In het gras groeien momenteel volop blauwe druifjes, madeliefjes en paardebloemen, wat de hommels weten te appreciëren. We hebben eindelijk de kans gehad om in onze groententuin te zaaien want tot vorige week was het te nat. Eigenlijk kan je nu bijna alles zaaien dus dat vereenvoudigt de zaak!

Bloesem fruitbomen

Onze buxushaag wordt dit weekend gesnoeid. Momenteel staat ze nog mooi groen maar ik heb toch al de eerste rupsen van de buxusmot gespot! Dit is gemakkelijk te herkennen aan de samengesponnen blaadjes en de uitwerpselen die ze achterlaten op de onderliggende blaadjes. Vooral de jong uitgeschoten groene topjes vinden ze top! Sommige zitten nog in hun inkapsels van de winter. Zo vlug de rupsen uit hun inkapsels zijn gekomen, kunnen ze behandeld worden met aaltjes. Carpocapsae is het werkzame aaltje tegen buxusmot. Hiermee hopen we het grootste deel af te doden. Veel mensen denken dat ze nu de buxusmotval al moeten hangen maar het is nog te vroeg. De rupsen die nu aanwezig zijn, moeten eerst verpoppen en dan pas zijn er volwassen motten. Het tijdstip van verschijnen verschilt van jaar tot jaar een beetje maar half mei is zeker tijd genoeg om de buxumotval op te hangen.


buxushaag
ingesponnen buxusrups

In de serre hebben we de eerste tomaten en paprika’s geplant. In onze zaaibakken komen de courgetten, pompoenen en zelfs basilicum al piepen. Deze zijn dankzij de warmte van deze week direct gekiemd. Ook mijn bonenzaadjes komen al uit!


groenteserre april 2018

De lente is nu echt begonnen!!