Suzukii fruitvliegjes bestrijden?
De fruitvlieg Drosophilla suzukii en andere soorten fruitvliegjes kan je effectief wegvangen met deze fruitvliegval.
De drosotrap kan je vullen met appelciderazijn of met Dros'attract. In combinatie met Dros’attract worden meer fruitvliegjes weg gevangen. Zowel de volwassen mannetjes als vrouwtjes worden gelokt. De fruitvliegjes vliegen de val binnen en kunnen er niet meer uit. Ze verdrinken in de lokstof.
Wat doen fruitvliegjes Drosophila Suzukii?
De Suzukii fruitvlieg is een Japanse fruitvlieg die onrijp en onbeschadigd fruit aan de boom/struik aanvalt, in tegenstelling tot de gekende 'klassieke fruitvlieg' (Drosophila melanogaster) die zich stort op overrijp fruit of rottende groenteresten. De klassieke fruitvlieg, ook bananenvlieg genoemd, zorgt voor de vertering van organisch materiaal. Drosophila Suzukii beschadigt groene, onrijpe vruchten en is daardoor een gevreesde boosdoener in de fruitteelt.
De Suzukii fruitvlieg kan eitjes leggen in elke vrucht met een dunne schil: aardbeien, druiven, bosbessen, bramen en frambozen. Ook steenfruit zoals kers, pruim, perzik, abrikoos, kaki en kiwi kunnen aangetast worden. Dus zowel kleinfruit als grote fruitbomen worden getroffen.
De fruitvlieg boort gaatjes in de vruchten om eitjes te leggen. Dit kwetsuur leidt tot botrytis schimmel en rotting van de vruchten.
De Suzukii fruitvlieg kent vele generaties per jaar en wordt best tot in het najaar weggevangen. Ze overwinteren namelijk als volwassen insect.
Op enkele weken kan hun populatie verdubbelen. Drosophila Suzukii kan de oogst voor meer dan de helft vernietigen.
Fruitvliegjes val gebruiken?
- Hang de val preventief op als je vorig jaar veel last had van fruitvliegjes. Het beste resultaat wordt bekomen als je de vallen ophangt bij 10 °C op het moment dat er groene vruchten aan de bomen/struiken aanwezig zijn.
- Vul de val met Dros'attract.
- Plaats de val op minimum 1 m hoogte bij lage fruitstruiken. In fruitbomen hang je de val in het onderste deel van de kruin.
- Hang de val steeds in de schaduw!
- Gebruik minimum 1 val per 2 m2 bij hoge populatiedruk. Hang de vallen aan de rand van het te beschermen of getroffen perceel.
- Het lokmiddel regelmatig vervangen als het door de fruitvliegjes is bevuild of verdampt. Giet de oude lokstof niet in het gras of op de composthoop. Dit lokt extra fruitvliegjes zonder dat ze worden weggevangen.
- Blijf wegvangen, ook na de oogst tot in oktober-november.
Verpakking en afmetingen
5 vallen van ca. 4 cm hoogte en 8 cm doorsnee.