Deze tijd van het jaar zie je vaak zwarte vliegjes opvliegen uit de potgrond van je kamerplanten. Je vraagt je waarschijnlijk af waar deze vandaan komen? Het gaat om de varenrouwmug (ook wel bekend als rouwmug of rouwvlieg), 2 mm kleine vliegjes die eitjes leggen in de potgrond waardoor witte larfjes ontstaan. De larven leven in warme en vochtige omgevingen. Ze voeden zich met dood organisch materiaal zoals algen en schimmels, maar spijtig genoeg ook met wortels van planten. De vliegjes zelf doen geen schade behalve eitjes afleggen.rouwvlieg op kamerplanten

Bij kamerplanten veroorzaken ze vooral fysische last omdat de vliegjes massaal kunnen rond vliegen in de huiskamer. Maar als je binnenkort weer plantjes gaat opkweken in de huiskamer, dan leggen de rouwvliegjes eitjes aan de jonge wortels van de plantjes waardoor ze kunnen afsterven. Heb je last van varenrouwmug? Grijp dan direct in!

Er is een zeer gemakkelijk biologisch middel om dit probleem curatief of preventief aan te pakken. Aaltjes tegen rouwvliegjes, of 'Stenema', is een product bestaande uit een kleisubstantie. Ze moeten gewoon worden aangegoten op besmette, vochtige potgrond. De aaltjes gaan in de grond de larven van de varenrouwmug afdoden en je bent binnen twee weken verlost van je plaag.