Deltaval Trosrups | Trosrupsval | Incl 2 feromonen (Lobesia botrana)

(0 reviews)

De trosrups is een ware plaag bij druiven. Voorkom en bestrijd trosrups met een feromoonval. De deltaval trosrups zal mannelijke Lobesia botrana wegvangen waardoor er geen voorplanting kan gebeuren. De prijs omvat één deltaval, 4 lijmbodems en twee feromooncapsules die elk 6 weken actief zijn.

minus plus
Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Deltaval trosrups

Zitten er rupsjes in je druiven? Dan heb je last van trosrups. De druivenbladroller, Lobesia botrana, is een nachtvlinder die eitjes legt in de druivenbessen. De rupsen eten de bes leeg waardoor deze gaan druppen en schimmelen.

Ben je het beu om heel je oogst vernietigd te zien? Gebruik dan onze feromoonval trosrups. Je zal merken dat je na enkele jaren de trosrups onder controle hebt.

Feromoonval tegen trosrups

Ons pakket bevat:

  • Driehoekige, regenbestendige val
  • 4 lijmbodems
  • Feromoonhouder en feromoonmandje
  • ophangkoordje
  • Twee feromooncapsules

De feromooncapsule wordt rechtstreeks op de lijmbodem of in de feromoonhouder onder het dak van de feromoonval geplaatst.

Feromoon trosrups

De feromooncapsule trosrups is een rubbertje dat doordrongen is met de geur die de vrouwtjes verspreiden om de mannetjes te lokken. Het feromoon is dus soortspecifiek. Je kan met een feromoon trosrups geen andere motten weg vangen.

De mannetjes, aangetrokken door het vrouwelijke seksferomoon, vliegen naar de geur en komen op de lijmplaat terecht. Eén feromooncapsule werkt 6 weken. Daarna moet de feromooncapsule vervangen worden door een nieuwe capsule.

Wat doet de feromoonval?

Een feromoonval is een hulpmiddel om de populatie van Lobesia botrana af te bouwen. Hoe meer mannetjes worden weggevangen, hoe minder vrouwtjes kunnen bevrucht worden. Minder bevruchting leidt tot minder ei-afleg en dus minder schadelijke rupsen.

Als je de feromoonval op tijd en consequent ophangt, ga je merken dat je na 3 tot 4 vangjaren, goed resultaat behaald. In de biogroei-tuin was onze kas na drie vangjaren volledig trosrupsvrij. Je moet de val jaarlijks ophangen, ook als je geen aantasting meer hebt. Zo ben je voorbereid als er zich nieuwe druivenbladrollers in je omgeving aanmelden. Zeker als er verwaarloosde serres in de buurt staan, is de kans op een nieuwe besmetting groot.

Dankzij de feromoonval ga je precies weten wanneer de vlucht van de trosrups bij jou start. Als je een middel tegen trosrups wilt spuiten, kan je dit veel doelgerichter doen dankzij deze monitoring.

Wanneer de feromoonval uithangen?

In een koude kas of buiten hang je de deltaval trosrups van begin april tot begin augustus. In een verwarmde kas hang je de feromoonval vanaf begin maart op. De motten komen uit vooraleer er bladeren aan de druivelaars zijn, vanaf 10 °C en meer.

Met de opwarming van de aarde merkt men dat de vluchten vroeger beginnen en langer aanhouden.

Bij ons zijn er normaal gezien 2 generaties per jaar. In zuidelijke landen zijn er 3 generaties van deze bladroller en worden best tot begin september feromoonvallen opgehangen.

Kan ik later dan half april nog een feromoonval hangen?

Zeker en vast! De piek in de vlucht van de trosrups situeert zich in mei-juni. Het is dus zeker interessant om deze periode nog een feromoonval te hangen. Het jaar daarop hang je de val best op tijd op.

Hoeveel vallen moet ik hangen?

Lobesia botrana is in België vooral een probleem in de kas. Hang 1 val per serre van 140 m2. In druiventeelt buiten komt momenteel weinig tot geen trosrups voor. Dit kan in de toekomst wel wijzigen bij steeds warmere zomers.

Feromooncapsules bewaren

Feromooncapsules behouden hun geur optimaal als je ze in de diepvriezer bewaard. Doe ze in een afgesloten potje tot je ze gebruikt. Bewaar feromooncapsules nooit op kamertemperatuur, zo verliest het feromoon zijn werkingskracht.

Feromonen apart kopen

Gezien de deltaval gemakkelijk drie jaar kan gebruikt worden, kan je de lijmbodems en de feromooncapsules apart op onze webshop aankopen.

Vragen?

Bij ons vind je professionele informatie op consumentenmaat. Heb je nog vragen, contacteer ons dan tijdens de kantooruren van maandag tot vrijdag tussen 9 u en 17 u. Wij helpen je graag verder!

Video
placeholder image
Reviews
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op