Dat begon met de grootste onkruiden in de moestuin te wieden om vervolgens overal gronddoek te leggen waar mogelijk was. We gebruiken gronddoek al jaren om tijdens de winter de grond af te dekken. Het voordeel daarvan is, dat er geen nieuw onkruid gaat groeien tijdens de wintermaanden maar vooral dat het kleine onkruid dat er nu nog wel staat, na de winter totaal weg is. Bij het verwijderen van de gronddoek in het voorjaar, starten we met een onkruidvrije grond. Dit geeft de mogelijkheid om de grond los te maken met een woelvork en weinig grondbewerkingen uit te voeren, wat de beste optie is voor het bodemleven in de grond. Tot op heden lieten we zelf - uit tijdsgebrek- de grond steeds frezen. Hiervoor moet de grond ook onkruidvrij zijn maar we overwegen vanaf volgend jaar het goede voorbeeld te geven en met de woelvork de grond los te maken.

Fig.1 - Overzicht moestuin Oktober.

In onze moestuin hadden we dit jaar 4 tunnels gemaakt om groenten te beschermen tegen belagers: eentje voor de wortels, eentje voor de paprika’s buiten (we hebben ook paprika’s in de serre) en twee voor broccoli- en bloemkoolplanten. De broccoli- en bloemkoolplanten die ik eind juli heb geplant, beginnen nu kolen te ontwikkelen en laat ik nog onder het beschermgaas staan want het koolwitje en de kooluil vliegt nog tot en met oktober.

Fig.2 - Bloemkool in de Biogroei-tuin oktober.

De andere beschermgazen hebben we verwijderd en laten drogen. Als je wilt dat je beschermgazen lang mee gaan, is het essentieel om ze te laten drogen vooraleer je ze opbergt.

Fig.3 - Beschermnetten laten drogen.

Deze tijd van het jaar vind ik zo’n mooie tijd omdat er nog zoveel valt te oogsten. Bij ons staan er nog heel veel druiven in de serre waar we druivensap van maken. Maar verder hebben we nog tomaten, komkommers, basilicum, paprika’s in de andere serre en buiten staan nog broccoli, bloemkool, selder, wortels, pastinaak, rode biet, rucola en veldsla te wachten. De courgetten hebben al van de koude nachten geleden, we hebben de laatste courgetten geoogst. De pompoenen werden al eerder opgeslagen want als je deze lang wilt bewaren, moet je ze oogsten vooraleer de koude nachten eraan komen.

Fig.4 - Overzicht groenteserre.

En wat staat er nog in jouw tuin?

Es Mannaerts - Biogroei