Ecologisch of biologisch tuinieren. Er wordt tegenwoordig veel over geschreven en gesproken omdat het talrijke voordelen heeft. Het nieuwe tuinjaar biedt dé perfecte gelegenheid om te starten met ecologische tuinieren. Hier alvast vijf voordelen.

  Efficiënter

  Het ultieme doel van een ecologische tuin is om een tuin te creëren die in evenwicht is. Een (moes)tuin die in evenwicht is, moet je niet meer bestrijden tegen bladluis, slakken of andere insecten en plagen. Het is een tuin waar je alleen nog maar moet oogsten. Klinkt onmogelijk? Elke maand krijgt u hier advies om de meest voorkomende plagen in een natuurlijke tuin op te lossen en daardoor een evenwichtige tuin te creëren. Bestrijd eerst natuurlijk zodat je op termijn niet meer moet bestrijden.

  Leuker

  Is je tuin nog niet in evenwicht? Heb je elk jaar opnieuw last van bladluizen? Zoek dan een bestrijdingstechniek die ecologischer én ook nog eens veel leuker is. Het is veel leuker om larven van lieveheersbeestjes (die bladluizen opeten) uit te zetten dan een middeltje te sproeien. Chemie zal immers in de meeste gevallen veel meer doden dan alleen je bladluis. Trouwens, op zoek gaan naar lieveheersbeestjes is daarbovenop ook nog een topactiviteit met kinderen. En je kent het spreekwoord, ‘jong geleerd is...’

  Lieveheersbeestjes kunnen tot wel 100 bladluizen per dag eten. Lok ze, koop ze of zoek ze voor je bladluis probleem!

  Effectiever

  Echt? Ja hoor. De natuur heeft voor elk plaag zelf een oplossing voorzien. Je moet gewoon weten hoe je de natuur kan helpen en gebruiken voor het oplossen van jouw tuinprobleem.

  Zo kun je bloedmijten, ook wel bloedluizen of vogelmijt genoemd, niet bestrijden met een chemisch product. De bloedmijten verstoppen zich in kieren waar de alles-dodende producten niet geraken. Een dergelijk probleem moet je oplossen met een even mobiele roofmijt die net zo gemakkelijk in de kieren kruipt en de bloedmijten uit hun schuilplaats jaagt en bestrijdt.

  Zo zijn er nog tal van voorbeelden waar het veel effectiever is om gebruik te maken van een oplossing die de natuur zelf heeft voorgeschoteld.

  Gezonder

  Onbespoten groenten uit de tuin of tuinieren in een natuurlijke tuin is gezonder dan de alternatieven. En ook zonder sproeistoffen en chemische middeltjes krijg je die sappige rode tomaat. Meer nog, door geen gebruik te maken van die bestrijdingsproducten zullen hommels en bijen in je tuin gaan wonen. Hierdoor krijg je betere bestuiving en dus een betere oogst.

  Mooier

  Een mooi gazon, zonder die kale plekken. Een volle slakrop, zonder afgegeten bladeren. En rozen die prachtig in bloei staan. Daar doen we het toch voor? Wij willen een mooie tuin en een lekkere moestuin, waar je de natuur niet tegenwerkt maar juist gebruikt.

In de Biogroei-tuin wordt al meer dan 20 jaar ecologische gewerkt. Met elk jaar een fantastische oogst..

Het creëren van een dergelijke tuin is een stappenproces, een leerproces en vooral een heropleving proces van je bodem-, plant- en dierenleven. Je kan dus niet verwachten dat je meteen alle voordelen geniet. Maar geef het tijd en het zal lonen. Het is nu in het voorjaar het ideale moment om er aan te beginnen. Stop met sproeien, zonder is efficiënter, leuker, effectiever, gezonder en mooier.

Mathias Vanduffel - Biogroei

Nota: Een variant van dit artikel is verschenen in het TuinHier magazine maart 2017.