Feromoonval Fruitmot | Fruitmotval | Incl 2 feromonen (Cydia pomonella)

4.2/5.0 (5 reviews)
Fruitmot bestrijden? Vang fruitmot (Cydia pomonella) weg met een fruitmotval en bijhorende feromonen. Vrijwaar je appels en peren van maden.
minus plus
Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Feromoonval fruitmot

Heb je elk jaar veel appels en peren die klein van de boom vallen? Als je de vrucht open snijdt, zie je hoogstwaarschijnlijk de boorgang van de larven van de fruitmot. De larve zelf is meestal uit de vrucht gekropen. Ze schuilen in de grond of in de boomstam. Ben je het beu om geen appels te kunnen oogsten? Gebruik dan onze feromoonval fruitmot. Binnen een termijn van drie jaren breng je de fruitmot populatie onder de schadedrempel en heb je veel ongestoken vruchten.

Feromoonval tegen fruitmot

Ons pakket bevat:

  • Driehoekige, regenbestendige deltaval
  • 4 lijmbodems
  • Feromoonhouder en feromoonmandje
  • ophangkoordje
  • Twee feromooncapsules

Centraal onder het dak in de feromoonhouder of rechtstreeks op de lijmbodem wordt de capsule, die de feromonen vrijgeeft, geplaatst.

Feromoon fruitmot

Het feromoon bevat de geur waarmee de vrouwtjes de mannetjes lokken om te paren. De mannetjes, aangetrokken door het vrouwelijke seksferomoon, komen op de lijmplaat terecht. Eén feromooncapsule is 6 weken werkzaam. Daarna moet de feromoonlure vervangen worden.

Wat doet de feromoonval?

Een feromoonval is een middel om het aantal schadelijke fruitmotten te monitoren en te beheersen. Mannetjes die worden weggevangen kunnen geen wijfjes meer bevruchten. Minder bevruchting leidt tot minder ei-afleg en dus minder schadelijke rupsen.

Deze methode biedt goede bescherming als de populatie schadelijke motten is afgebouwd. Het is doordat er steeds minder of zelfs geen motten meer in je omgeving vliegen, dat de schade minimalistisch of zelfs nihil wordt. Je moet dus verschillende jaren de feromoonval hangen om het gewenste resultaat te bekomen.

Dankzij de feromoonval ga je precies weten wanneer de vlucht van de fruitmot bij jou start. Als je een middel tegen fruitmot wilt spuiten, kan je dankzij deze monitoring dit met precisie doen.

Wanneer de feromoonval uithangen?

De feromoonval moet uitgehangen worden vooraleer de vlucht van de fruitmot start en tot het einde van de vlucht ingeval van bewaarappels en peren.

Uit waarnemingen blijkt dat in België de fruitmot tot nu toe ten vroegste op 21 april is uitgevlogen en tot in september heeft gevlogen. Deze begin- en einddatums variëren naargelang de warmte van het betreffende jaar. De laatste 10 jaren heeft men gezien dat de begin- en einddatums van de vluchten steeds verder uit elkaar komen te liggen m.a.w. dat de fruitmotten steeds langer vliegen.

Dit wetende is het belangrijk om de feromoonval fruitmot te hangen vanaf half april. Zo ben je zeker dat de vlucht nog niet begonnen is. Je blijft de val hangen tot in september ingeval je bewaarappels en peren hebt. Extra feromooncapsules kunnen apart worden bijgekocht.

Kan ik later dan half april nog een feromoonval hangen?

Zeker en vast! De piek in de vlucht van de fruitmot situeert zich vanaf de tweede helft van mei en eerste helft van juni. Het is dus zeker interessant om deze periode nog een feromoonval te hangen. Het jaar daarop hang je dan vanaf half april de val op.

Hoeveel vallen moet ik hangen?

Hang 1 val per 5 laagstam fruitbomen. De fruitbomen moeten zich situeren binnen een straal van 25 meter rond de val. Ingeval het volwassen hoogstambomen betreft, hang 1 feromoonval per boom of per twee bomen, afhankelijk van de infectiedruk die aanwezig is.

Teveel vallen hangen is niet goed. Hang dus nooit meerdere vallen in één boom. Op die manier worden er massaal motten aangetrokken maar ze vinden de vallen niet meer omdat de feromoongeur alom aanwezig is.

Waar de feromoonval fruitmot hangen?

Hang de feromoonval op ooghoogte op een luchtige plaats zodat de feromoongeur zich goed kan verspreiden. Het gemakkelijkst is aan de zijkant van de boom. Niet onder een dicht bladerdek hangen en ook niet in de felle wind.

Feromooncapsules bewaren

Bewaar de feromooncapsule in de vriezer in een gesloten potje om de feromoongeur maximaal te behouden. Je kan feromooncapsules die je in de diepvriezer bewaart het jaar van aankoop en het jaar nadien gebruiken. Bewaar feromooncapsules nooit op kamertemperatuur voor een langere periode, zo verliest het feromoon zijn werkingskracht.

Bewaarappels, wat nu?

In deze verpakking 'deltaval fruitmot' zitten standaard twee feromooncapsules. Dit is voldoende voor de fruitmot 12 weken te vangen. In geval je bescherming wilt tot half september (bewaarappels) moet nog twee feromooncapsule worden bijgekocht.

Feromonen apart kopen

Gezien de deltaval gemakkelijk drie jaar kan gebruikt worden, kan je de lijmbodems en de feromooncapsules apart op onze webshop aankopen.

Vragen?

Heb je nog vragen, contacteer ons dan tijdens de kantooruren van maandag tot vrijdag tussen 9 u en 17 u. Wij helpen je graag verder!

Video
placeholder image
Reviews
star star star star star
Delta Fruitmot feromonen
Gebruik dit nu al 3 of 4 jaar en de laatste 2 jaar heel veel goede én grote appelen geoogst van oude appelboom die minstens 60 jaar oud is! De jaren hiervoor enkel een heleboel kleine aangestoken appelen die onbruikbaar waren.
Dus een aanrader
star star star star star
Perfecte producten en snelle levering
De pruimenmottenvallen werken echt. Een aanrader.
star star star star star
Omgekeerd effect
Eerste keer dat ik deze oplossing uitprobeer. Het lijkt er voor ons op dat de feromonen inderdaad goed gewerkt hebben, en de motten aangetrokken hebben naar de fruitboom. In de val zaten er wel wat slachtoffers, maar op de boom is geen appel te vinden zonder wormsteek. En da's ook de eerste keer.
Instructies bij de val nauwkeurig gevolgd, en ook patroon/kleefstrip tijdig vervangen. Ik denk dat ik volgend jaar maar iets anders probeer.
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op