Deltaval Buxusmot

(0 reviews)

Feromoonval tegen buxusmot. De larven van buxsmot kunnen een hele buxus leeg vreten. De prijs omvat een deltaval, twee feromonen en 4 lijmbodems. Vier capsules nodig voor een volledig seizoen.

minus plus
Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Bij massale aanwezigheid van buxusmotten raden we de herbruikbare funnelval Buxusmot aan i.p.v. de deltaval buxusmot. Deze duurzame funnelval vangt meer weg, zonder gebruik te moeten maken van lijmplaten.

Schadebeeld buxusmot

De larven van de buxusmot vreten aan de blaadjes van de buxus. Dit resulteert in afgevreten blaadjes, kale takjes, bladskeletten en zichtbaar spinsel tussen de blaadjes. Grote hoeveelheden rupsen kunnen leiden tot een kaalvraat van de buxus. De buxusmot overwintert als rups waardoor de rupsen het hele jaar door aanwezig zijn. Zo vlug de temperatuur opwarmt in het voorjaar (> 10°C), beginnen de rupsen terug te vreten.

Wat doet een feromoonval?

In deze duurzame feromoonval leg je een feromooncapsule. De feromooncapsule bevat het vrouwelijk seksferomoon van de buxusmot waardoor de mannelijke motten worden aangetrokken. Als je de feromoonval op tijd uithangt, d.w.z. voor de vluchten van de buxusmot begonnen zijn, kan je de mannetjes wegvangen vanaf het moment dat ze uitkomen. Als ze niet de kans hebben gehad om wijfjes te bevruchten, blijven de aanwezige wijfjes onbevrucht achter. Geen eitjes betekent ook geen rupsen.

Indien er een overpopulatie aan rupsen en nadien aan buxusmotten aanwezig is, is dit een ander verhaal. De mannelijke motten gaan dan ook echte vrouwelijke motten ruiken en hebben dus teveel keuze bij wijze van spreken. Hierdoor zullen er nog steeds vrouwtjes bevrucht worden en zul je nog schade ondervinden. Zoals altijd bij alle feromoonvallen, moet je verschillende jaren volhouden om de populatie weg te vangen.

Hoe de feromoonval monteren?

  • Vouw de val open tot een driehoek.
  • Vouw aan één kant de klep naar boven en schuif de uiteinden van deze klep doorheen de gleuven aan de zijkant van de val zodat de klep blijft rechtstaan.
  • Aan de andere zijde van de val schuif je de lijmbodem naar binnen met de lijm naar boven. Dan vouw je de klep ook naar boven en klem je de uiteinden doorheen de gleufjes aan de zijkant van de val.
  • Haal de feromooncapsule uit het aluminiumzakje en laat de capsule rechtstreeks op de lijmbodem vallen. Raak de capsule zelf niet met de blote handen aan om geurverwarring op de capsule te vermijden. Gebruik handschoenen of een pincet.
  • Het groene koordje schuif je doorheen de gaatjes bovenaan in de deltaval en kan je gebruiken om rond een tak te hangen.
  • Hang de val op een luchtige plaats, op ooghoogte.
  • Vervang de lijmbodem als hij vervuild is met motten. Je hebt 4 lijmbodems ter beschikking voor 1 seizoen. dit is onvoldoende als je een grote aantasting van buxusmottten hebt.

Wanneer de feromoonval hangen?

De buxusmot heeft twee generaties per jaar, dus twee vluchten tijdens de welke de feromoonval moet opgehangen worden. Uit ervaring van vorig jaar blijkt dat de motten echter elkaar zodanig overlappen van generaties, dat de feromoonval best het hele seizoen wordt gehangen vanaf half mei-eind mei tot en met half oktober.

  • 1ste generatie vlinders vliegt in normale omstandigheden vanaf eind mei- juni tot juli.
  • 2de generatie vlinders vliegt van eind augustus tot half oktober.

Een feromoon is normaal 6 weken actief, echter in warme zomermaanden 4 weken. Houdt hiermee dus rekening zodat je op de juiste tijdstippen de feromonen vervangt. In totaal heb je vier capsules nodig voor het volledige seizoen. Beginnen uithangen vanaf eind mei. Indien je de eerste vluchtperiode gemist hebt en dus tijdens deze periode geen feromoonval hebt gehangen, blijft het zeer zinvol om tijdens de tweede vluchtperiode een feromoonval te hangen. Blijf dit volhouden tot je geen buxusmot meer vangt.

Waar de feromoonval hangen?

Hang of zet de val in de buurt van het perceel dat je wilt beschermen. Fixeer de val zodat ze niet kan gaan waaien bij felle windstoten, bijvoorbeeld door ze aan een tak van een sierplant te hangen in de buurt van de buxus of aan een paal met een nagel te bevestigen. Het is belangrijk om de feromoonval zo dicht mogelijk bij de buxussen op te hangen.

Hoeveel feromoonvallen hangen?

In geval je wilt nagaan of er effectief buxusmot in je buurt is, volstaat 1 val per 200 m2 of per 200 lopende meters. Indien je vorig jaar al last had van buxusmot, ga je dit voorjaar veel rupsen hebben die bij jou verpoppen en volwassen worden dus opeens een grote populatie buxusmotten ontwikkelen. In dit geval geldt de regel: hoe meer je hangt, hoe meer je vangt met een maximum van 1 val per 10m2. Heb je op verschillende plaatsen in de tuin (bv voorkant en achterkant) buxus staan, moet je zowel in de voortuin als achtertuin een feromoonval gebruiken omdat de afstand tussen de twee locaties te groot is.

Feromooncapsules bewaren?

Bewaar de feromooncapsule in de ijskast of diepvries in een afgesloten potje tot je ze gebruikt. Wil je de feromooncapsule bewaren voor het volgend jaar, dan moet je ze in de diepvries bewaren.

Video
placeholder image
Reviews
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op