Adalia (larven van lieveheersbeestjes)

Slechts 16,50 € 13,64 €
In voorraad
SKU
adalia
Slechts 16,50 € 13,64 €
Op voorraad
Vandaag besteld, aanstaande maandag verzonden
 • Toepassen van half maart – half oktober
 • Larven van lieveheersbeestjes
 • Uitstrooien op de bladeren
 • 50 st- 100 st – 200 st – 300 st
 • Levend product - kort bewaarbaar

Voor behandeling tegen:

geen
Adalia zijn larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis. Lieveheersbeestjes larven kunnen tot wel 100 bladluizen per dag eten. Effectief bladluis bestrijden gebeurt dus met larven van lieveheersbeestjes.
Slechts 16,50 € 13,64 €

Larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis

Lieveheersbeestjeslarven eten veel bladluizen per dag. Hierdoor zijn ze de ideale bestrijder van bladluis. De gekochte larven worden zeer klein geleverd en blijven daardoor ongeveer twee à drie weken in het larvestadium vooraleer ze verpoppen. Al die tijd kunnen ze bladluizen bestrijden. Larven van lieveheersbeestjes eten meer bladluis dan de volwassen lieveheersbeestjes omdat ze nog moeten groeien en ontwikkelen tot volwassen kevertje. Bij het gebruik van de juiste hoeveelheid larven van lieveheersbeestjes ben je na die periode verlost van je bladluis. We leveren larven van het tweestippig lieveheersbeestje. Door deze uit te zetten help je de natuur. Adalia Bipunctata staat immers als "kwetsbaar" aangeduid op de rode lijst van Vlaanderen.

Larve van lieveheersbeestjes
Fig.1 - Larven van lieveheersbeestjes.

Waar lieveheersbeestjeslarven gebruiken?

Larven van lieveheersbeestjes kunnen overal gebruikt worden. Adalia bipunctata is een inheems lieveheersbeestje dat men van nature in heel Europa terugvindt. Zo kan het makkelijk bladluis bestrijden op rozen, hagen, groenten buiten of in kassen, boomgaarden enz.

Biologie van het lieveheersbeestje

De levensduur van de larve is afhankelijk van de klimaatomstandigheden en van de aanwezigheid van voedsel. Niet elke larve groeit uit tot een volwassen lieveheersbeestje. De levensduur bedraagt ongeveer 20 dagen bij een temperatuur van ca. 20°C. Vooral tijdens het tweede en derde larvestadium eten ze veel bladluis. Zodra ze in het vierde larvestadium zijn gekomen, stoppen de larven met eten en verpoppen ze. Tijdens het popstadium, dat bij 20°C, 8 dagen duurt, houdt het lieveheersbeestje op met eten en blijft het gedurende deze dagen inactief liggen op het blad van de plant. Opgepast: het is niet dood! Uiteindelijk komen de volwassen kevertjes tevoorschijn waarbij ze de pophuid verscheuren. In de maanden september en oktober zoeken ze hun overwinteringsplek op. Adalia bipunctata verkiest zoals vele andere lieveheersbeestjes, gevels van woningen, vensterkozijnen of spleten in boomschorsen aan de zonkant.

Hoeveel larven uitzetten?

Het meest efficiënte gebruiksaantal ligt bij 10 à 25 larven per m² aangetaste planten. Als we dit specifieker uitdrukken per toepassingsgebied, verkrijgen we het volgende:

Bomen

 • Stamdiameter 0 - 10 cm = 50 larven
 • Stamdiameter 10 - 20 cm = 100 larven
 • Stamdiameter 20 - 50 cm = 250 larven
 • Stamdiameter >50 cm = 500 larven

Rozen en bloeiende planten

 • 3 tot 5 larven per bloeiende twijg
 • 6 tot 10 larven per rozenstruik tot 75cm
 • Bij hoge aantasting of bij een struik groter dan 75cm, het aantal uit te zette larven verdubbelen.

Hagen

 • Reken 20 larven per lopende meter. Dubbele dosering bij hoge aantasting.
 • Bij grotere oppervlaktes/aantasting kan beter voor Chrysopa- larven van gaasvlieg- gekozen worden. Voor grotere oppervlaktes is dit een goedkoper product en even efficiënt als bladluis bestrijding.

Moestuin

 • 2 tot 5 larven per plant.

Niet zeker hoeveel larven je moet uitzetten? Contacteer ons! Stuur eventueel een foto van de aantasting en/of plant door, want bij een te lage dosering zullen de lieveheersbeestjeslarven de strijd tegen bladluizen niet winnen.

Mieren en larven van lieveheersbeestjes

In de strijd tegen bladluizen is het belangrijk om mieren zo veel mogelijk uit te schakelen. Je kan hierbij gebruik maken van Mier-run (aaltjes tegen mieren) of door vooraf lijmbanden in de bomen te bevestigen.

Mieren beschermen de bladluizen om te profiteren van de suikersubstantie die de bladluizen uitscheiden. Hierdoor is bestrijding van bladluizen met larven van lieveheersbeestjes niet aanbevolen bij aanwezigheid van mieren.

bladluis en mieren gaan hand in hand
Fig.2 - Bladluis en mieren.

Hoe worden de lieveheersbeestjes larven geleverd en uitgezet?

De lieveheersbeestjes worden geleverd als zeer jonge larven en zijn verpakt per 50, 100, 200 of 300 stuks in een doosje met reepjes papier. De larven zitten tussen de papieren reepjes. Het beste is om de larven rechtstreeks op het blad in de bladluishaarden uit te zetten zodat ze direct bladluizen vinden om leeg te zuigen. Indien dit niet mogelijk is omwille van teveel wind of te kleine bladeren of ingeval van bomen, gebruik je best de bijgeleverde papieren zakjes. De zakjes hang je dan aan de takjes met behulp van een wasspeld of paperclip, daar waar de bladluis aantasting zich bevindt. Verdeel de zakjes eerst over de aangetaste planten. Daarna doe je in elk zakje een beetje papieren reepjes met larven.

inhoud Adalia verpakking
Fig.3 - Verpakking larven van lieveheersbeestjes.

Verkrijgbaar: per 50, 100, 200 of 300 stuks in larve stadia.

Vervellingshuidjes

Regelmatig krijgen we de opmerking dat er dode larfjes in het zakje achterblijven of in het doosje aanwezig zijn. Wij staan heel sterk op de kwaliteit van onze producten en pakken dit dan ook heel serieus aan, echter blijkt het (bijna) altijd over vervellingshuidjes te gaan. Op onderstaande afbeelding ziet u zwarte stipjes tussen de papiertjes zitten, dit zijn geen dode larven maar vervellingshuidjes die de larven hebben achtergelaten.

Fig.4 - Vervellingshuidjes van de larven van lieveheersbeestjes.
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Adalia (larven van lieveheersbeestjes)
Uw waardering

Nu een offerte ontvangen?

Ben je een tuinaannemer, tuinder, gemeente of ben je geïnteresseerd in grotere hoeveelheden?
Contacteer ons en ontvang direct een scherpe offerte.

 • Beste productkwaliteit
 • Snelle levering van levend materiaal
 • Meest uitgebreide gamma aan natuurlijke bestrijdingsproducten
 • Zowel bij kleine als grote hoeveelheden een aantrekkelijke prijs
 • Binnen 24 uur een offerte op maat
 • Werken met bestelbonnen is voor ons geen probleem

Heb je een tuincentrum? Wij zijn steeds op zoek naar partners die onze visie delen.

Tips

 • Niet uitzetten bij regen of storm.
 • Gebruik bioboxen, een linnen zakje of een fijn penseeltje voor het uitzetten van de larven
 • Bevestig vooraf een boomband tegen de mieren.
 • Grote hoeveelheden bladluis? Kijk eens naar Chrysopa
Meer keuzes:
 1. Biobox - 10 stuks
  Biobox - 10 stuks
  4,50 € 3,72 €
 2. Mier-run
  Mier-run
  Slechts 19,00 € 15,70 €