Blog

 1. Welk is het belang van vleermuizen?

  gegroepeerde vleermuiskasten biogroei

  Vleermuizen staan momenteel volop in de aandacht. Helaas eerder negatief dan positief.

  Eigenlijk zijn vleermuizen nog veel belangrijker dan vogels, ze eten gemiddeld tot 300 insecten per nacht. Eigenlijk hebben de meeste onder ons er geen idee van, maar in Vlaanderen zijn er 21 soorten vleermuizen bekend. Afhankelijk van hun soort, hebben ze een iets ander menu.

  Zo eet de Gewone dwergvleermuis fruitmot, Suzukii fruitvlieg, stalvliegen en allerlei kleine insecten. De gewone grootoorvleermuis voedt zich met grote nachtvlinders, wantsen en andere insecten. De Laatvlieger vleermuis, één van de grootste vleermuissoorten, eet aardbeiloopkever, meikever, junikever en langpootmuggen. Deze drie soorten komen het meest verspreid voor en verblijven tijdens de zomer in de nabijheid van huizen en schuren.

  gewone grootoorvleermuis biogroei

  Hoe trek je vleermuizen aan?

  Als je ziet hoeveel vleermuizen eten, wil je ze uiteraard als natuurlijke vijand in je tuin. Er zijn een aantal zaken die vleermuizen aantrekken:

  • Net als bij vogels en nuttige insecten, is de aanwezigheid van hagen zeer belangrijk voor vleermuizen. Hagen zorgen voor luwte en warmte en hierin jagen ze graag. Aaneensluitende hagen is het meest ideaal.
  • Boomgaarden zijn interessant als er een donkere zone is om in te vliegen.
  • Vleermuizen moeten kunnen drinken, een enkele m² open water is voldoende.
  • Vleermuizen houden niet van verlichting. Sommige soorten vliegen wel bij lampen om meer insecten te vangen. Maar hun behuizing willen ze in het donker. Zeker bij tuinhuizen en stallen dus geen verlichting laten branden.
  Vochtige kelder is een ideaal winterverblijf voor vleermuizen

  Waar verblijven vleermuizen?

  Vleermuizen ve

  Lees meer »
 2. Wat kunnen WIJ doen aan de opwarming van de aarde?

  opwarming van de aarde biogroei

  Terwijl de Verenigde Naties voor de 26e keer samen komen om ons klimaat te bedwingen, is het hoog tijd om zelf acties te ondernemen.

  Wat kunnen wij doen vanuit de basis? Welke heilige huisjes zijn we bereid te laten sneuvelen voor de redding van onze planeet? Uiteindelijk draait het altijd om luxe die we niet willen opgeven, geld dat we liever voor iets anders gebruiken

  Lees meer »
 3. Nieuw kamerplant product, CHRYSOP

  Chrysop kaartje in monstera plant

  We zijn heel erg verheugd om aan jullie een nieuwe toepassing te kunnen aanbieden, specifiek bedoelt voor alle liefhebbers van kamerplanten.

  Wat is Chrysop?

  Chrysop is het kleine broertje van Chrysopa. In de Chrysopa kokers leveren we de larven in boekweitschilfers, samen met voedsel voor tijdens het transport. Bij Chrysop leveren we kaartjes met eitjes van Chrysopa carnea. Uit de eitjes komen dan na enkele dagen de larven. Het gaat dus om een nieuwe methode die het gebruik aanzienlijk vereenvoudigt.

  Voor wie het nog niet weet, Chrysopa is een inheemse gaasvlieg die algemeen verspreid voorkomt in Europa. Het is een slank, groen insect met gazen vleugels waar ze haar naam “gaasvlieg” aan te danken heeft. De volwassen Chrysopa eet geen insecten maar leeft van stuifmeel en nectar.

  Haar larven daarentegen eten de meest courante plaaginsecten waaronder spint, trips, bladluis en wolluis. Net deze insecten veroorzaken op kamerplanten veel schade. Chrsyop is daarom een ideale bestrijder voor kamerplanten, exotische planten en tropische planten die vaak door spint, trips, bladluis en wolluis worden aangetast.

  Chrysop verpakking

  Voordelen van Chrysop

  1. Het bestrijdt verschillende plaaginsecten tegelijk. De meeste nuttige insecten werken soortspecifiek dat wil zeggen je moet weten welk schadelijk insect je hebt om het juiste nuttige insect uit te zetten. Dit hoeft nu niet meer omdat Chrsyop de meest voorkomende schadelijke insecten eet. Chrysop is dus uitermate geschikt als je tegelijk verschillende plaaginsecten op je kamerplanten wil bestrijden.
  2. Hoe trips aanpakken, bespraken we uitgebreid in de vorige blog "oei, trips op mijn kamerplanten". Deze methode blijft uiteraard gehandhaafd. Daar sprak ik reeds van het gebruik van Chrysopa ingeval je kleine en grote larven van trips hebt. Chrysopa larven eten namelijk de verschillende larvestadia van trips terwijl Cucumeris roofmijten enkel de eitjes en jonge larven eten. Heb je dus kleine en grote tripslarven, gebruik Chrysop kaartjes als je maar enkele planten hebt en Chrysopa kokers als je veel planten hebt.
  3. De meeste insecten leveren we reeds in kleine verpakkingen zodat ook mensen met enkele kamerplanten kunnen geholpen worden. Enkel bij wolluis en grote tripslarven bleef je soms in de kou staan. Dat is vanaf nu gedaan! We leveren Chrsyop al vanaf 5 kaartjes.
  4. Chrysop is ook zeer eenvoudig in gebruik. Het enigste wat je moet doen, zijn de kaartjes ophangen aan de stengels van de kamerplanten. Nadat de larfjes uit de eitjes zijn gekomen, verspreiden ze zich over de bladeren van de aangetaste plant. Gezien het belangrijk is dat de piepkleine larven snel voedsel vinden, hang je de kaartjes in de directe omgeving van de aantasting.
  5. Chrysop is het jaarrond verkrijgbaar en kan dus op elk moment van het jaar ingezet worden. De enigste voorwaarde is dat de kamer voldoende warm is, minimum 18°C maar
  Lees meer »
 4. Oei, trips op mijn kamerplanten?!

  soorten volwassen tripsen  500x200px

  Tot voor kort had nog niemand van trips gehoord. Tuinders en kwekers kennen tripsen al jaren maar de particulier werd er zelden met geconfronteerd. Vooral in de branche van de kamerplanten zien we nu een grote ommekeer. Urban Jungle, de woontrend van de afgelopen jaren, heeft ertoe geleid dat veel mensen veel kamerplanten in een huiskamer hebben staan. Lees verder…

  Kamerplanten, vooral de tropische en exotische planten zijn zeer gevoelig aan aantastingen van spint en trips. Ben jij ook een liefhebber van planten? Controleer ze dan regelmatig want vroeg of laat wordt je ermee geconfronteerd.

  Trips herkennen? Hoe ziet trips eruit?

  Eerst en vooral is het belangrijk om het onderscheid te maken tussen larven van trips en volwassen tripsen. Ze zien er namelijk totaal verschillend uit en vragen ook een heel andere aanpak in bestrijding.

  Volwassen tripsen zijn langwerpige, slanke insecten met vleugels. In de volksmond worden ze vaak donderbeestjes of onweersbeestjes genoemd omdat ze net voor een onweer in grote aantallen buiten rondvliegen. Ze zijn maar enkele millimeters groot.

  tripsen op kamerplanten
  hoe zien tripslarven er ui

  De kleur van de trips varieert naargelang de soort. Er zijn beige volwassen tripsen maar evengoed zwarte, bruine of tripsen met gemengde kleuren. Op kamerplanten merken we vooral de donker gekleurde tripsen op.

  Volwassen tripsen hebben vleugels maar kunnen niet goed vliegen. Buiten verplaatsen ze zich met de wind en thermiek.

  De larven van tripsen zijn ook langwerpig maar ongevleugeld. Het lijken minuscuul kleine streepjes die op de bladeren langzaam voortbewegen. Hun kleur varieert ook naargelang de soort: groen, geel, wit of beigeachtig. Alleszins hebben de larven lichtere kleuren dan de volwassen tripsen.

  Wat doet trips?

  Zowel de volwassen tripsen als de larven zuigen plantencellen leeg. Hierdoor ontstaat onherstelbare bladschade aan je geliefkoosde kamerplanten. Bladschade uit zich in grijze, witachtige of beige plekken op de bladeren. Vaak vind je ook zwarte puntjes op de bladeren terug, dit zijn de uitwerpselen van de trips. Hier zie je verschillende voorbeelden van de schade die trips veroorzaakt op kamerplanten. Gezien de schadebeelden erg verschillend zijn, wordt trips niet gemakkelijk herkend.

  Op sommige kamerplanten, vooral die met vette bladeren, vormen zich verkurkingen. Het zijn bruine, dikke misvormingen die op de bladeren komen te liggen ten gevolge van de verwondingen die de trips veroorzaakt heeft in het bladweefsel. Hetzelfde fenomeen van verkurkingen zie je ook bij druiven, komkommers en paprika’s als ze fel door trips worden belaagd.

  Schadebeeld van trips
  Verkurking door tripsen

  Hoe komt trips op mijn kamerplanten?

  Trips kan je op verschillende manier in huis halen:

  • Trips is een probleem dat zich situeert op vele domeinen. Op kasgroenten zoals komkommer, aubergine en paprika komen ze gemakkelijk voor maar ook in buitenteelt op prei en ui of op fruitsoorten zoals druiven en sierplanten. Jij of je huisdieren kunnen dus tripsen van buiten mee naar binnen brengen.
  • Tripsen kan je ook binnen halen met een bosje snijbloemen omdat veel tripssoorten graag in bloemen vertoeven om stuifmeel te eten.
  • De grootste kans is echter dat je een besmetting binnen brengt met een nieuwe kamerplant te kopen. De zware chemische bestrijdingen zijn wettelijk niet meer toegelaten. Daardoor krijgt trips meer kans om zich te ontwikkelen vanaf de plantenkwekerij en ga je sneller een plant kopen waarop tripslarven aanwezig zijn. Eénmaal je de besmetting in huis hebt gehaald, kunnen ook andere kamerplanten aangetast worden.
  • Wat te doen tegen trips? Trips bestrijden!

   Trips is een complex probleem dat op verschillende manieren moet benaderd worden. Er zijn heel wat huis- en keukenmiddeltjes te vinden evenals kant-en-klare sprays maar uiteindelijk helpen ze even en duikt het probleem dan weer terug op.

   Tripsen natuurlijk bestrijden met nuttige insecten is daarom de juiste keuze. Je kan het probleem volledig oplossen maar het vraagt ook een doordachte en volhardende aanpak.

   Hoe tripsen biologisch bestrijden? Controleer eerst of je larven ofwel volwassen tripsen hebt, of zelfs allebei. Uiteindelijk krijg je ze na verloop van tijd sowieso allebei. Volwassen tripsen leggen eitjes waardoor er larven komen. Vertrek je van een gekochte plant met jonge larven dan groeien die uit tot volwassen tripsen die op hun beurt weer eitjes leggen.

   Orius roofwansten in hun draagstof

   Volwassen trips bestrijden

   Als je weinig volwassen tripsen hebt, kan je ze best doodnijpen. Zoek al je planten goed af, ze zitten ook graag in donkere hoekjes van de planten.

   Kleine en middelgrote planten kan je onderdompelen in water met een beetje groene zeep. Als je dit meerdere keren herhaalt, gaat het aantal volwassen tripsen duidelijk verminderen. Spijtig genoeg overleven er toch meestal een aantal de behandelingen. Opnieuw controleren en doodnijpen is vervolgens de boodschap.

   Verder helpt het om gele kleefplaatjes op te hangen ter hoogte van de bladeren. De tripsen worden aangetrokken tot de gele kleur. Het gemakkelijkst is om de planten te groeperen en dan enkele kleefplaten op te hangen aan de grootste planten. Kleefplaatjes die in de potgrond worden gestoken om de rouwvliegjes weg te vangen, vangen geen tripsen weg omdat ze onvoldoende zichtbaar zijn.

   Een andere optie is om Orius roofwantsen uit te zetten. Orius is het enigste nuttige insect dat volwassen tripsen eet. Orius is een veelvraat, die zoekt de bladeren niet af maar stort zich in de planten en doodt wat hij tegen komt. Daarom dat er veel voedsel moet zijn en de planten bij elkaar moeten staan, hij gaat niet zoeken naar een enkele trips. Orius is een goede keuze als je veel (meer dan 40 planten) hebt met een grote hoeveelheid volwassen tripsen.

  Lees meer »
 5. Eind van de zomer betekent aaltjestijd!

  aaltjes periode

  Het hele jaar verkopen we aaltjes. Sommige aaltjes, zoals Stenema tegen de rouwvlieglarfjes, kunnen het hele jaar rond gebruikt worden. Andere soorten aaltjes zijn meer gebonden aan specifieke bodemtemperaturen én natuurlijk ook aan het soort plaaginsect. Vandaar dat het nu aaltjestijd is! En weet dat wij natuurlijk alle courante aaltjes ruim beschikbaar hebben! Lees hier verder...

  Lees meer »
 6. Recycleren via mulchen!

  Mulchen betekenis

  Deze tijd van het jaar groeit alles hard! Gras, als je het hebt, moet wekelijks worden gemaaid. Sierplanten zoals lavendel en rozen worden na de bloei terug gesnoeid. Oogstresten moeten in het najaar worden opgeruimd. Zoveel mogelijk alles recycleren wat je tuin voortbrengt, is een belangrijke schakel in het ecologisch verhaal. Zin om te ontdekken waarom? Lees dan hier verder…

  Lees meer »
 7. Het is nuttig om bladluizen aan te trekken!

  barende bladluis biogroei

  Deze tijd van het jaar zijn de bladluizen weer talrijk. Velen onder ons spannen dan ook de jaarlijkse strijd aan tegen deze schadelijke insecten. Sommigen spijtig genoeg nog altijd met chemische middelen, anderen met biologische – ook niet altijd onschadelijke - middelen en nog anderen met nuttige insecten zoals larven van Chrysopa en lieveheersbeestjes.

  Uiteraard zijn we de grootste voorstander om te werken met de nuttige insecten, zo vergroot je hun populatie in de natuur en blijven er geen schadelijke residuen achter. Maar enkel daarmee lossen we het probleem niet op. Wat moeten we wel doen om te vermijden dat we jaarlijks deze strijd moeten voeren?!

  Insectenbiotopen creëren

  Wilde bloemenweiden en inheemse hagen vormen belangrijke insectenbiotopen. De aanwezigheid van wilde planten en kruiden bepaalt of er al dan niet veel nuttige insecten worden aangetrokken. Pollen en nectar zijn immers de belangrijkste voedingsbron voor volwassen insecten zoals zweefvliegen, sluipwespen en gaasvliegen.

  Trouwens uit onderzoek bleek dat zelfs lieveheersbeestjes meer worden aangetrokken door bloemen met pollen en nectar omdat zij dan een alternatieve voedingsbron hebben in tijden van voedselschaarste (tekort aan bladluizen).

  Wilde bloemen en kruiden zijn evenwel ook gastplanten voor de schadelijke insecten zoals bladluizen, tripsen, witte vlieg e.d. Wilde kruiden trekken gemiddeld tussen de 100 en 300 insecten/m² aan. Hiervan zijn ongeveer 65% plantenetende (fytofagen) insecten. De overige 35 % bestaat uit predators of parasitoïden, natuurlijke vijanden dus.

  Een stukje wilde bloemenweide in de Biogroei-tuin

  Maar is het wel zinvol om zoveel schadelijke insecten aan te trekken?

  Zeker en vast! De wilde bloemen en kruiden trekken beiden aan. Een bloemenperceel is een permanent gegeven, wat betekent dat er ook een evenwicht in kan ontstaan en dat maakt het super interessant. Op die manier heb je de nuttige insecten altijd in de buurt, ook als op groenteplanten of sierplanten bladluizen komen. Bovendien zijn de plaaginsecten die aanwezig zijn op wilde bloemen en kruiden, niet noodzakelijk schadelijk voor onze cultuurgewassen. Elke bladluissoort heeft immers specifieke waardplanten.

  Verwijder je de wilde bloemen uit je tuin, dan gaan zowel de nuttige als schadelijke insecten verdwijnen. Je hebt dus geen natuurlijke vijanden meer in je buurt op de moment dat je tuinplanten worden aangetast. En je moet dus zelf ingrijpen!

  Voor inheemse hagen geldt hetzelfde: ze vormen een belangrijke schakel in ons ecosysteem. Net als bij wilde bloemenpercelen, hebben ze een grote aantrekkingskracht op nuttige insecten en vogels wat de bladluisbestrijding ten goede komt. Ook hier geldt de wisselwerking: hagen fungeren als gastheer voor bladluizen maar evengoed voor de nuttige insecten. Dus positief als je ze allebei hebt. Hierover vertel ik je in het najaar meer.

  Welke kruiden zijn het meest interessant?

  Uit onderzoek is gebleken dat niet alle wilde bloemen en kruiden even interessant zijn. Er is in het algemeen een groot verschil in aantrekkingskracht op nuttigen.

  Zo bleek dat op vlas en gewone smeerwortel zeer weinig insecten (schadelijke en nuttige) voorkomen, minder dan 15/m² terwijl op boerenwormkruid, koolzaad en de grote klaproos zeer veel insecten kunnen voorkomen, soms zelfs meer dan 500/m²!

  We bekijken in dit kader welke kruiden het meest interessant zijn voor de natuurlijke vijanden van bladluizen zijnde lieveheersbeestjes, gaasvliegen, sluipwespen en zweefvliegen.

   Een zweefvlieg op weg naar komkommerkruid
  • Lieveheersbeestjes
  • Uit onderzoek blijkt dat lieveheersbeestjes niet houden van klavers, kleine pimpernel, glad walstro, wilde tijm en Phacelia. Wat ze zeer aantrekkelijk vinden: grote brandnetel, luzerne, middelste teunisbloem, peen, gewone smeerwortel en stalkaars.

  • Gaasvliegen
  • Voor de gaasvliegen zijn de ruwbladigenfamilie en de papaverfamilie het meest aantrekkelijk. Zeker voor de afleg van hun eitjes verkiezen ze behaarde en grote bladeren boven kleine, wasachtige blaadjes. Bernagie of komkommerkruid is voor de gaasvlieg de meest aantrekkelijke plant om eitjes af te leggen. Verder zijn de lipbloemigen en vlinderbloemigen aantrekkelijk als voedselbron voor de volwassen insecten.

   Het langlijfje Sphaerophoria scripta op doorgeschoten pastinaak in de Biogroei-tuin
  • Zweefvliegen
  • De volwassen zweefvliegen zijn net als gaasvliegen volledig aangewezen op pollen en nectar. Belangrijk is vanaf eind februari tot in de late herfst bloeiende bloemen te hebben. Interessant zijn alle bloemen met een ondiepe en open vorm: akkerviooltje, herderstasje, phacelia, raapzaad, margriet, zevenblad, korenbloem, bernagie, middelste teunisbloem, pastinaak, wilde chichorei.

  • Sluipwespen
  • Deze natuurlijke vijanden worden aangetrokken door de bloemen uit de composietenfamilie (zeer grote familie) en Brassica familie. Phacelia, gewone hennepnetel, luzerne, korenbloem, bernagie en koolzaad kunnen tot 40 sluipwespen per m2 aantrekken.

  Ikzelf plant Oost-Indische kers tegen bladluis!

  Iedereen die veel tuiniert, heeft al gehoord dat het zinvol is om Oost-Indische kers in je moestuin te planten om als vangplant te fungeren tegen zwarte bonenluis. Daarmee zou je je luizenprobleem oplossen. Toch veel eenvoudiger dan bloemenweiden en hagen!

  Lees meer »
 8. Alles wat je moet weten over rozenkevers!

  rozenkeverlarven in gazon zijn engerlingen biogroei aaltjes en nematoden

  Heb jij engerlingen in je gazon? Dan is de kans groot, dat het om larven van rozenkevers gaat. Rozenkevers zijn de kleinste kevers uit een reeks van frequent voorkomende soorten zoals junikever, sallandkever en meikever.

  De rozenkevers zijn eigenlijk heel bijzonder. Zin om te ontdekken waarom? Lees dan hier verder…

  Lees meer »
 9. Heerlijk om te genieten van een natuurlijke zwemvijver!

  zwemvijver zelf bouwen

  Afgelopen jaar heb ik zelf een natuurlijke, biologische zwemvijver aangelegd en wil mijn ervaringen graag met jullie delen! Ik ben namelijk super tevreden van het resultaat en van de biologische vijverproducten die ik gebruik.

  Lees via deze blog hoe je zwemvijver te onderhouden. En dat op een zuivere, biologische manier, helemaal gifvrij! Een frisse duik was nog nooit zo aangenaam ;-)

  Lees meer »
 10. Werk dit jaar preventief tegen de bloedmijten!!

  bloedluizen bij kippen

  Ben jij ook één van die velen die vorig jaar last hadden van bloedmijten? Bloedmijten, ook bloedluizen genoemd, zijn standaard in elk dierenverblijf aanwezig. De meesten hebben al ondervonden dat vooral kippen, duiven en volièrevogels veel last kunnen hebben van bloedmijten maar ook konijnen, reptielen, cavia’s en andere knaagdieren kunnen deze metgezellen bij zich dragen.

  Hoe warmer de zomers, hoe explosiever de bloedmijten zich ontwikkelen.

  Lees meer »
 11. Pak pruimenmot en fruitmot preventief aan!

  schadebeeld fruitmot pruimenmot

  Pruimenmot en fruitmot hebben één gemeenschappelijk kenmerk: ze veroorzaken allebei wormstekigheid in vruchten, zij het wel in andere vruchten. De pruimenmot tast pruim, perzik, abrikoos en mirabellen aan. De fruitmot is één van de grootste schadebrengers in appelen en peren, maar tast ook walnoten aan.

  Lees via deze blog hoe en wanneer je de strijd kan aangaan met deze beide motten. En dat op een biologische manier, helemaal gifvrij!

  Preventie met feromoonvallen

  Hoe langer hoe meer zijn de feromoonvallen bekend bij de hobbytuinder. Deze vallen bevatten een feromoon die de geur afgeeft van de vrouwelijke mot. De mannelijke motten, aangetrokken door de sexgeur van de wijfjes, worden dan in de val gelokt.

  Meer info hierover vind je op onze website via: Deltaval Fruitmot en Deltaval Pruimenmot.

  biogroei feromoonval fruitmot

  De essentie van de feromoonval = op tijd ophangen!

  De cruciale vraag is: wanneer vliegen de eerste pruimenmotten en fruitmotten uit? Het is namelijk de bedoeling dat we de feromoonvallen hangen voordat de eerste vlucht uitrukt. Als je de eerste weken niets vangt in je feromoonval, kan je gerust zijn…de vluchten zijn dan nog niet begonnen.

  Als je echter de eerste dagen na het uithangen van de feromoonvallen al mo

  Lees meer »
 12. Vijf voordelen van een ecologische tuin!

  moestuin

  Ecologisch of biologisch tuinieren… er wordt tegenwoordig veel over geschreven en gesproken, omdat we beseffen dat het tijd is voor verandering. Niet alleen de klimaatopwarming, maar ook corona, heeft veel mensen gemobiliseerd en bewust gemaakt van de hoogdringendheid tot verandering. Biologisch tuinieren is één van de noodzakelijke pistes die moet bewandeld worden en biedt talrijke voordelen. Het nieuwe tuinjaar dat

  Lees meer »
 13. Maak een account
  aan en krijg toegang tot alle artikels