Adalia

Slechts 16,50 € 13,64 €
In voorraad
SKU
adalia
Slechts 16,50 € 13,64 €
Op voorraad
Vandaag besteld, aanstaande maandag verzonden
 • Toepassen van half maart – half oktober
 • Larven van lieveheersbeestjes
 • Uitstrooien op de bladeren
 • 50 st- 100 st – 200 st – 300 st

Voor behandeling tegen:

geen
Adalia zijn larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis. Lieveheersbeestjes larven kunnen tot wel 100 bladluizen per dag eten. Effectief bladluis bestrijden gebeurt dus met larven van lieveheersbeestjes.
Slechts 16,50 € 13,64 €

Larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis

Lieveheersbeestjeslarven eten veel bladluizen per dag. Hierdoor zijn ze de ideale bestrijder van bladluis. De gekochte larven worden zeer klein geleverd en blijven daardoor ongeveer twee à drie weken in het larvestadium vooraleer ze verpoppen. Al die tijd kunnen ze bladluizen bestrijden. Larven van lieveheersbeestjes eten meer bladluis dan de volwassen lieveheersbeestjes omdat ze nog moeten groeien en ontwikkelen tot volwassen kevertje. Bij het gebruik van de juiste hoeveelheid larven van lieveheersbeestjes ben je na die periode verlost van je bladluis. We leveren larven van het tweestippig lieveheersbeestje. Door deze uit te zetten help je de natuur. Adalia Bipunctata staat immers als "kwetsbaar" aangeduid op de rode lijst van Vlaanderen.

Larve van lieveheersbeestjes
Fig.1 - Larven van lieveheersbeestjes.

Waar lieveheersbeestjeslarven gebruiken?

Larven van lieveheersbeestjes kunnen overal gebruikt worden. Adalia bipunctata is een inheems lieveheersbeestje dat men van nature in heel Europa terugvindt. Zo kan het makkelijk bladluis bestrijden op rozen, hagen, groenten buiten of in kassen, boomgaarden enz.

Biologie van het lieveheersbeestje

De levensduur van de larve is afhankelijk van de klimaatomstandigheden en van de aanwezigheid van voedsel. De levensduur bedraagt ongeveer 20 dagen bij een temperatuur van ca. 20°C. Vooral tijdens het tweede en derde larvestadium eten ze veel bladluis. Zodra ze in het vierde larvestadium zijn gekomen, stoppen de larven met eten en verpoppen ze. Tijdens het popstadium, dat bij 20°C, 8 dagen duurt, houdt het lieveheersbeestje op met eten en blijft het gedurende deze dagen inactief liggen op het blad van de plant. Opgepast: het is niet dood! Uiteindelijk komen de volwassen kevertjes tevoorschijn waarbij ze de pophuid verscheuren. In de maanden september en oktober zoeken ze hun overwinteringsplek op. Adalia bipunctata verkiest zoals vele andere lieveheersbeestjes, gevels van woningen, vensterkozijnen of spleten in boomschorsen aan de zonkant.

Hoeveel larven uitzetten?

Het meest efficiënte gebruiksaantal ligt bij 10 à 25 larven per m² aangetaste planten. Als we dit specifieker uitdrukken per toepassingsgebied, verkrijgen we het volgende:

 • Bomen
  • Stamdiameter 0 - 10 cm = 50 larven
  • Stamdiameter 10 - 20 cm = 100 larven
  • Stamdiameter 20 - 50 cm = 250 larven
  • Stamdiameter >50 cm = 500 larven
 • Rozen en bloeiende planten
  • 3 tot 5 larven per bloeiende twijg
  • 6 tot 10 larven per rozenstruik tot 75cm
  • Bij hoge aantasting of bij een struik groter dan 75cm, het aantal uit te zette larven verdubbelen.

 • Hagen
  • Reken 20 larven per lopende meter. Dubbele dosering bij hoge aantasting.
  • Bij grotere oppervlaktes/aantasting kan beter voor Chrysopa- larven van gaasvlieg- gekozen worden. Voor grotere oppervlaktes is dit een goedkoper product en even efficiënt als bladluis bestrijding.
 • Moestuin
  • 2 tot 5 larven per plant.

  Niet zeker hoeveel larven je moet uitzetten? Contacteer ons! Stuur eventueel een foto van de aantasting en/of plant door, want bij een te lage dosering zullen de lieveheersbeestjeslarven de strijd tegen bladluizen niet winnen.

Mieren en larven van lieveheersbeestjes

In de strijd tegen bladluizen is het belangrijk om mieren zo veel mogelijk uit te schakelen. Je kan hierbij gebruik maken van Mier-run (nematoden tegen mieren) of door vooraf lijmbanden in de bomen (roller trap yellow) te bevestigen.

De roller trap boombanden moeten zeer vroeg in het seizoen aangebracht worden, namelijk voordat de mieren in de bomen kruipen. Wanneer de mieren reeds aanwezig zijn op het moment dat je de boomband bevestigt, kunnen ze niet meer uit de boom. Mieren trachten de bladluizen te beschermen zodat ze kunnen profiteren van de suikersubstantie die de bladluizen uitscheiden.

Mier-run zijn nematoden die (net zoals alle nematoden) twee weken nodig hebben om een zichtbaar resultaat te geven. Bestrijd eerst je mieren met nematoden om twee weken later larven van lieveheersbeestjes uit te zetten tegen de bladluizen.

bladluis en mieren gaan hand in hand
Fig.2 - Bladluis en mieren.

Hoe worden de lieveheersbeestjes larven geleverd en uitgezet?

De lieveheersbeestjes worden geleverd als zeer jonge larven en zijn verpakt per 50, 100, 200 of 300 stuks in een doosje met reepjes papier. De larven zitten tussen de papieren reepjes. Het beste is om de larven rechtstreeks op het blad in de bladluishaarden uit te zetten zodat ze direct bladluizen vinden om leeg te zuigen. Indien dit niet mogelijk is omwille van teveel wind of te kleine bladeren of ingeval van bomen, gebruik je best de bijgeleverde papieren zakjes. De zakjes hang je dan aan de takjes met behulp van een wasspeld of paperclip, daar waar de bladluis aantasting zich bevindt. Verdeel de zakjes eerst over de aangetaste planten. Daarna doe je in elk zakje een beetje papieren reepjes met larven.

inhoud Adalia verpakking
Fig.3 - Verpakking larven van lieveheersbeestjes.

Verkrijgbaar: per 50, 100, 200 of 300 stuks in larve stadia.

Vervellingshuidjes

Regelmatig krijgen we de opmerking dat er dode larfjes in het zakje achterblijven of in het doosje aanwezig zijn. Wij staan heel sterk op de kwaliteit van onze producten en pakken dit dan ook heel serieus aan, echter blijkt het (bijna) altijd over vervellingshuidjes te gaan. Op onderstaande afbeelding ziet u zwarte stipjes tussen de papiertjes zitten, dit zijn geen dode larven maar vervellingshuidjes die de larven hebben achtergelaten.

Fig.4 - Vervellingshuidjes van de larven van lieveheersbeestjes.

Houdbaarheid

Kan ik insecten bewaren?

Ja, de insecten krijgen voedsel mee om de transportperiode te overbruggen. Vanaf het moment dat je de insecten hebt ontvangen, kunnen ze best zo snel mogelijk worden uitgezet.

Onschadelijk

Is het product echt 100% onschadelijk?

Ja, onze producten zijn onschadelijk voor mens, natuur en (huis)dier. Zo kun je met een gerust hart de producten toepassen en nadien rustig in je tuin genieten en je kinderen laten spelen. Onze producten worden ook gebruikt in de biologische landbouw.

Levering

Wat is de levertijd en wanneer heb ik mijn product in huis?

Op de pagina "Verzenden en afhalen" vind je alle nodig informatie over de verzending, verzendingskosten en levertijden.

Welke bezorgopties kan ik kiezen?

Je kunt je bestelling thuis laten leveren door de pakjesdienst of je kan zelf komen afhalen bij Biogroei. Het is ook mogelijk om het pakketje direct te laten leveren bij één van onze verdeelpunten (= tuincentra) of in een parcelshop naar keuze. Stuur na het plaatsen van een bestelling even een mailtje en wij zorgen dat dit in orde komt.

Let op: bij levering rechtstreeks aan een verdeelpunt of parcelshop moeten eventuele verzendingskosten nog steeds betaald worden.

Is het erg als ik de bezorger mis?

Op zich is er geen probleem als je de bezorger mist. Nuttige insecten kunnen meerdere dagen zonder problemen in de verpakking overleven. Er worden altijd meer insecten in de verpakking gedaan dan de bestelde eenheid. Bovendien is er voedsel meegeleverd met de nuttige insecten voor tijdens het transport. Daardoor kunnen wij garanderen dat jij de gekochte hoeveelheid ontvangt, zelfs als het pakketje een dagje langer onderweg is. We adviseren echter om de insecten direct na ontvangst uit te zetten en ze niet langer nodeloos in de tube te bewaren.

Kan ik nu bestellen en het op een datum naar keuze ontvangen?

Ja, plaats de bestelling en stuur een mailtje met informatie wanneer je jouw product wilt ontvangen. Onze verzenddagen staan vast maar je kan wel een andere leveringsweek kiezen. Dit kan van pas komen als het nog niet de juiste bestrijdingsperiode is en je het niet wilt vergeten of je wenst je product nog te bestellen voor je vakantie en de levering na je vakantie.

Ik wil het product in een bepaalde regelmaat ontvangen, kan dit?

Wil je een product elke week of om de X aantal weken ontvangen? Dit is geen probleem. Plaats een bestelling met het correcte aantal producten en laat ons per mail even weten wanneer je de producten wilt ontvangen. Bijvoorbeeld: Ik wil dat het product elke maandag wordt verstuurd.

Leveren jullie het hele jaar?

Ja, wij leveren ook in de winter en zomer. We verzenden dan onder de juiste condities, waardoor we de productkwaliteit kunnen garanderen. Bij zware vriestemperaturen kan het voorvallen dat we een levering moeten uitstellen. Je wordt steeds op de hoogte gebracht.

Ik wou het product nog niet ontvangen, je weet toch dat het nu zinloos is om het te gebruiken?!

Onze levende producten hebben inderdaad bepaalde bodemtemperaturen of dagtemperaturen nodig om efficiënt te werken. Je kan dit vinden bij de productinformatie. Mensen nemen producten soms mee naar het buitenland waar andere temperaturen heersen of gebruiken het product binnen in plaats van buiten, wat ook mogelijk is. Hierdoor verzenden we alle geplaatste bestellingen de eerst volgende verzendmoment. Bestel levende producten niet als je ze niet uitgeleverd wil hebben of verwittig ons van de verzenddatum die je wel verkiest. Ben je niet zeker of het de juiste moment van toepassing is, contacteer ons dan even, we helpen je graag verder.

Verpakking

Het is 30°C, gaan de insecten nog leven?

Wij verzenden de producten steeds onder de correcte omstandigheden. Bij warme temperaturen verzenden we onze pakketjes gekoeld. We bepalen steeds afhankelijk van het weer, de juiste verzendmethode. Zo ontvangt u steeds de beste productkwaliteit.

Hoe ziet mijn pakketje er uit?

Indien het product gekoeld wordt verzonden, is dit in een EPS doos met een neutrale kartonnen omdoos. Laten de temperaturen het toe om zonder koelelement te versturen, dan sturen wij onze bestellingen in kartonnen (brievenbus)doosjes.

Betalen

Hoe kan ik mijn bestelling betalen?

Wij bieden de volgende betaalmethodes aan: iDeal, bancontact, Paypal, creditcard of handmatige overboeking. Hou bij handmatige overboeking wel rekening met 3 dagen extra levertijd van je bestelling.

Extra informatie

Biogroei-tuin

We gebruiken onze producten zelf al 25 jaar in onze ecologische tuin. We plaatsen geregeld een blog berichtje over de werkzaamheden in onze tuin.

Over ons

Biogroei is een familiebedrijf, opgericht in 1992 als een ecologische tuinwinkel. Als pionier in het aanbieden van natuurlijke vijanden, aaltjes en nuttige insecten zijn we gegroeid tot dé partner voor biologische plaagbestrijding bij particulieren, tuincentra en tuinaannemers.

Nu een offerte ontvangen?

Ben je een tuinaannemer, tuinder, gemeente of ben je geïnteresseerd in grotere hoeveelheden?
Contacteer ons en ontvang direct een scherpe offerte.

 • Beste productkwaliteit
 • Snelle levering van levend materiaal
 • Meest uitgebreide gamma aan natuurlijke bestrijdingsproducten
 • Zowel bij kleine als grote hoeveelheden een aantrekkelijke prijs
 • Binnen 24 uur een offerte op maat
 • Werken met bestelbonnen is voor ons geen probleem

Heb je een tuincentrum? Wij zijn steeds op zoek naar partners die onze visie delen.

Tips

 • Niet uitzetten bij regen of storm.
 • Gebruik bioboxen, een linnen zakje of een fijn penseeltje voor het uitzetten van de larven
 • Bevestig vooraf een boomband tegen de mieren.
 • Grote hoeveelheden bladluis? Kijk eens naar Chrysopa
Meer keuzes:
 1. Biobox - 10 stuks
  Biobox - 10 stuks
  4,50 € 3,72 €
 2. Mier-run
  Mier-run
  Slechts 19,00 € 15,70 €