Cryptolaemus

31,75 € 26,24 €
Niet in voorraad
SKU
Cryptolaemus
Placeholder text
Op voorraad
Vandaag besteld, aanstaande maandag verzonden
  • Binnen toepassing
  • Roofkevertje tegen wolluis
  • Minimum dag 22°C / nacht 16°C
  • 25 roofkevertjes

Voor behandeling tegen:

Cryptolaemus is niet meer leverbaar. Hét alternatief om de wolluis te bestrijden is Chrysopa.

Niet meer leverbaar; Hét alternatief om de wolluis te bestrijden is Chrysopa.

De wolluis wordt aangepakt met Cryptolaemus, larven van een Australisch roofkevertje van ca. 4 mm groot. Het roofkevertje lijkt op een lieveheersbeestje maar is zwart van kleur.

Biologie van Cryptolaemus

De vrouwelijke kevers leggen per dag ongeveer 10 eitjes, waardoor na een tijd witte larven verschijnen. Deze larven kunnen 13 mm lang worden en zijn bedekt met witte wasachtige aanhangsels waardoor ze in zeer jong stadium op de wolluis lijken. De kever en hun jonge larven eten liefst eieren en jonge larven van de wolluis. Grotere larven hebben alle stadia op het menu staan. De larven eten meer dan de volwassen kevertjes en zijn daarom de belangrijkste wolluis-opruimers.

Wanneer kan Cryptolaemus uitgezet worden?

Voor een goede ei-afleg en ontwikkeling van de larven is een temperatuur van 22 tot 25° C nodig en een hoge luchtvochtigheid (dagelijks planten besproeien) van 75 tot 80 %. Indien de luchtvochtigheid laag is, moet je niet rekenen op nakomelingen en voorzien dat je met de gekochte generatie je probleem oplost. Cryptolaemus kan derhalve enkel binnenshuis of in de kas gebruikt worden. Bij een temperatuur lager dan 16°C gaat het kevertje in rust (diapauze). Temperaturen boven 33°C sturen het zoekgedrag van de kever in de war en moeten vermeden worden. Cryptolaemus vereist dus specifieke voorwaarden om goed te werken. Bij weinig wolluis, zal de kever geen eieren afleggen omdat er te weinig voedsel is voor de nakomelingen. Cryptolaemus wordt gebruikt als er veel wolluis aanwezig is. Mieren in de planten kunnen een nadelig effect hebben op de werking van Cryptolaemus. De mieren zijn gek op de honingdauw van de wolluizen en beschermen hen daarom tegen de roofkevers.

Hoeveel uitzetten?

De aantallen hangen af van de omvang van de wolluisaantasting. Meestal zet men 3 tot 5 larven per m² uit. Zet de larven in de onmiddellijke omgeving van wolluishaarden. Draai de stop van het flesje open en strooi hen op de aangetaste planten. Het uitzetten in de serre of binnenshuis gebeurt best 's avonds als de schemer valt om te vermijden dat de kevertjes opvliegen of naar het licht vliegen.

Chrysopa is ook een wolluisbestrijder

Cryptolaemus kan enkel verzonden worden bij (nacht)temperaturen boven de 15°C. Het kevertje is wel een heel jaar beschikbaar en kan dus afgehaald worden als het te koud is om te verzenden. Wil je echter wolluis bestrijden bij lagere temperaturen, gebruik dan Chrysopa. Chrysopalarven zijn ook zeer goede wolluisopruimers en hun werking is niet afhankelijk van temperaturen en luchtvochtigheid dus veel gemakkelijker toepasbaar.

De wollige bloedluis die je veel op buitenplanten aantreft, wordt vaak verward met de wolluis maar is een bladluis. De wollige bloedluis wordt niet bestreden met Cryptolaemus maar met Chrysopa. Chrysopa bestrijdt zowel bladluis als wolluis.

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Cryptolaemus
Uw waardering
// check if video is available and show tab + video.

Nu een offerte ontvangen?

Ben je een tuinaannemer, tuinder, gemeente of ben je geïnteresseerd in grotere hoeveelheden?
Contacteer ons en ontvang direct een scherpe offerte.

  • Beste productkwaliteit
  • Snelle levering van levend materiaal
  • Meest uitgebreide gamma aan natuurlijke bestrijdingsproducten
  • Zowel bij kleine als grote hoeveelheden een aantrekkelijke prijs
  • Binnen 24 uur een offerte op maat
  • Werken met bestelbonnen is voor ons geen probleem

Heb je een tuincentrum? Wij zijn steeds op zoek naar partners die onze visie delen.