieg gebruiken is zeer gemakkelijk. Hang de kaartjes na ontvangst direct op tussen de aangetaste planten. Zorg ervoor dat de kaartjes de eerste dagen niet nat worden en met de achterkant naar de zon hangen. Enkele dagen na het uithangen, komen de Encarsia-sluipwespjes vanzelf uit de poppen. Ze zullen zich verspreiden in het gewas en beginnen direct te parasiteren. De lege poppen blijven op het kaartje achter of kunnen door de warmte van het kaartje vallen.

Technische informatie omtrent Encarsia

Volwassen Encarsia-sluipwespen voeden zich met honingdauw en met het lichaamsvocht van aangeprikte wittevlieglarven in het eerste en tweede larvenstadium (gastheervoeding).

Een Encarsia-vrouwtje legt dagelijks 10 tot 15 eitjes en leeft onder optimale omstandigheden twee tot drie weken. De levensduur neemt sterk af bij hogere temperaturen. Te warme temperaturen dwz boven 28°C zijn in het nadeel van Encarsia sluipwespen. Door de hoge temperaturen leven volwassen sluipwespen veel korter waardoor ze ook veel minder eitjes kunnen leggen. Hierdoor kan de witte vlieg die wel van hoge temperaturen houdt, sneller ontwikkelen dan dat Encarsia kan parasiteren met als gevolg dat de witte vlieg niet onder controle komt. Vandaar ons advies om bij een beginnende aantasting de bestrijding aan te vatten, zeker als het op dat moment al zomer is. De kas bekalken of een schaduwdoek hangen, zijn hulpmiddelen om de temperatuur in de kas lager te houden. Het is daarom van essentieel belang dat je direct Encarsia kaartjes uithangt vanaf de eerste witte vlieg wordt waargenomen. Trouwens, bij laattijdig uitzetten belemmert te veel honingdauw (plakkerige massa) op het blad de voortbeweging van Encarsia en dus ook de parasitering. Let ook op met bladplukken (vb bij tomaten), op deze manier worden vaak geparasiteerde poppen die nog niet zijn uitgekomen, verwijderd uit de kas.

Hebt u reeds gespoten met een chemische of plantaardig middel, contacteer ons dan om na te gaan of er nog schadelijk residue aanwezig is, vooraleer je insecten bestelt.

Hoeveelheden

Verkrijgbaar voor 30m² of 150 m² respectievelijk 1000 of 5000 poppen. De uit te zetten hoeveelheid is sterk afhankelijk van de aantasting en weersomstandigheden van het moment. Is de aantasting al ver gevorderd, verwijder je best eerst de ergst aangetaste bladeren om daarna Encarsia te introduceren.

Nu een offerte ontvangen?

Ben je een tuinaannemer, tuinder, gemeente of ben je geïnteresseerd in grotere hoeveelheden?
Contacteer ons en ontvang direct een scherpe offerte.

 • Beste productkwaliteit
 • Snelle levering van levend materiaal
 • Meest uitgebreide gamma aan natuurlijke bestrijdingsproducten
 • Zowel bij kleine als grote hoeveelheden een aantrekkelijke prijs
 • Binnen 24 uur een offerte op maat
 • Werken met bestelbonnen is voor ons geen probleem

Heb je een tuincentrum? Wij zijn steeds op zoek naar partners die onze visie delen.

Tips

 • Uithangen bij beginnende aantasting.
 • Vermijd honingdauwvorming.
 • De sluipwespen komen vanzelf uit de poppen.
 • Beschaduw of bekalk uw kas of serre