V

Wij tuinliefhebbers starten deze maand met het opkweken van de eerste plantjes. Dat gebeurt vaak op de vensterbank. Maar opeens merk je ze op, die kleine en vieze zwarte vliegjes! Onaangenaam om ze in de keuken of woonkamer te hebben rondvliegen, maar vooral heel lastig voor de kleine kiemplantjes. Hun wortels worden namelijk door de larven van deze vliegjes afgegeten. Geen paniek. Er valt wat tegen te beginnen!

kiemplantje

Preventieve maatregel:

Zorg er in de eerste plaats voor dat je de potgrond vanaf het begin zo droog mogelijk houdt, dit is de beste natuurlijke maatregel om zwarte vliegjes te voorkomen. Vaak hebben we als hobbytuinder de neiging om veel teveel water te geven.

Vochtige en warme omgevingen trekken automatisch varenrouwmuggen aan, dewelke in de volksmond bekender zijn als potgrondvliegjes, rouwvliegjes of zwarte vliegjes.

Dus zo weinig mogelijk water geven is de belangrijkste natuurlijke bestrijdingstip en kan helpen om het probleem te voorkomen.

stenema aaltjes

Curatieve maatregel, oftewel genezen:

Als het probleem zich toch stelt, is er maar één echte natuurlijke bestrijding mogelijk. Aaltjes tegen rouwvliegjes, of Stenema, gebruiken om de larven van de zwarte vliegjes in de potgrond te bestrijden!

Stenema zorgt ervoor dat de larven in de grond afgedood worden waardoor de vliegjes niet meer kunnen ontwikkelen.

Bij een ernstige aantasting duurt het enkele weken vooraleer het aantal vliegjes zichtbaar vermindert.

Heb jij mooie kamerplanten? Deel je mooiste foto op Instagram @biogroei