Deltaval Fruitmot | Fruitmotval | Incl 2 feromonen (Cydia pomonella)

Waardering:
100% of 100
19,90 € 16,45 €
In voorraad
SKU
60089
19,90 € 16,45 €
Placeholder text
Op voorraad
Vandaag besteld, aanstaande maandag verzonden
  • Vangt mannelijke motten weg
  • Uithangen vanaf eind april
  • Incl. 4 lijmplaten en 2 feromonen
  • Eén val voor vijf fruitbomen

Voor behandeling tegen:

De fruitmot in appel- en perenbomen kan je bestrijden met de deltaval in combinatie met de feromooncapsule Cydia pomonella. De prijs omvat één deltaval, twee feromooncapsules, ophanghaak en vier lijmbodems.

Schadebeeld Fruitmot

In de appelen en perenbomen kan de rups van de fruitmot de vruchten beschadigen door hierin gangen te vreten tot in het klokhuis (wormstekigheid). De volledige oogst kan op deze manier vernietigd worden.

De volwassen fruitmot, Cydia Pomonella, is ca 9 mm lang, grijs van kleur met een goudkleurige vlek aan de vleugelpunt. Ze vliegen bij avondschemering bij temperaturen hoger dan 13 °C. De eileg gebeurt vanaf half mei tot eind augustus vanaf 15 °C. De rupsen zijn crème tot roze van kleur, met een donkerbruine kop. Meerdere vruchten worden aangetast door 1 rups. Een aangetaste vrucht wordt noodrijp en zal vroegtijdig afvallen.

Hoe werken feromonen?

In de strijd tegen de fruitmot, maken we gebruik van een feromoonval. Feromonen zijn signaalstoffen die tussen individuen van eenzelfde soort uitgewisseld worden en die hun gedragingen beïnvloeden. Er bestaat een uitgebreid gamma aan feromoontypes. Zo zijn er b.v. seksferomonen die vlindermannetjes over grote afstand tot bij de vrouwtjes lokken. Van die eigenschap kan men gebruik maken om plaaginsecten in de val te lokken. Feromonen zijn erg soortspecifiek. De werkingsduur van het feromoon is afhankelijk van de samenstelling, hoeveelheid, concentratie en klimaat.

Wat doet een feromoonval?

Er zijn verschillende types feromoonvallen. In de strijd tegen de fruitmot maken we gebruik van een deltaval. De deltaval bestaat uit een bodem van niet-drogende lijm, met daarboven een dak van duurzaam, waterbestendig materiaal. In het midden van de nok is er een haakje waarmee de val kan worden opgehangen. Centraal onder het dak en boven de lijmbodem wordt de capsule, die de feromonen vrijgeeft, opgehangen. De mannetjes, aangetrokken door het vrouwelijke seksferomoon, vangen bot en komen op de lijmplaat terecht. Ze kunnen de wijfjes niet meer bevruchten, die kunnen op hun beurt geen eitjes meer afzetten en larven voortbrengen. De eerste jaren ga je nog schade vaststellen maar na een aantal jaren uithangen, vermindert de schade aanzienlijk om daarna tot nul herleid te worden.

Wanneer de feromoonval uithangen?

De feromoonval uithangen vanaf eind april-begin mei. Eén val per vijf fruitbomen is voldoende. Eén feromooncapsule is 6 weken werkzaam (4 weken bij warm weer). Na 6 weken moet de feromooncapsule veranderd worden. De vluchten duren tot half augustus. In geval van bewaarappels kan nog een derde feromooncapsule worden gehangen. De eerste jaren zal je nog wormstekigheid hebben. Met de jaren vermindert de aanwezigheid van schadelijke mannetjes en ook de wormstekigheid.

Hoeveel vallen moet ik hangen?

Hang 1 val per 5 fruitbomen binnen een straal van 25 meter rond de val.

Feromooncapsules bewaren

Bewaar de feromooncapsule in de ijskast of diepvries in een afgesloten potje tot je ze gebruikt. Wil je de feromooncapsules bewaren voor het volgend jaar, dan moet je ze in de diepvries bewaren.

Bewaarappels, wat nu?

In deze verpakking 'deltaval fruitmot' zitten standaard twee feromooncapsules. Dit is voldoende voor de fruitmot 12 weken te vangen. In geval van bewaarappels moet nog een derde feromooncapsule worden bijgekocht.

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Deltaval Fruitmot | Fruitmotval | Incl 2 feromonen (Cydia pomonella)
Uw waardering

Nu een offerte ontvangen?

Ben je een tuinaannemer, tuinder, gemeente of ben je geïnteresseerd in grotere hoeveelheden?
Contacteer ons en ontvang direct een scherpe offerte.

  • Beste productkwaliteit
  • Snelle levering van levend materiaal
  • Meest uitgebreide gamma aan natuurlijke bestrijdingsproducten
  • Zowel bij kleine als grote hoeveelheden een aantrekkelijke prijs
  • Binnen 24 uur een offerte op maat
  • Werken met bestelbonnen is voor ons geen probleem

Heb je een tuincentrum? Wij zijn steeds op zoek naar partners die onze visie delen.

Tips