Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn c-vormige, witte larven met poten die onder de graszoden leven. Een gevreesde plaag gezien ze de wortels van het gazon afvreten waardoor er eerst gele en later bruine, open plekken ontstaan. Natuurlijke vijanden zoals mollen en kraaien zijn verzot op deze lekkernij wat de schade aan het gazon nog verergert.

secundaire schade van engerlingen
Fig.1 - Vogels smullen van de engerlingen onder de graszoden.

In de volksmond spreken we altijd van engerlingen als er larven in de grond aanwezig zijn maar het woord ‘engerling’ is de verzamelnaam voor verschillende soorten keverlarven zoals larven van de rozenkever, sallandkever, julikever en meikever. Om de engerlingen van de verschillende kevers met zekerheid van elkaar te onderscheiden moet je ze bekijken onder de microscoop. Het achterste van de engerling is bij elke kever net een klein beetje verschillend. Naargelang de soort zijn de keverlarven ook verschillend van grootte. Zo zijn de larven van de rozenkever het kleinst (1.5 cm) en de larven van de meikever in hun laatste larvestadium het grootst (tot 4-5 cm).

De kevers zijn wel goed herkenbaar maar ze worden niet altijd waargenomen omdat ze maar een korte periode in het seizoen uitvliegen.

meikever in hand
Fig.2 - Meikever.

Engerlingen bestrijden met aaltjes

We hebben twee soorten aaltjes om engerlingen te bestrijden. B-green werkt tegen de larven van de rozenkever en de jonge larven van de Sallandkever. B-green+ is een nematoden-mix die ook kan gebruikt worden om de larven van de juni- en meikever aan te pakken maar werkt ook hier het beste op de jonge larven. Conclusie: Bestrijd steeds de jonge larven van alle keversoorten vanaf eind juli tot en met september.

Aaltjes of nematoden moet je oplossen in water en verspreiden met de gieter. Bij grote oppervlakten kan je gebruik maken van een nematodenspuit. Dit is een sproeier die je aansluit op de tuinslang met een reservoir voor de aaltjes.

Eenmaal verspreid in de grond, gaan de aaltjes de engerlingen opzoeken in de grond en deze infecteren. In het dode lichaam gaan de aaltjes zich reproduceren om hierna op zoek te gaan naar een nieuwe prooi.

Fig.3 - Aaltjes tegen engerlingen.

Drie redenen om NU engerlingen te bestrijden

  1. Het is warm: nematoden moeten minimum 12°C als bodemtemperatuur hebben om goed te werken. Deze bodemtemperatuur moet gedurende 2 tot 4 weken gehandhaafd blijven. De bodem is nu nog veel warmer dus ideaal!
  2. Het is vochtig: dankzij de regelmatige regenbuien van de laatste maand, is de ondergrond goed vochtig. Dit is noodzakelijk om een goede werking van de aaltjes te garanderen. In droge grond kunnen aaltjes immers niet overleven!
  3. De larven zijn klein: de kevers hebben een tijd geleden hun eieren afgelegd waardoor nu van alle keversoorten jonge larven in de grond aanwezig zijn. Kleine larven ( larve1 en larve2 stadia) worden veel sneller bestreden met aaltjes dan grote larven. Ideaal dus om nu de toepassing te doen en de net uit de eieren gekomen larven aan te pakken.
engerlingen onder gazon
Fig.4 - Engerlingen aan de wortels van het gazon.

Ga op controle in je gazon!

Hecht je veel waarde aan je gazon? Of heb je in het voorjaar of vorig najaar bruine plekken gehad?

Steek een spade in de grond en kijk net onder de graszoden of er kleine witte opgekrulde wormen te vinden zijn. De larven die zich in het eerste tot tweede larve stadia bevinden, zijn zeer klein. Schud de grond dus goed los van de graszoden zodat je geen larven kan missen. Heb je reeds dorre plekken in het gazon, kijk dan aan de randen van deze plekken waar het gras nog groen staat. De larven verplaatsen zich immers als de wortels afgegeten zijn.

Engerlingen gespot, bestrijd dan nu met B-green of B-green+

Fig.5 - B-green.
Fig.6 - B-green+.

Veel succes!