De aardbeiplanten hebben mooie scheuten gekregen… augustus is de maand bij uitstek om aardbeien uit te planten in potjes om ze vervolgens nog voor de winter in volle grond te planten.

aarbeien scheuten
aarbeien planten in pot


Bladgewassen kunnen nu voor de laatste keer gezaaid worden in volle grond. Hierbij denk ik aan: rucola, snijsla, spinazie, veldsla… Ik heb ook de laatste keer boontjes gezaaid in mijn kas. Met een beetje geluk en geen vroege nachtvorst, oogst ik hiervan in oktober-november volop.Laatste keer planten in volle grond


De buxus vraagt deze tijd van het jaar ook nog bijzondere aandacht. De laatste generatie motten zijn volop aan het uitvliegen. Jonge rupsen die momenteel aanwezig zijn op de buxusplanten kunnen via een bladbehandeling van aaltjes bestreden worden. Het is belangrijk om zoveel mogelijk jonge rupsen af te doden. In september-oktober eten de rupsen veel, net voordat ze in overwintering gaan en dat kan je beter vermijden! De buxusmotvallen moeten trouwens blijven hangen tot half oktober. Vergeet niet elke feromooncapsule te veranderen na 6 weken.

Voor diegenen die last hebben van larven van taxuskever, engerlingen, emelten en ritnaalden: het is de ideale periode om deze aan te pakken met een grondbehandeling van aaltjes. Op dit moment zijn de jonge larven van deze plaaginsecten aanwezig wat de bestrijding vereenvoudigt. De bodem is warm en vochtig dus grijp je kans!

Deze tijd is ook geweldig omdat je volop de vruchten kan plukken van je tuinwerk. In de Biogroei-tuin is zowat alles wat je je kan voorstellen van aardappelen tot pompoenen, selder, prei, courgettes, broccoli, boontjes, tomaten, komkommer, … te veel om op te noemen! De basilicum heb ik al verschillende keren kunnen oogsten.. een uurtje later staan de potjes pesto klaar voor gebruik!pesto maken van basilicum


Wil je ook ons recept kennen of heb je andere vragen? Laat het ons gerust hier onder weten. Dan plaatsen we het er met veel plezier bij.