Groenteserre

De tomaten, komkommers, paprika’s en boontjes zijn volop aan het groeien in onze groenteserre. Vroeger had ik er altijd last van dat de eerste bloemen van de tomaten slecht of niet bestoven werden waardoor de eerste trossen ook weinig en meestal kleine tomaten opleverden. Daarom plaats ik nu jaarlijks een standaardhommelkast in de serre, deze gaat 2 maanden bestuiven en het resultaat is goed zichtbaar. De eerste tomatentrossen ontwikkelen zich sindsdien goed! Niet dat ik vaak hommels op mijn tomatenbloemen zie maar dat is ook niet nodig. Ze moeten er maar even op vliegen om het nodige bestuivingswerk te verrichten.


Fig.1 - Goed ontwikkelde eerste tomatentrossen door hommelkast.


Tomatenbloemen zijn niet erg geliefd bij hommels maar in de ochtend zie ik toch af en toe een hommel van bloem tot bloem gaan en dat is al voldoende! Als mijn druiven in bloei staan, gonst het er van de hommels. Niet dat de druiven moete bestoven worden, het zijn zelfbestuivers, maar toch trekken ze massaal hommelbezoek aan. Hier valt veel stuifmeel te rapen voor de hommels en dat is essentieel om het broed goed te laten ontwikkelen en bijgevolg de nest lang te behouden. Sluit de hommels dus nooit op in een kleine of grote serre. Je moet ze de vrijheid geven om in de omgeving op zoek te gaan naar het beste stuifmeel voor hun nest en ondertussen zullen ze met plezier af en toe ook de tomatenbloemen bezoeken!

Druivenserre

In mijn druivenserre heb ik net de kweekzakjes opgehangen tegen de trips. Deze hang ik trouwens ook altijd in mijn paprikaplanten en komkommerplanten omdat die ook gemakkelijk door tripsen worden aangetast. In mijn druiven had ik jaren geleden veel last van trips. Tripsen zijn kleine langwerpige insecten die in eerste instantie zuigen aan de steeltjes van de jonge druiventrossen waardoor er minder sapstroom doorkomt om mooie bessen te ontwikkelen. De steeltjes worden op de duur ook helemaal zwart in plaats van dat ze groen blijven. Later in het seizoen krijg je verkurkingen die zichtbaar worden op de bessen zelf. Dat is een teken van een grote tripspopulatie die je dus moet vermijden. Vandaar dat ik al verschillende jaren preventief kweekzakjes ophang. In de zakjes ontwikkelt zich een kweek van roofmijten, Amblyseius Cucumeris, die massaal uitlopen gedurende een 5tal weken. Op die tijd zoeken ze de druivenbladeren af op zoek naar eieren en larven van trips. Het is de bedoeling dat je de kweekzakjes ophangt op het moment dat er nog geen aantasting is. Zijn er al wel tripsen aanwezig, kan je de kweekzakjes best combineren met Orius roofwantsen. Alleen Orius gaat ook de volwassen tripsen aanvallen en opruimen.


Fig.2 - Kweekzakjes met roofmijten tegen trips in Biogroei-serre.
Fig.3 - Roofmijt Amblyseius cucumeris in kweekzakjes (Amblyseius-breeding-system).


Deze week heb ik ook de eerste trosrupsmot gevangen. Ik hang elk jaar opnieuw de deltaval met de feromooncapsule tegen de trosrups, ook al ving ik gedurende jaren niets. Zo heb ik vorig jaar heel veel geluk gehad want opeens ving ik wel 8 motten op één week tijd. Had ik geen feromoonval gehangen, was mijn hele oogst om zeep geweest. Nu had ik vorig jaar slechts enkele trossen aangetast. En zoals ik al zei, deze week heb ik weer een trosrupsmot gevangen.


Fig.4 - Trosrups mot in Deltaval.
Fig.5 - Trosrups mot in Biogroei-serre.

Broccoli en rupsen

Mijn broccoli en bloemkoolplanten staan onder een tunnel van klimaatdoek buiten te groeien. Vroeger zette ik de kolen gewoon in de volle grond zonder bescherming maar dat is eigenlijk bijna hopeloos. Je oogst ook dan mooie broccoli’s maar als je goed kijkt, zijn ze vergeven van de rupsen binnenin de knop. Met de klimaatdoek kan je hen wel beschermen tegen de vlinders en motten die veelvuldig de kolen kunnen belagen, denken we maar aan het klein en groot koolwitje, de koolmot maar ook de kool-uil. Door een systeem van elektriciteitsbuizen kan de doek gemakkelijk weggeschoven worden om te wieden of te oogsten en daarna weer terug geplaatst worden. Het enigste waar je goed op moet letten, is dat je aan voldoende teeltwisseling doet want als de poppen van de vlinders of motten uit de grond komen onder de tunnel, heb je natuurlijk een probleem!

Fig.6 - Tunnel m.b.v. klimaatdoek tegen rupsen, koolwitje, koolmot en kool-uil.

Peultjes

Net deze week ook voor de laatste keer peultjes gezaaid. In het vroege voorjaar dek ik de zaadjes ook af met klimaatdoek omdat de vogels de net uitgekomen plantjes niet zouden afpikken maar deze tijd van het jaar, zaai ik ze rechtstreeks aan de rijsdraad. Dan laten de vogels de jonge plantjes ook gerust, bovendien is er ook al veel meer voedsel voor de vogels dan in maart.


Fig.7 - Peultjes aan de rijsdraad.

Sla in potten

Als toetje: ik hoorde dat slakroppen veel beter groeide in potten dan in volle grond dus ik heb dit ook eens geprobeerd. Tot nu toe met succes, nog afwachten of ze ook mooi kroppen vormen!


Fig.8 - Experiment sla in potten.

Hoe zit het bij jouw? Ik zou graag horen, hoe het in jouw tuin verloopt?

Es Mannaerts - Biogroei