aaltjes periode

Het hele jaar verkopen we aaltjes. Sommige aaltjes, zoals Stenema tegen de rouwvlieglarfjes, kunnen het hele jaar rond gebruikt worden. Andere soorten aaltjes zijn meer gebonden aan specifieke bodemtemperaturen én natuurlijk ook aan het soort plaaginsect. Vandaar dat het nu aaltjestijd is! En weet dat wij natuurlijk alle courante aaltjes ruim beschikbaar hebben! Lees hier verder...

Plagen in de grond met aaltjes bestrijden

Engerlingen van rozenkever, junikever en Sallandkever

Deze keversoorten hebben op dit moment kleine larven die aan de wortels van het gazon of sierplanten knagen. De aaltjes werken het beste op de éénjarige larven die nu uit de eitjes zijn gekomen. Daarom is het tussen half augustus en eind september het ideale moment om aaltjes tegen engerlingen te gebruiken. De junikever en Sallandkever verblijven twee jaar in de grond. Zolang er grote larven in de grond zitten moet de aaltjesbehandeling telkens in deze periode op de eenjarige larven gebeuren gedurende de daaropvolgende jaren.

Engerlingen van de meikever

De meikever is een geval apart. Deze kever heeft larven die 3 tot 4 jaar in de grond blijven. Vanaf juli tot half september zijn de eenjarige larven die dit jaar uit de eitjes zijn gekomen te bestrijden met aaltjes. Oudere larven kunnen niet meer met aaltjes worden afgedood. De behandeling moet dus 4 jaar na mekaar worden uitgevoerd.

Larven van de taxuskever

Van september tot eind oktober zijn deze larven te behandelen met Kraunema. Nu dus toepassen! We hebben trouwens een zeer interessante review ontvangen van Erik.

Naaktslakken

Weinig mensen weten dat september de ideale periode is om naaktslakken aan te pakken middels aaltjes. Door in september een behandeling uit te voeren, dood je veel kleine slakken af die normaal zouden overwinteren. Hierdoor ga je in het voorjaar minder last hebben van slakken. In het vroege voorjaar is de bodem nog te koud om No-slug goed te laten werken.

Emelten

In ons land komen 2 soorten emelten courant voor. Beide soorten hebben nu jonge larven vandaar dat ook emelten nu tussen september en half oktober moeten worden aangepakt.

Larven van coloradokevers

Als de aardappelen gerooid zijn, laten de larven zich vallen om te overwinteren in de grond. Augustus en september zijn daarom de beste maanden om Felti-care toe te passen. Zo vermijd je dat de coloradokevers in het voorjaar massaal uit de grond komen.

Ritnaalden en aardrupsen

In het algemeen veroorzaken ritnaalden en aardrupsen geen noemenswaardige schade. Enkel als grasland omgevormd wordt naar moestuin, kan je de eerste jaren veel last hebben van ritnaalden. Augustus en september zijn ze het best te bestrijden met Carpo-care.

Plagen op het blad met aaltjes bestrijden

Aaltjes worden in geval van bladbehandeling gespoten op de bladeren van buitenplanten of kamerplanten om de aanwezige insecten te bestrijden.

voorbeeld trips op blad

Rupsen van buxusmot

De tweede vlucht van de buxusmot is begonnen. Momenteel zijn er jonge rupsen die je kan behandelen met Carpo-care. Opgelet: enkel de jonge rupsen van de buxusmot worden bestreden met aaltjes. Gezien de buxusmot nog tot eind oktober vliegen en er al die tijd eitjes worden afgelegd, de aaltjesbehandeling regelmatig herhalen.

Larven van de fruitmot

Deze zitten momenteel in de grond of in schorskieren om daar te overwinteren. Felti-care spuiten op de grond en boomstammen van de appelbomen in september vermindert het aantal fruitmotten dat volgend jaar zal geboren worden

Tripslarven

Tripslarven zuigen aan de bladeren van kamerplanten. Ze kunnen het jaar rond met aaltjes worden behandeld. Deze behandeling is interessant als je een grote aantasting van trips hebt omdat ze op enkele dagen de populatiedruk van de trips kunnen doen dalen. Als er weinig trips is, is het moeilijker om de tripsen te raken en werkt het minder efficiënt.

Succes met jouw natuurlijke bestrijding!!