Encarsia | Sluipwespen tegen witte vlieg

v.a. 19,95 € 16,49 €
In voorraad
SKU
encarsia
30 m²
19,95 €
150 m²
59,00 €
300 m²
95,00 €
v.a. 19,95 € 16,49 €
Placeholder text
Op voorraad
Vandaag besteld, aanstaande maandag verzonden
 • Minimum Dag 18°C / Nacht 6°C
 • Levend product - kort bewaarbaar

Voor behandeling tegen:

Encarsia bevat poppen van de sluipwesp Encarsia formosa ter bestrijding van de larven van de witte vlieg. Verkrijgbaar voor 30 m² of 150 m².

Witte vlieg bestrijden met sluipwespen

Witte vlieg bestrijden we met een sluipwespje 'Encarsia formosa'. De sluipwespjes Encarcia formosa zijn slechts 0.6 mm groot en gaan de witte vliegen parasiteren. De sluipwesp legt een eitje in de larve van de witte vlieg waardoor hierin zich een nieuwe sluipwesp ontwikkelt i.p.v. een witte vlieg. Hierdoor kan de witte vlieg zich niet verder voortplanten. Dit sluipwespje zie je enkel met een geoefend oog en lijkt helemaal niet op een gewone wesp. Dit product wordt gebruikt bij biologische teelt en is ongevaarlijk voor mens en milieu. Encarsia wordt geleverd als sluipwesppoppen, vermengd met zaagsel.

Opgelet: de wollige beukenbladluis is wit en vliegt ook op, daarom wordt ze vaak verward met witte vlieg. De wollige beukenbladluis is echter een bladluissoort en moet bestreden worden met Adalia of Chrysopa.

Fig.1 - Witte vlieg bestrijden met sluipwespen.

14 dagen na het uitzetten zullen de eerste witte vlieglarven geparasiteerd zijn, deze kan je terug vinden als zwarte poppen aan de onderkant van de bladeren, een teken dat er op je planten nieuwe sluipwespen ontwikkelen.

Minimale binnen of buiten temperatuur voor het gebruik van Encarsia

Ze kunnen in ons klimaat in serres of binnenshuis gebruikt worden of tijdens warme zomers buiten. Ze hebben minimum 18° C overdag nodig om effectief te werken en 6° C ‘s nachts om niet te sterven. De ideale ontwikkelingstemperatuur ligt bij 22°C. De kaartjes met de sluipwesppoppen mogen de eerste dagen na het uithangen niet nat worden.

Hoe Encarsia tegen witte vlieg gebruiken?

Sluipwespen tegen witte vlieg gebruiken is zeer gemakkelijk. Hang de geleverde kaartjes met de Encarsia poppen tussen de aangetaste planten. Enkele dagen na het uithangen, komen de Encarsia-sluipwespjes vanzelf uit de poppen. Ze zullen zich verspreiden in het gewas en beginnen direct te parasiteren. De kaartjes mogen na een ca. een week verwijderd worden.

Technische informatie omtrent Encarsia

Volwassen Encarsia-sluipwespen voeden zich met honingdauw en met het lichaamsvocht van aangeprikte wittevlieglarven in het eerste en tweede larvenstadium (gastheervoeding).

Een Encarsia-vrouwtje legt dagelijks 10 tot 15 eitjes en leeft onder optimale omstandigheden twee tot drie weken. De levensduur neemt sterk af bij hogere temperaturen. Te warme temperaturen dwz boven 28°C zijn in het nadeel van Encarsia sluipwespen. Door de hoge temperaturen leven volwassen sluipwespen veel korter waardoor ze ook veel minder eitjes kunnen leggen. Hierdoor kan de witte vlieg die wel van hoge temperaturen houdt, sneller ontwikkelen dan dat Encarsia kan parasiteren met als gevolg dat de witte vlieg niet onder controle komt. Vandaar ons advies om bij een beginnende aantasting de bestrijding aan te vatten, zeker als het op dat moment al zomer is.

De kas bekalken of een schaduwdoek hangen, zijn hulpmiddelen om de temperatuur in de kas lager te houden. Trouwens, bij laattijdig uitzetten belemmert te veel honingdauw (plakkerige massa) op het blad de voortbeweging van Encarsia en dus ook de parasitering.

Hebt u reeds gespoten met een chemische of plantaardig middel, contacteer ons dan om na te gaan of er nog schadelijk residue aanwezig is, vooraleer je insecten bestelt.

Hoeveelheden

Verkrijgbaar voor 30m² of 150 m² respectievelijk 1000 of 5000 poppen. De uit te zetten hoeveelheid is sterk afhankelijk van de aantasting en weersomstandigheden van het moment. Is de aantasting al ver gevorderd, verwijder je best eerst de ergst aangetaste bladeren om daarna Encarsia te introduceren.

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Encarsia | Sluipwespen tegen witte vlieg
Uw waardering

Nu een offerte ontvangen?

Ben je een tuinaannemer, tuinder, gemeente of ben je geïnteresseerd in grotere hoeveelheden?
Contacteer ons en ontvang direct een scherpe offerte.

 • Beste productkwaliteit
 • Snelle levering van levend materiaal
 • Meest uitgebreide gamma aan natuurlijke bestrijdingsproducten
 • Zowel bij kleine als grote hoeveelheden een aantrekkelijke prijs
 • Binnen 24 uur een offerte op maat
 • Werken met bestelbonnen is voor ons geen probleem

Heb je een tuincentrum? Wij zijn steeds op zoek naar partners die onze visie delen.

Tips

 • Uithangen bij beginnende aantasting.
 • Vermijd honingdauwvorming.
 • De sluipwespen komen vanzelf uit de poppen.
 • Beschaduw of bekalk uw kas of serre
Meer keuzes:
 1. Grote gele vangplaten| 25cm x 40cm | 20 stuks
  Grote gele vangplaten| 25cm x 40cm | 20 stuks
  39,00 € 32,23 €
 2. Gele kleefplaten tegen witte vlieg
  Gele vangplaten
  v.a. 9,95 € 8,22 €
  Waardering:
  100%
 3. Eretmocerus | Sluipwespen tegen witte vlieg
  Eretmocerus | Sluipwespen tegen witte vlieg
  74,00 € 61,16 €