C-green

38,95 € 32,19 €
In voorraad
SKU
c-green
38,95 € 32,19 €
Op voorraad
Vandaag besteld, dinsdag verzonden
 • Aaltjes tegen emelten
 • Oplossen en aangieten op de grond
 • Beste toepassingsperiode is half september tot half oktober
 • Voor 5 m² – 50 m² – 250 m²

Voor behandeling tegen:

 • Ecologisch verantwoorde kwaliteitsproducten
 • Gratis verzending vanaf €50,- (BE en NL) anders €5,95
 • Klanten geven Biogroei een 9.3/10
geen
Emelten bestrijden met C-green. C-green zijn aaltjes of nematoden tegen de larven van de langpootmug, ook wel emelten genoemd.
38,95 € 32,19 €

Bestrijding van emelten

Emelten effectief bestrijden met C-green. Specifieke aaltjes zijn de natuurlijke vijand van emelten.

Emelten...

Emelten hebben een grijsbruine kleur en een kokervormige bouw. Ze hebben geen poten en een moeilijk te onderscheiden hoofd. Emelten kunnen tot 5 cm groot worden en richten vaak schade aan in het gazon. De emelten bevinden zich in de bovenste lagen van het gazon. Hierdoor zijn ze makkelijk terug te vinden, zeker 's nachts bij regenachtige omstandigheden.

Schadebeeld van emelten

Emelten zijn een ware plaag voor het gazon. De larven eten van jong groen gras. Dit doen ze 's nachts door gedeeltelijk boven de grond te komen. Hier bijten ze in de top van een grasplant en trekken deze achterwaarts met zich mee in de bodem. Hierdoor ontstaan bruine kale plekken. Groenten kunnen ook worden getroffen, vooral sla, wortels, kool en aardappelen evenals bloemenperken.

Toepassingsperiode aaltjes tegen emelten

De moment dat de schade in het grasveld wordt waargenomen, is afhankelijk van de emelten soort. Er zijn 2 soorten die bij ons voornamelijk schade aanrichten:

 1. Langpootmug tipula paludosa: deze langpootmug heeft één generatie per jaar. De eitjes worden vanaf augustus afgelegd in de grond. Na twee weken komen de eerste larven uit de eitjes. Deze jonge larven bestrijdt je vanaf begin september tot en met oktober. De larven, als ze niet bestreden worden, gaan in de late herfst in de grond overwinteren. In het volgend voorjaar verschijnen ze terug onder de grasmat. De larven zijn ondertussen veel groter en moeilijker te bestrijden. Vanaf juni verpoppen ze om in augustus terug als volwassen langpootmug te verschijnen. Volwassen langpootmuggen leven maar een drietal weken en richten zelf geen schade aan. De schade van deze soort kan reeds zichtbaar zijn van eind oktober maar zal het volgend voorjaar het meest opvallen. Bij deze langpootmug soort zijn er dus enkel in het najaar jonge larven in de grond en in het voorjaar grote larven.
 2. Langpootmug Tipula Oleracea: deze langpootmug kent twee generaties per jaar. De eerste generatie volwassenen vliegen van april tot juni, de tweede generatie van augustus tot september. De larven van de eerste generatie richt schade aan in de zomer, de tweede generatie larven in de late herfst tot mei het jaar daarop. Behandelen kan voor de eerste generatie vanaf half mei tot eind juni en voor de tweede generatie in half september tot eind oktober.

Emelten bestrijden met nematoden

C-green is het product dat de werkzame nematoden Steinernema Carpocapsae bevat tegen emelten. We werken met insect-parasitaire aaltjes of nematoden. Dit wil zeggen dat de nematoden parasiteren op dierlijke organismen. Deze nematoden zijn onschadelijk voor de planten en worden vaak foutief verwisseld met plant-parasitaire nematoden, die wel parasiteren op planten. Het product is volledig veilig voor mens, dier (ook voor regenwormen) en plant. Er bestaat geen probleem met resistentie.

Heb je in het voorjaar (mei-juni) jonge emelten in je grond, dan kan je C-green gebruiken. Dan heb je de langpootmug Tipula Oleracea en kan je behandelen. Deze soort heeft immers jonge larven in het voorjaar en in het najaar. In het najaar moet je dan nogmaals behandelen tegen de tweede generatie nakomelingen. Heb je echter in het voorjaar enkel grote emelten in de grond, dan heb je de langpootmug tipula paludosa in je gazon. Deze langpootmug heeft maar 1 generatie per jaar en heeft jonge larven in het najaar, vanaf half september te behandelen.

De nematoden kunnen maar kort bewaard worden (maximum enkele weken) in de koelkast in de kleisubstantie waarin ze geleverd worden.

Werking

De nematoden zoeken in de grond de emelten op en dringen deze binnen via de mantelholte. Speciale bacteriën die in symbiose leven met de nematoden, komen vrij in het emelten lichaam. Aangetaste emelten stoppen na enkele dagen met eten en sterven uiteindelijk af. Nieuwe generaties nematoden ontwikkelen zich in het dode emelten lichaam, komen na de ontbinding van de emelt terug vrij in de grond en gaan weer op zoek naar nieuwe prooien. Het product blijft 4 weken werkzaam. Larven die na deze periode uit de eieren komen, ontsnappen aan deze behandeling.

Hoe aaltjes tegen emelten gebruiken?

 1. Zorg ervoor dat het gazon of de grond vochtig is alvorens nematoden toe te passen. Beregen vooraf indien nodig.
 2. De nematoden worden geleverd in een kleisubstantie. Meng deze kleisubstantie met water en verspreid deze over het gazon of de grond (steeds 's avonds of met bewolkt of regenachtig weer). Verwijder schors indien nodig.
 3. Na behandeling mag de ondergrond niet uitdrogen gedurende minimum 2 weken, liefst 5 weken, na toepassing. De bovenste cm van de grondlaag mag wel opdrogen, de nematoden werken immers in de ondergrond. Een vochtige zomer is dus ideaal om de nematoden toe te passen.
Meer informatie
In de kijker Nee
Houdbaarheid n.v.t.
Plaag Emelten
Opsomming beschrijving Aaltjes tegen emelten, Oplossen en aangieten op de grond, Beste toepassingsperiode is half september tot half oktober, Voor 5 m² – 50 m² – 250 m²

Tips

 • Grond moet vochtig zijn bij toepassing
 • Niet toepassen in de zon.
 • Grond minimum 2 tot 4 weken vochtig houden.
 • Gebruik een nematodenspuit voor grote oppervlakten.