aardappelkever biogroei

Zodra de aardappelen zijn gerooid, zijn ook de meeste coloradokevers verdwenen tenzij je nog andere planten uit de nachtschadefamilie (tomaten bijvoorbeeld) hebt staan waar ze op kunnen verder kweken.

In principe kunnen coloradokevers bovengronds actief blijven tot in oktober maar de meeste verdwijnen samen met de aardappelen uit beeld.

Maar zijn ze echt verdwenen??

Natuurlijk niet! De coloradokever zorgt net als alles in de natuur voor zijn voortbestaan.

De vallende aardappelkeverlarve

Bij het afsterven of rooien van de aardappelplanten laten de larven zich op de grond vallen. Ze overwinteren in de grond om vervolgens vroeg in het voorjaar te verpoppen en vanaf april als volwassen kever te herrijzen.

Denk vooruit en stel volgend aardappelseizoen veilig

Wil je dit vermijden? Dat kan door NU aaltjes tegen coloradokever toe te passen. De aaltjes gaan de larven, dewelke zich nu in de grond bevinden, opzoeken en bacterieel infecteren. Op die manier doorbreek je de cyclus en ga je volgend seizoen veel minder last hebben van coloradokevers.

Waarom is nu hét moment om aaltjes toe te passen?

De grond is momenteel vochtig en de bodemtemperatuur is 15 °C, dit zijn de ideale omstandigheden om aaltjes te gebruiken.

Maar vooral ook, de larven van de coloradokevers zitten nog in de bovenste grondlaag direct na het oogsten. Eénmaal als het kouder wordt, kruipen ze diep in de grond (tot wel 50 cm) om te overwinteren en zijn ze onbereikbaar voor de aaltjes.

Dus niet twijfelen! Doen!