Waarom grote hoeveelheden kopen?

In de biologische bestrijding moet je zeer kort op de bal spelen! Vandaar dat men in de beroepsteelt preventief werkt. Men zorgt dat er steeds nuttige insecten aanwezig zijn waar schadelijke insecten worden verwacht. Enkel onder die omstandigheden kan je kleine hoeveelheden uitzetten.

Wacht je te lang om nuttige insecten uit te zetten of koop je een te kleine hoeveelheid in verhouding tot je aantasting, krijg je de plaag niet onder controle en ga je een tweede of derde keer moeten uitzetten.

Je moet bedenken dat insecten – net als wij – niet de hele dag eten, ook al staat de tafel voor hen heel de dag gedekt! De schadelijke insecten die niet direct opgegeten worden, kweken gewoon verder!

Bovendien spelen temperatuur en luchtvochtigheid een rol in de ontwikkeling van zowel de schadelijke als de nuttige insecten. Als de temperatuur en luchtvochtigheid in het voordeel spelen van de schadelijke insecten (afhankelijk van het seizoen, het microklimaat dat er heerst), moet je kiezen om een grotere dosis nuttige insecten uit te zetten. Indien je dit niet doet, blijven de schadelijke insecten overheersen en heb je het gevoel dat de nuttige insecten niet werken. De enigste oplossing is dus grote hoeveelheden uitzetten, direct een over-populatie aan nuttige insecten waardoor je een knock-down-effect krijgt.

Op deze manier spaar je bovendien geld uit! Grotere hoeveelheden kosten niet alleen minder in verhouding tot kleine verpakkingen. Je vermijd dat je een tweede of derde keer moet uitzetten om de plaag onder controle te krijgen.

Controleer wekelijks je gevoelige planten, zet nuttige insecten uit zo vlug als je de aantasting opmerkt en vermijd een plaag!

In gewassen die een lange teeltperiode kennen en waar je steeds opnieuw last krijgt van dezelfde plaaginsecten, kan je kiezen om preventief te werken door om de 4 à 5 weken (= de gemiddelde levensduur van je gekochte generatie nuttige insecten) de kleinste dosis van de nuttige insecten hierbij uit te zetten.