Kenniscentrum

  1. Welk dier graaft een hol in mijn tuin?

    Welk dier graaft een hol in mijn tuin?
    Welke dieren graven gaten in de tuin? Een heel goede vraag want er zijn ontzettend veel dieren die gaten, gangen, holen of hopen in je tuin kunnen maken. Dit kunnen gaten in het gazon zijn maar evengoed gaten in de moestuin of siertuinperken. Deze dieren hoeven niet noodzakelijk geweerd te worden. Vaak zijn ze nuttig en kan je ze gewoon gerust laten als ze je geen overlast bezorgen. Ook verschillende soorten kevers en insecten leven ondergronds en kunnen gaatjes maken in je tuin. Ik probeer hier een overzichtje te geven zodat je al een eerste idee krijgt van wie je tuin bewoont of bezoekt.
    Lees meer »
  2. Wat kan ik in een kas kweken?

    Wat kan ik in een kas kweken?
    Een kas geeft extra mogelijkheden om groenten te kweken. Je kan niet alleen plantjes vroeger opkweken om ze nadien buiten te planten. Je kan gewoon vroeger beginnen met moestuinieren en dus ook vroeger oogsten in vergelijking met een moestuin in volle grond. Bepaalde groentesoorten groeien beter in de kas dan buiten. Het gaat dan vooral om de Zuiderse groenten zoals tomaten-, paprika-, aubergine-, meloen- en komkommerplanten. Ook fruitplanten en potplanten kunnen een plaats krijgen in een kas. Veel extra mogelijkheden dus!

    Groenten kweken in een kas naargelang het

    Lees meer »
  3. Waar komen bladluizen vandaan?

    Waar komen bladluizen vandaan?
    Bladluizen zijn alom aanwezig in de natuur en in onze tuin. Doordat ze zo frequent voorkomen, lijken het banale insecten en toch hebben ze een ingenieuze levenscyclus. Ik probeer je met deze blog hierop meer zicht te geven zodat je begrijpt waarom de bladluizen elk jaar terug opduiken op jouw geliefde planten. Er zijn bladluizen die maar één waardplant hebben en er zijn bladluizen die in de loop van het seizoen van waardplant veranderen. Dit gegeven bepaalt wanneer bladluizen op welke plant aanwezig zijn. Anderzijds zijn bladluizen erg flexibel. Is er onvoldoende voedsel of is er gevaar,
    Lees meer »
  4. Goudsbloem Calendula officinalis

    Goudsbloem Calendula officinalis
    Goudsbloem is een eenjarige plant met oranje of gele bloemen die zich gemakkelijk uitzaait waardoor ze het jaar erop spontaan verschijnt. Goudsbloem is dus geen meerjarige plant, ze gedraagt zich wel een beetje als dusdanig. Zaaien kan van april tot juni in de volle grond. Voorzaaien kan vanaf maart tot april.
    Goudsbloemen bloeien van juni tot oktober. Door regelmatig uitgebloeide
    Lees meer »
  5. Wat is het verschil tussen emelten en engerlingen?

    Wat is het verschil tussen emelten en engerlingen?
    Emelten en engerlingen kunnen je behoorlijk frustreren. Beide zijn larvesoorten die het gemunt hebben op jouw grasmat. In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen emelten en engerlingen. Zodat jij ze gerichter kan bestrijden en jouw gazon kan redden als het nodig is.

    Emelten of engerlingen?

    Hoe weet je of jij te maken hebt met emelten of engerlingen in jouw tuin? De schade die beide soorten aanrichten lijkt erg op elkaar. Ze hebben het beiden voornamelijk gemunt op het gazon en creëren daarin dode plekken. Ze worden dan ook regelmatig met elkaar verward. Toch
    Lees meer »
  6. Madeliefje, Bellis perennis

    Madeliefje, Bellis perennis
    Net als de paardenbloem behoort het madeliefje tot de composietenfamilie. Het is een vaste plant die niet bevriest en bijna een jaar rond kan bloeien.

    Waar groeien madeliefjes?

    Madeliefjes, Bellis perennis, komen algemeen voor in België en Nederland. Het madeliefje groeit op elke bodem in volle zon of halfschaduw, ze stellen geen hoge eisen met betrekking tot vocht, zuurtegraad of bemesting. Bij te sterke bemesting houdt het madeliefje echter niet stand. Ze leven het liefst in gemaaid, laag gras waar ze voor een kleurrijk gazon zorgen. Ze komen ook voor op paadjes
    Lees meer »
  7. Wat zijn mycorrhiza?

    Wat zijn mycorrhiza?
    Een eeuw geleden ontdekte onderzoekers dat plantenwortels die geheel omgeven waren door schimmeldraden toch perfect gezond bleken. Op dat moment ontdekte men de mycorrhiza, wat letterlijk schimmelwortel betekent. De mycorrhiza’s zijn wereldwijd te vinden op plaatsen waar planten en bomen groeien. Ze vormen een immense biomassa aan schimmeldraden in de grond.

    Wat is mycorrhiza?

    Mycorrhiza is een gunstige bodemschimmel die samenleeft met planten- en boomwortels. Een boom kan tien tot honderden verschillende mycorrhiza schimmels in zijn wortels huisvesten. Vanuit de
    Lees meer »
  8. Kruipend zenegroen, Ajuga reptans

    Kruipend zenegroen, Ajuga reptans
    Kruipend zenegroen, Ajuga reptans, behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) en is een winterharde, vaste plant.

    Waar groeit kruipend zenegroen?

    In het wild groeit kruipend zenegroen langs de waterkant of op vochtige bosgronden. Ze houdt van weinig tot geen bemeste grond en groeit graag in de schaduw ondanks dat hij kan ook in de zon of halfschaduw kan groeien. In de zon heeft
    Lees meer »
  9. De paardenbloem, Taraxacum officinale

    De paardenbloem, Taraxacum officinale
    Paardebloemen komen zo algemeen voor dat we ze allesbehalve bijzonder vinden. Integendeel, ze vestigen zich vaak in ons gazon waar ze met hun diepe penwortels moeilijk te verwijderen zijn. In het algemeen hebben ze een slecht imago en vele onder ons hebben er zelfs een hekel aan en willen paardenbloemen verwijderen. Maar wist je dat de paardenbloemen enorm belangrijk zijn voor de biodiversiteit en lekker in gerechten? Sinds 2020 is de laatste zondag van april uitgeroepen tot dag van de paardenbloem om deze waardevolle plant in de kijker te zetten en hun reputatie in ere te herstellen!
    Lees meer »
  10. Invasieve plantensoorten in Nederland en België

    Invasieve plantensoorten in Nederland en België

    Wat zijn invasieve plantensoorten (exoten)?

    Exoten zijn uitheemse plantensoorten die door de mens verspreid worden en zich vestigen in gebieden of landen waar ze oorspronkelijk niet voorkwamen. Exoten kunnen zichzelf in stand houden in de nieuwe gebieden zonder hulp van de mens. Meestal zijn exoten niet schadelijk maar een aantal zijn dat wel. Bijvoorbeeld de afgelopen eeuwen kwamen 2000 uitheemse plantensoorten Vlaanderen binnen waarvan er ongeveer 50 soorten als schadelijk worden beschouwd. Net als bij plantensoorten zijn er invasieve dierensoorten en micro-organismen.
    Lees meer »
  11. De lekkerste recepten met aardperen

    De lekkerste recepten met aardperen
    Van november tot en met februari kan je genieten van deze wintergroente! Ze is niet alledaags en voor veel mensen nog onbekend maar overheerlijk! Met plezier deel ik hierbij de receptjes die ik zelf uitprobeerde.
    Romige aardperensoep Wat heb je nodig?
    • 500 gr aardperen en twee aardperen om te frituren
    • 3 gesnipperde uien
    • 2 stengels prei
    Lees meer »
  12. Gevallen bladeren laten liggen of niet?

    Gevallen bladeren laten liggen of niet?
    Gevallen bladeren laten liggen of juist niet? In het najaar zie je mensen verwoed met een bladblazer hun tuin schoon maken. Er zijn echter ook mensen die juist het omgekeerde doen en de bladeren lekker laten liggen. Maar wat is nu de juiste keuze?

    Bladeren opruimen of laten liggen?

    Dit vraagt om een ietwat genuanceerd antwoord. In sommige omstandigheden is het namelijk goed om de bladeren te laten liggen, in andere situaties ruim je ze beter op maar herbruik je ze best. Ze werkelijk opruimen en afvoeren uit je tuin is echt jammer en vanuit ecologisch standpunt een slechtste
    Lees meer »